x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Coridele, tradiţie spaniolă încă vie în Andaluzia

Coridele, tradiţie spaniolă încă vie în Andaluzia

de Diana Scarlat    |    18 Mar 2011   •   18:59
Coridele, tradiţie spaniolă încă vie în Andaluzia

156995-bullfighter4.jpgPână nu demult, Spania însemna coridă, toreadori neîn­fricaţi, tauri învinşi în arenă, sub privirile miilor de spectatori. În ultimul deceniu al secolului trecut, coridele au fost interzise în cea mai mare parte a Spaniei, însă Uniunea Europeană nu a reuşit să le oprească şi în sud, în Andaluzia.

Biletele pentru coride se vând cu o lună sau chiar cu două luni înainte, iar preţurile sunt între 60 de euro şi 260 de euro, în funcţie de loc şi de amploarea evenimentului. Cele mai ieftine bilete sunt la soare, la coridele locale, organizate săptămânal. La corida din Sevillia, unde vin toreadorii renumiţi, preţurile sunt mai mari, începând de la 100 de euro, uneori chiar de la 150 de euro. Acestea sunt evenimente lunare, de mai mare amploare, adevărate spectacole pe care le fac toreadori cu renume. La Ronda sunt coride săptămânale, de mai mică amploare, unde vin toreadori mai puţin cunoscuţi, care sunt de fapt ţăranii spanioli din zona Andaluzia. Dar şi aceştia au rămas foarte puţini în ultimii ani, pentru că oamenii au migrat atât de mult către oraşe, încât în zonele rurale sunt primării care oferă case gratuit celor care ar dori să se mute acolo, să populeze localităţile.

Românii nu sunt foarte familiarizaţi cu acest gen de spectacole, fiind foarte puţini cei care se duc să vadă coride în Spania, apelând la agenţiile de turism pentru asta, cu toate că o astfel de experienţă este deosebită, măcar o dată în viaţă, mai ales pentru că asta nu se mai întâmplă decât în Andaluzia. „La noi nu sunt promovate aceste spectacole, dar acolo sunt afişe pe fiecare stâlp, care anunţă evenimentele săptămânale.

 În această zonă pot să mai viziteze şi locuri extraordinar de frumoase, precum Cordoba, Granada, Sevillia, Malaga, Ronda. Sunt foarte aproape Gibraltarul, Tangerul, astfel încât turiştii pot să viziteze şi o parte din Africa de Nord. Sunt vestigii romane, arabe, sunt reprezentate toate perioadele de ocupare a Spaniei. Ronda este un oraş spectaculos, aflat la o distanţă de numai 60 de kilometri faţă de Malaga, dar situat în munţi, iar corida de la Ronda este cea mai veche, fiind acum transformată în muzeu”, spune Oana Dănilă, director general al unei agenţii de tu­rism.

În „patria coridelor”, timpul este cel mai mare duşman al turistului care ar vrea să viziteze cât mai mult din tot ce oferă regiunea Andaluzia. Ce poate alege între tezaurul Indiilor, coroana de aur a Reginei Elisabeta, Catedrala Mosquita, fostă moschee transformată în catedrală sau oraşele celebre din vecinătate?
Preţurile unui sejur în Andaluzia nu sunt foarte ma­ri nici măcar pentru noi, astfel încât o vacanţă de şapte zile în Andaluzia costă puţin peste 400 de euro de persoană la hotel de patru stele pe malul mării, cu pensiune completă, cu apă şi vin incluse la mese, cu bilet de avion şi transferuri. Reducerile sunt de până la 30% în extrasezon (sezonul începe pe 15 aprilie în Spania şi se încheie pe 15 noiembrie).

Excursii se pot face la Cordoba şi Granada, într-o singură zi, cu 75 de euro ambele, sau separat, la 55 de euro pentru jumătate de zi fiecare. Se mai pot face la Sevillia şi Gibraltar, la preţul de 75 de euro, ambele într-o singură zi, sau separat, la 55 de euro fiecare, pentru jumătate de zi. Cei care vor ceva şi mai spectaculos pot alege o excursie de o zi în Tanger, care costă 90 de euro, cu masă de prânz inclusă. Excursiile cumpărate prin agenţiile de turism din România care au contracte cu furnizorii din Spania sunt cu până la 30% mai ieftine decât cele cumpărate din Spania, de turiştii ajunşi deja acolo.

Sevillia este renumită pentru Arena de Coride, cea mai mare din lume, care atrage anual zeci de mii de spectatori. Dar mai sunt şi alte monumente care trebuie neapărat vizitate de cei care aleg o vacanţă în celebrul oraş andaluz. Sfânta Mănăstire a Fecioarei din Macarena, Cartierul Triana, Parcul Maria Luisa, Podurile Antice şi Basilica San Isidoro (patronul Sevilliei şi al internetului ) nu trebuie nicidecum ratate. De pe malul Guadalqivirului, într-un tur al oraşului, nu trebuie ratate Catedrala Catolică şi Turnul Catedralei Giralda, pentru vizitarea cărora se plăteşte un bilet de 8 euro de persoană, sau Alcazar, cu Palatul Regal Andaluz, unde turistul plăteşte 7,50 pentru o vizită. Nici Cartierul Santa Cruz nu trebuie ocolit sau Plaza de Espana, iar unul dintre obiectivele turistice faimoase este reprezentat de Arhivele Indiilor. Cei care vor să vadă şi mai mult pot vizita cartierul Triana.

Foarte aproape este Gibraltarul, unde peisajul se schimbă în mod esenţial datorită Muntelui Tarik. Turiştii trebuie să ştie că aici pot vizita Bastionul Englez, Basilica Sf. Mihail, Farul din Gibraltar şi Moscheea. Tot aici este punctul cel mai sudic al Europei, care se află în vârful stâncii Gibraltar, de unde se poate admira Ţărmul African. Cei mai mulţi vizitatori sunt încântaţi de delfinii şi de maimuţele pe care se opresc să le fotografieze, pentru că în Apes Den sunt singurele maimuţe din Europa care trăiesc în libertate. Aventura în Gibraltar poate continua pentru cei dornici de cât mai multe vizite, cu o urcare pe stancă, pentru care există şi telecabina, cu tariful de 9 euro de persoană.

Un sejur în Andaluzia poate fi completat şi cu aventura unei excursii de o zi în Africa, unde se ajunge prin portul spaniol Tarifa, pe Costa de la Luz. De aici, o navă rapidă ajunge în doar 45 de minute dincolo de Strâmtoarea Gibraltar, în portul marocan Tanger. „Şocul schimbării rapide a civilizaţiei este imens. În 45 de minute se schimbă totul: casele, limba, îm­bră­cămintea, alimentele, obiceiurile, circulaţia şi toate celelalte. Simţurile noastre percep senzaţii inedite, pentru că lumea este altfel alcătuită în Africa, un continent plin de mistere pe care le poţi intui într-o excursie de o zi”, povesteşte Oana Dănilă, care a recomandat multor vizitatori să nu rateze această ocazie deosebită de a păşi pe continentul învecinat dacă se află în vacanţă în sudul Spaniei.

Tradiţia, pe cale de dispariţie
Parlamentul din Catalunia a votat anul trecut interzicerea coridelor începând din ianuarie 2012. Astfel se va sfârşi o tradiţie începută în secolul al XVI-lea. 68 de parlamentari au votat în vara lui 2010 în favoarea interzicerii acestor practici, în timp ce numai 55 s-au declarat împotrivă, votul venind în urma unei petiţii care a reuşit să strângă 180.000 de semnături împotriva luptelor cu tauri, considerate extrem de violente şi crude. Catalunia a devenit astfel a doua regiune din Spania, după Insulele Canare, care interzice coridele. Aceste spec­tacole sunt considerate un amestec între artă şi obiceiuri populare în Spania, sezonul lor începând în Duminica Invierii şi ţinând până în toamnă. Ca orice tradiţie, corida reprezintă spiritul unui popor, care poate fi alienat o dată cu inter­zicerea lor.

×
Subiecte în articol: reportaj