x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Crăciunul copiilor singuri

Crăciunul copiilor singuri

de Ionela Gavriliu    |    22 Dec 2015   •   12:26
Crăciunul copiilor singuri

Cei mai mulți copii află că Moș Crăciun nu există, că e de fapt întruchiparea părinților lor. Dar unii copii află că nu există Moș Crăciun, pentru că ei nu au părinți care să facă pe Moșul. La casa de copii, Sărbătorile de iarnă se petrec altfel și se scurg altfel. Uneori cu bucurie, de cele mai multe ori cu multă tristețe.

La Vișinel Bălan, un tânăr care a fost instituționalizat, Moș Crăciun nu a venit niciodată cât a fost copilul statului. Ține minte că primea cadouri undeva la înce¬putul lunii decembrie, cutii trimise de copii de vârsta lor din familii fericite de peste hotare. „Nu era, domnule, nicio magie de Crăciun. Crăciunul în centre nici nu există. Ce se întâmplă atunci diferă foarte mult de Crăciunul în familie, unde se petrece foarte mult timp, se organizează evenimentul, acolo trăiești experiența aia că te duci la brad să vezi ce ți-a adus Moșu’, în timp ce în centre era totul foarte formal - ni se înmânau niște cadouri”. Cadourile veneau ca niște pachete trimise de primărie în care, într-o folie de plastic transparentă, erau strânse laolaltă dulciuri și cosmetice. Niciodată jucării. „Nu exista în buget asemenea «excentricitate», să dai jucării la copii”.
La furat de cadouri de la cei mai mici
Și, odată ce cadourile erau împărțite, singura brumă de fericire dispărea imediat. „Era ca în junglă. Cine e mai puternic îl conduce pe cel mai slab. Copiii mai mari îi stăpâneau pe cei mai mici”, povestește Cosmin, instituționalizat la Bârlad. Așa că cei mai în vârstă îi aliniau pe cei mici ca la armată și le scormoneau în sacoșe. Era un fel de percheziție. Tot ce era mai bun se confisca, rămâneau resturile. „Ne luau tot ce însemna produsele mai bune din cadouri, ni le lăsau pe alea mai proaste, adică un săpun mai bun, șampon mai bun. La noi era un sistem piramidal, exista o ierarhie clară”, povestește Marian Raicu, un tânăr care a crescut la o casă de copii din Ialomița. Marian spune că tot timpul se putea și mai rău la casa de copii - de pildă, el a rămas și fără tot cadoul. „După ce venisem de la serbare - noi aveam niște dulapuri din metal, două pe cameră - și mi-am ascuns sub rufe cadoul, ca să nu vină cineva să mi-l


Mai sunt două zile până la noaptea magică de Ajun. Cel mai probabil Moșul a ajuns deja de câteva săptămâni la casa de copii din orașul dumneavoastră. Fiți siguri că au primit prea puțin și, cel mai probabil, nicio jucărie. Ați putea să le faceți acestor copii un cadou pe care să-l țină minte toată viața. Înainte să vă pregătiți de petrecerea în sânul familiei, duceți-vă până la cel mai apropiat centru de plasament și fiți puțin Moș Crăciun pentru cei fără familie.

Nu era, domnule, nicio magie de Crăciun. Crăciunul în centre nici nu există. Ce se întâmplă atunci diferă foarte mult de Crăciunul în familie, unde se petrece foarte mult timp, se organizează evenimentul, acolo trăiești experiența aia că te duci la brad să vezi ce ți-a adus Moșu’, în timp ce în centre era totul foarte formal - ni se înmânau niște cadouri.

Pentru că vrea ca toţi copiii să crea¬dă în Moş Crăciun, Vişinel Bălan strân¬ge tot anul cadouri pe care le împarte cu toată dragostea în noaptea de Ajun

În fiecare seară de 24 decembrie își pune costumul roșu, o barbă și o perucă uria¬șă din care abia i se mai zăresc ochii și pleacă să-i bucure pe alții, copii din fami¬lii sărace, împărțind cadouri pe care tot el le strânge din timp, căutând sponsori.
 

×
Subiecte în articol: copii craciun craciunul copiilor singuri