x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Crez de viaţă

Crez de viaţă

de Serban Cionoff    |    13 Iul 2008   •   00:00
Crez de viaţă

RECOMANDARE  ●  Farmecul discret al unei cărţi
O apariţie editorială de excepţie, despre care nu s-a vorbit prea mult, deşi tocmai în acest caz ar trebui făcută risipă de cuvinte.



RECOMANDARE  ●  Farmecul discret al unei cărţi
O apariţie editorială de excepţie, despre care nu s-a vorbit prea mult, deşi tocmai în acest caz ar trebui făcută risipă de cuvinte.

Două ar putea fi motivele pentru care s-a vorbit puţin despre lucrarea: "Dreptul mai presus de orice" (Editura "Junimea", 2008), iniţiată şi coordonată de Andrei Popescu, Aurel Preda şi Dumitru Ţîncu, apărută sub auspiciile Fundaţiei Europene Titulescu, Asociaţiei de drept internaţional şi relaţii internaţionale, Asociaţiei ambasadorilor şi diplomaţilor de carieră din România şi Facultăţii de Drept din Bucureşti. Primul motiv: numele profesorului universitar doctor Ion M. Anghel nu este unul "glossy", domnia sa preferînd notorietăţii mondene prestigiul lucrului temeinic. Al doilea motiv ţine de mentalitatea neobolşevică ce face "tabula rasa" din tot ce a fost înainte de "noi şi ai noştri". Există însă motive mult mai temeinice pentru ca această carte să fie consemnată.

DESTIN. Primul motiv este personalitatea celui omagiat. Ajuns la vîrstă venerabilă, domnul Ion M. Anghel are un palmares didactic, ştiinţific şi diplomatic impresionant. Aşa cum remarcă prof. univ. dr Aurel Preda "în materie de Tratate, Drept diplomatic şi consular şi, mai nou, în probleme juridice cu care se confruntă Uniunea Europeană şi ţara, Profesorul este un deschizător de drumuri şi, deci, un nume, iar scrierile sale sînt la loc de cinste în facultăţi şi şcoli de diplomaţie, deopotrivă."

Destinul ştiinţific şi diplomatic al profesorului Ion M. Anghel îngemănează o amplă arie de preocupări, avînd drept crez de viaţă Dreptul şi Dreptatea! Deopotrivă, profesorul Ion M. Anghel este un catalizator benefic pentru căutări curajoase în domenii în care şcoala românească de drept are (şi trebuie să aibă!) un cuvînt demn de a fi ascultat şi respectat, mai ales acum, cînd România este membru al Uniunii Europene. Iar dacă zestrea cu care şcoala românească de drept a venit la întîlnirea cu rigorile şi cu evaluările comunităţii europene este semnificativă şi solidă, acest fapt se datorează şi profesorului Ion M. Anghel.

ABORDĂRI. O atenţie aparte în arhitectura cărţii merită studiile reunite în Partea a II-a. Este vorba despre studii de o factură aparte, purtînd semnăturile unor autori de referinţă în ştiinţa dreptului ca şi în diplomaţia noastră: Adrian Năstase, Ioan Vida, Victor Duculescu, Ion Diaconu, Andrei Popescu, Constantin Vlad, Traian Chebeleu, Nicolae Ecobescu. În fapt, contribuţiile ştiinţifice reunite în volum aduc abordări novatoare decurgînd, firesc şi necesar, din noile exigenţe şi priorităţi ale dreptului românesc în contextul dezvoltării legislaţiei comunitare. În acest fel, eforturile şi dăruirea prof. univ. dr Ion M. Anghel dobîndesc o nouă deschidere şi, mai ales, valoarea unui model, în primul rînd pentru tinerele generaţii de jurişti şi de diplomaţi.

Apărut acum, cînd tot mai mulţi oameni de ştiinţă, din variate domenii, fac front comun împotriva diletantismului agresiv şi nihilismului intolerant, volumul omagial consacrat profesorului şi diplomatului Ion M. Anghel demonstrază a avea, alături de valoarea sa ştiinţifică de excepţie, o profundă încărcătură morală, fiindcă, să nu uităm, a recunoaşte, a respecta şi a continua, dincolo de tribulaţiile de conjunctură, ceea ce este peren şi cu adevărat valoros în opera înaintaşilor rămîne unul dintre însemnele apartenenţei la familia spirituală a Europei Unite. Altfel spus, al autenticei modernităţi şi, de ce nu, al perenităţii.

"În materie de Tratate, Drept diplomatic şi consular şi, mai nou, în probleme juridice cu care se confruntă Uniunea Europeană şi ţara, Profesorul este un deschizător de drumuri şi, deci, un nume, iar scrierile sale sînt la loc de cinste în facultăţi şi şcoli de diplomaţie, deopotrivă."
prof. univ. dr Aurel Preda

×
Subiecte în articol: martorii drept anghel