x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Crezi că ştii să te joci pe calculator? Uite cum joacă românii din elita mondială (VIDEO)

Crezi că ştii să te joci pe calculator? Uite cum joacă românii din elita mondială (VIDEO)

de Cristian Ionescu    |    27 Mai 2012   •   13:13
Crezi că ştii să te joci pe calculator? Uite cum joacă românii din elita mondială (VIDEO)

Atmosfera electrizanta la Constanta, la campionatul national de eSports, adica de jocuri pe calculator. Impatimiti de prin toata tara s-au strans sa-si demonstreze abilitatile la Counter-Strike 1.6, Dota 2, StarCraft 2 si FIFA 2012. Peste 150 de jucatori profesionisti isi disputa premii de 5.000 de euro in finala organizata de Professional Gamers League (PGL).

Fara vreo umbra de indoiala, cel mai popular joc este Counter-Strike, pentru care s-au inscris 158 de echipe si 790 de jucatori. In finala s-au calificat 16 echipe, printre care neXt!, IGG.H, Natural Born Killers, TEAM4NOT.AMD, edge, AllStars, nueVitaZ, wasd.AMD si iNT.eXtreme. La Dota 2 sunt in finala patru echipe, iar in finala StarCraft 2 s-au calificat opt jucatori. Romania este recunoscuta pe plan mondial in competitiile de StarCraft 2, doi dintre jucatorii romani fiind recrutati de unele dintre cele mai bune echipe internationale, Fnatic si eSahara. Finala FIFA 2012 cuprinde 16 jucatori si se desfasoara online.

Actiunea se desfasoara la Forte Games, o sala de net deja faimoasa in lumea jucatorilor profesionisti, pentru PC-urile si facilitatile specifice puse la dispozitie acestora. Fara vreo retinere, pot sa spun ca mica noastra comunitate de gaming a avansat considerabil. Atat in mentalitate sau comportament, cat si la capitolul dotari tehnice. Daca acum cativa ani performantele erau conditionate de mediul in care te invarteai, adica retele de cartier sau grup de prieteni si nu reuseai sa intri in cercul jucatorilor profesionisti doar daca cunosteai omul potrivit, acum portile sunt deschise tuturor celor care demonstreaza ca sunt capabili. Acest lucru se aplica si fetelor. Daca cu ceva timp in urma prestatia reprezentantelor sexului frumos era privita cu scepticism si amuzament, acum domnisoarele au devenit inamici de temut si chiar au clanuri si echipe foarte bine cotate in ligile profesioniste de jocuri pe calculator. Va puteti convinge singuri, urmarind videoclipul atasat articolului.

Pe langa toate aceste lucruri, jocurile au devenit un mod de viata si o sursa excelenta de venit, cei mai buni castigand chiar si 40.000 de euro in cativa ani de zile din butonat tastaturi. Impropriu spus, pentru ca, pe langa apasatul pe butoane si exprimarea deschisa atunci cand este cazul, majoritatea celor care practica acest adevarat sport electronic au o gandire de strateg, fiind nevoiti sa fie cu un pas sau doi in fata oponentului. In afara de gandirea strategica, jucatorul profesionist are nevoie si de o excelenta sincronizare ochi/mana. Cei mai buni dintre cei mai buni spun ca asta ar fi elementul definitoriu pentru succes, care face diferenta.

Jucatorii romani se antreneaza in Coreea, pe banii sponsorilor

E un fapt stiut in randul jucatorilor profesionisti, ca toate echipele mari isi trimit jucatorii de Starcraft 2 in Coreea la antrenament, tara in care jocul mentionat este sport national si unde toti jucatorii isi doresc sa ajunga. Se joaca individual, 1 vs 1, iar la campionatul PGL (Liga Profesionista de Gameri) din acest an, din Romania, si-au anuntat participarea si cei mai buni doi jucatori de-ai nostri, care se antreneaza si ei in Coreea de Sud. Silviu (NightEnd) Lazar, din echipa Fnatic si Andrei (DeathAngel) Nodea, care joaca in echipa eShara. Din pacate, cei doi sunt inca in Coreea, si n-au putut sa participe la eveniment. Tudor Pitigoi, organizatorul competitiei de Starcraft 2 din PGL spune ca e totusi un lucru bun lipsa celor doi pentru ceilalti participanti, pentru ca baietii 'bat tot'. Astfel, restul jucatorilor au o sansa reala de a castiga premiile puse la bataie.

Cei doi au varste pana in 23 de ani si joaca de cand a aparut Starcraft 2. Nightend e cel mai bun din tara in acest moment iar DeathAngel ar fi al doilea. De ce sunt cei mai buni? Baietii reusesc sa execute intre 300 si 600 APM (actiuni pe minut), fiind cei mai rapizi din lume la actiuni ingame. Au o viteza de joc incredibila.

Despre cei care sunt prezenti la competitia de Starcraft 2 din Romania, au venit jucatori cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani, din toate colturile tarii. Baieti din Lugoj, Piatra Neamt, Timisoara, Galati, Bucuresti si alte orase. Favoriti sunt Andrei 'Daze' Ionita din Galati, 17 ani, care joaca "Protoss" si Andrei 'Metys' Agache, 15 ani din lugoj, care joaca "Zerg", iar premiile sunt in valoare de 550 de euro. Sistemul de joc este Double Elimination Bracket, adica un fel de faze eliminatorii, numai ca trebuie sa pierzi de doua ori ca sa fii eliminat de tot. Asta ofera inca o sansa celor care pierd, adica pot sa piarda o serie si totusi sa devina campioni daca castiga toate celalte meciuri. Tudor spune ca, in Romania, jucatorii de protosi si zergi domina clasamentele, insa foarte putini joaca cu teranii, desi este o rasa foarte bine echilibrata si puternica. Nu poate spune un motiv anume, insa banuieste ca cei mai multi pur si simplu se lasa de joaca. Despre periferice, baietii vin cu ele de acasa: tastatura, mouse, casti speciale, cei mai buni jucatori fiind sponzorizati de companii care au un interes direct. Adica AMD, Intel, Razor, NVIDIA, ATI si alte firme producatoare de componente pentru calculator.

Counter Strike, cel mai popular joc de echipa din Romania

Campionatul de Counter Strike 1.6 din PGL se organizeaza de vreo 10 ani, de pe timpul cand activa si autorul articolului intr-o echipa de impatimiti ai jocului, cu nickname-ul 'SoulTaker'. Peste cinci mii de jucatori au fost membrii PGL, care e impartita in ligi. A,B,C si D. Mai exact, o divizie A, doua divizii B, patru C si opt divizii D. 10-12 echipe in fiecare divizie, a cate 5 jucatori de echipa. Adica peste o mie de jucatori activi. Jucatori din toata tara, cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani. Majoritatea sunt alcatuite din baieti, dar exista si echipe de fete sau care au in componenta fete. Ca exemplu, o echipa cu 4 fete si un baiat este calificata in finala. Baiatul joaca pentru ca una dintre ele are probleme de sanatate si n-a putut sa participe in competitie, dar tine legatura cu colegele sale in permanenta.

Inceputuri de Counter-Strike


Initial dominau echipele din Bucuresti si Constanta si era un obicei ca toate echipele sa joace din internet cafe-uri, ca sa poata juca unii langa altii, comunicarea fiind foarte importanta. Odata cu explozia internetului, echipele care au jucatori din orase diferite au inceput sa aiba o frecventa ridicata, comunicand prin intermediul programelor de tip Skype, Ventrilo sau Teamspeak.

N-aveau bani de paine si au ajuns campioni

Nu conteaza mediul din care provin jucatorii, sunt multi care n-aveau bani de paine si stateau prin cafe-uri si au devenit jucatori incredibili, sustin multi dintre participantii la concurs. Altii, dimpotriva, au avut sisteme de acasa si s-au lasat. E teren minat la Counter Strike. Iti trebuie o sincronizare mana-ochi foarte buna, reflex, comunicarea e foarte importanta, insa cele mai importante lucruri ar fi timpul alocat jocului si efortul investit, seriozitatea jucatorului. Sa gasesti inca patru oameni ca tine e foarte greu. Echipele mari au succes pentru ca jucatorii sunt prieteni, se cunosc si comunica foarte bine unul cu altul. E ca-n orice alt sport. Daca schimbi des echipa, cu atat mai putin succes inregistrezi. Echipele mari si puternice au chiar si un antrenor care ii calmeaza pe jucatori, le vorbeste, le administreaza resursele. E ca la munca, la un job. In cadrul concursului, o harta (plansa) se joaca 15 runde ca teroristi si alte 15 runde counter (politisti). Se joaca numai harti cu bomba, counterii fiind obligati sa dezamoseze la timp explozibilul montat de teroristi in locuri speciale. Astfel, jucatorii sunt obligati sa stie sa joace si cu tero si cu counter. Evident, sunt harti care favorizeaza stilul tero sau counter. Armele favorite sunt AK-ul (Kalashnikov) pentru tero, M4 (M4A1, tip de carabina folosita de fortele speciale americane) pentru counter si fiecare echipa trebuie sa aiba unul sau doi jucatori care dau bine cu AWP-ul (sniper rifle sau pusca cu luneta). De semenea, sunt strategii speciale pentru runda de pistoale, cea de inceput.

Nu-ti trebuie decat un calculator decent, o tastatura si un mouse

Unii nu se antreneaza, sunt pur si simplu talentati, altii se antreneaza ca nebunii, ore intregi. Unii prefera internet cafe-urile pentru antrenament, altii joaca de acasa. Nu exista limita de varsta. Pentru Counter Strike nu mai exista configuratii proaste pentru calculator. Nu-ti trebuie decat un calculator decent, obisnuit, o tastatura si un mouse. De 12 ani nu s-au modificat cerintele.

Echipele de fete fac ravagii prin clasamente

Un fapt inedit, demn de mentionat: si-au facut aparitia si echipe de Counter Strike cu fete in componenta, care fac ravagii in clasamente. De exemplu: "MyRevenge", o echipa de cinci fete cucuiete si cochete, dragute si vesele, care au avut curajul si ghinionul sa se bata cu cele mai tari echipe, in cadrul competitiei de la Constanta. Joaca tare fetele, sunt concentrate, iar sefei de echipa nu-i tace gura o secunda. "Flash la usi, X1, X2, rush acolo, suport acolo, hai, acum! Bravoo!" Si sar de pe scaune, manifestandu-si bucuria si felicitandu-se reciproc, atunci cand sortii de izbanda le erau impotriva. Sunt machiate, fardate, aranjate, asa cum ii sta bine unei "lady". N-au fite de campioni, dar isi cunosc valoarea si locul. Stiu ca sunt bine cotate si luate in serios in competitie. Din pacate, ghinionul a facut ca fetele sa cada cu favoritii competitiei si-au fost invinse in prima faza. Insa nu sunt demoralizate absolut deloc. "O sa dam 100%, nu ne culcam pe-o ureche si nici nu ne consideram invinse din start, jucam cum putem mai bine si speram sa facem o figura frumoasa pe final", spune capitanul echipei. In cadrul campionatului PGL din Romania sunt 16 echipe, impartite in patru grupe a cate patru echipe, premiile totale fiind de 3.000 de euro.

Dota 2 - varianta Beta. Romanii, jucatori de talie mondiala

Jocul a pornit ca un mod (varianta) de Warcraft 3, care a prins foarte tare la public. Se joaca 5 la 5, fiecare jucator controland un erou cu diverse abilitati. Conteaza foarte mult comunicarea, sinergia dintre eroi. Lucru important: jocul, nu a fost inca lansat oficial, fiind inca in varianta BETA (test).

Profilul jucatorului de Dota 2

Fost jucator de Warcraft 3, similar cu cel al jucatorului de Counter Strike, impatimit de RTS-uri (Real-time strategy), varsta situandu-se undeva intre 15 si 30 de ani. Jucatorul trebuie sa aiba reactii rapide, sa se miste de 10 ori mai repede. De asemenea, trebuie sa fie capabil sa-si construiasca strategia in avans sau sa improvizeze pe loc, folosindu-se de tot ce are la dispozitie. Un alt lucru foarte impotant, hotkey-urile sau scurtaturile pentru tastatura si mouse, adica o serie de actiuni predefinite de catre jucator, setate pe un buton al tastaturii/mouse-ului. Pe langa acestea, trebuie tinut minte ca e un joc de echipa, langa performanta individuala fiind necesar sa ai o comunicare excelenta cu echipa, sa se inteleaga caracterele jucatorilor. Sunt cazuri destul de dese in care niste eroi se sacrifica pentru colegii lor, astlfel incat rezultatul final sa fie o victorie. Antrenamentul conteaza foarte mult. Nu e necesar sa joci 24 din 24, conteaza sa fii eficient, serios si sa te bati cu echipe bune. Ideea e sa tratezi antrenamentul ca pe un joc oficial. Intensitate maxima, ca intr-un final sa evoluezi. Finala din Romania se disputa intre echipele Rage si STurtle, in sistem BO3 (best of 3). Adica cine castiga 2 din 3 runde. De la Rage se remarca Toader Sebastian, de 28 de ani RMP(Rush Me Please), unul dintre cei mai buni fosti jucatori de Warcrat 3 din Romania, rasa Undead.

Despre alegerea eroului, a caracterului principal, in ultima vreme, echipele prefera eroi cu care sa termine rapid jocul. Cum ar fi Nature Prophet, Leshrac, Lycan, Brewmaster, fiecare avand abilitatile lui speciale, pe care jucatorul trebuie sa le stapanesca la perfectie. O runda poate dura intre 45 de minute si chiar doua ore. In functie de strategie sau greseli, dureaza mai mult sau mai putin.

"Unii chiar clacheaza dupa cateva ore de joc, sunt chiauni de cap, nu te mai intelegi cu ei"

Banaseanu Cristian, de 28 de ani, unul dintre cei mai buni jucatori de Dota 2 din Romania, spune ca a inceput cu Unreal Tournament, prin '99. Apoi a participat la World Cyber Games 2002. 'Am avut un parcurs fulminant, n-am iesit din grupe, insa ghinionul a facut sa joc impotriva locului unu si doi. L-am batut pe locul doi, dar m-a scos un italian care n-am batut pe nimeni, m-a batut cel mai prost din grupa. A fost vina mea, am gresit mult. Atunci am invatat de la alti playeri ce mentalitate trebuie sa ai si cu ce se mananca jocul asta. Spun drept, m-a cuprins febra sportului electronic si spiritul competitional. Mai mult pentru orgoliu jucam. Opt ore pe zi, timp de doua saptamani ma antrenam inaintea vreunei competitii. Dar cred ca pentru rezultate ok iti ajung vreo doua ore pe zi. Musai inainte de concurs trebuie sa bagi puternic. Sa stiti ca n-am exagerat niciodata cu joaca. Nici opt ore pe zi nu e bine sa joci, daca le joci legat. Recomand antremamentul lui Fatality - cel mai bun gamer la FPS-uri. E primul gamer care a facut un milion de dolari din jocuri FPS. Antrenament doua trei ore pe zi maxim si intainte cu o luna, doua saptamani de un eveniment important te trezesti, mananci, joci patru ore, dupa care alergi o rezistenta de cativa kilometri, apoi te intorci, mai bagi o joaca patru ore. Dupa aia mai mananci ceva si te culci sau te relaxezi. Asta inseamna un antrenament eficient pentru un gamer. E un consum enorm de energie atunci cand joci concentrat un joc la PC. Unii chiar clacheaza dupa cateva ore de joc, sunt chiauni de cap, nu te mai intelegi cu ei', spune Cristian.

Castiguri de 40.000 de dolari din FIFA!

Ovidiu Patrascu este de trei ori medaliat cu de argint la World Cyber Games si de 2 ori la IESF(International eSports Federation) si joaca FIFA din 2005. Despre finala care urmeaza, Ovidiu spune ca in Romania sunt jucatori destul de buni si spera sa nu aiba probleme mari. Foloseste un gamepad de PS3 (PlayStation3) cu functii clasice. Echipa lui favorita la FIFA 2012 este Real Madrid, pentru ca la FIFA 2012 conteaza cel mai mult calitatile individuale ale jucatorilor. Ca si exemplu, Cristiano Ronaldo, care este considerat cel mai bun jucator. Ovidiu Nu are un timp dedicat anume antrenamentului, joaca de la o ora, pana la 3-4 ore pe zi. Recunoaste ca face si excese. Joaca si 7-8 ore, dar foarte rar. 'Daca vorbim de competitia pe Romania, adversar n-am. Daca o sa joc bine, castig. Ma bazez foarte mult pe Ronaldo. La FIFA2012 avantajos e sa stai in aparare si sa iesi pe contraatac', spune Ovidiu.

'40.000 de dolari am castigat din FIFA pana acum. Am participat la turnee internationale de 4-5 mii de euro. In 3 ani de activitate am ajuns la suma asta de 40.000, nu i-am facut intr-o zi. E un hobby care iti poate aduce bani si nu traiesc doar din asta, nici nu-mi propun s-o fac. Sunt student in ultimal an la Relatii Publice si Informatica si planuiesc sa-mi deschid o afacere', incheie Ovidiu. Celorlalti jucatori le recomanda sa se inscrie in PGL, daca nu sunt deja si sa joace impotriva celor mai buni. Daca se mentin si joaca in retea nu evolueaza.

Timpurile s-au schimbat, la fel si tipologia jucatorului roman de jocuri pe calculator. Daca acum cativa ani nu stiam ce inseamna joc de echipa, spirit de sacrificiu sau strategie competitionala si se mergea pe eroisme, egoism si talent individual, acum principala calitate a jucatorilor romani este altruismul. Adaptabilitatea este mai mare, deschiderea catre nou, incurajata. Cei care fac performanta sunt recunoscuti pe plan national sau mondial, iar indeletnicirea lor nu mai e un subiect de gluma prin scoli, licee sau companii. Se fac bani frumosi din gaming, daca ai sansa, puterea si mijloacele sa rezisti in joc. Un lucru e clar: jucatorii romani au devenit adevarati profesionisti. De aici, numai in sus.

 

 

 

 

 

 

 

 

×