x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cum am fost recenzat, cum i-am băgat în ceaţă şi cum puteam scăpa de interogatoriu

Cum am fost recenzat, cum i-am băgat în ceaţă şi cum puteam scăpa de interogatoriu

de Robert Veress    |    21 Oct 2011   •   16:39
Cum am fost recenzat, cum i-am băgat în ceaţă şi cum puteam scăpa de interogatoriu

Cum se intampla... 'Cioc! Cioc! Cioc!' si 'Tarrrrrrrrrr! Tarrrrrrrrrr!' la usa. Cin’ sa fie? Cand am dat sa intreb cu voce tare, aveam deja banuiala mea intemeiata: 'Cu recensamantu’!'.

Nu ma iau dupa Mircea Badea si deci nu-i spun doamnei pe care o gasesc in prag 'Mars de aici!', desi numai chef de un interogatoriu nu aveam. O invit pe doamna in bucatarie, unde masa e libera si se poate desfasura. Nu vrea suc, nu vrea sa ia loc, e prea energizata de atata stat jos.

De la inceput, o bag in ceata. Ma intreaba: 'Cate persoane locuiti aici?'. 'N-as putea spune exact. In acte, patru, printre care nu ma numar. In realitate, trei, printre care ma numar'.

Dupa ce se mai redreseaza, ma intreaba cu un glas in care deslusesc ca nu ma crede cu toti boii acasa: 'Cum vine asta?'. 'Pai, stau cu sotia si fetita, desi nu suntem casatoriti cu acte, iar eu am buletinul la alta adresa. E apartamentul parintilor ei si au buletinele pe aceasta adresa, insa, de fapt, locuiesc in alta localitate'. 'Aha. In aceasta situatie, o sa am nevoie si de CNP-urile lor, totusi'.

Aflu CNP-urile si incepe interogatoriul. 'Pe doamna o trecem prima, capul familiei, daca ziceti ca nu aveti mutatia aici', spune recesamantista. 'Desigur, e si mai politicos asa'.

Constat ca, fata de ceea ce ma asteptam, chestionarele sunt chiar simple, completarea lor merge rapid. Ce a trebuit sa spun? Nume/prenume, CNP, data nasterii (reiese din data nasterii), suprafata bucatariei, sistemul de incalzire, tipul ferestrelor, daca blocul e sau nu reabilitat termic (nu e). Apoi, cetatenia si religia, informatii legate de studii si de locul de munca actual. Mai era o pagina, unde nu s-a completat nimic, fiind destinata persoanelor cu deficiente. Asta, doar pentru sotie si pentru mine. Pentru fetita a fost suficient CNP-ul, iar pentru socri – locuinta actuala si forma de invatamant absolvita.

'Imi dati o hartie de confirmare a faptului ca am fost recenzat?', intreb la sfarsit, cand doamna a incheiat si am observat ca se apucase de impachetat. 'Nu, asta a fost tot'. 'Pai bun, dar ce fac daca ma trezesc ca vin altii cu pretentii sa ma recenzeze, daca nu aici, in sectorul in care locuiesc?' 'Aici nu va mai fi cazul, v-am spus ca am terminat. Acolo, le spuneti ca ati fost recenzat aici'.

Deci, fratilor, concluzia e simpla: daca vreti sa scapati de recensamant, spuneti ca ati fost deja recenzat in alta parte. Cum sistemul informatic e varza, nu va vor depista.

×
Subiecte în articol: recensamant 2011