x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje De ce a lipsit Max de la parada de 1 Decembrie?

De ce a lipsit Max de la parada de 1 Decembrie?

de Mara Raducanu    |    02 Dec 2014   •   19:12
De ce a lipsit Max de la parada de 1 Decembrie?

A fost cel mai bun şi mai loial tovarăş al militarilor români din Afganistan. Nu s-a plâns niciodată că i-ar fi prea greu. A executat misiuni de control, de patrulare, de căutare şi de scotocire. Detecta ca un radar materiile explozive, fiind întotdeauna la locul potrivit. Anul acesta, parada de 1 Decembrie, a fost mai săracă fără Max.... Cel care de-a lungul timpului a salvat multe vieţi, se zbate acum pentru propria lui viaţă. Max, câinele de luptă al Armatei Române - căci despre el este vorba- a fost una dintre principalele vedete ale defilărilor pe sub Arcul de Triumf, alături de Detaşamentul de Cavalerie al Jandarmeriei Române şi de parada tehnicii militare aviatice. Aşa cum spuneam, anul acesta n-a mai participat. Presa a anunţat că el “s-a pensionat”... Ce s-a întâmplat, de fapt, cu simbolul paradelor de 1 Decembrie?

Cine este Max?
Max este primul câine de luptă al Armatei Române care a contribuit la misiunile militare din Afganistan, antrenat special pentru descoperirea minelor şi dispozitivelor explozibile artizanale care ar putea răni sau ucide militari români. A salvat multe vieţi pe câmpul de luptă ca dublul misiunii unui militar de rând. Max este singurul câine român care s-a adaptat temperaturilor foarte ridicate şi solului arid din Afganistan. Nu i-a fost nici lui uşor, dar şi-a dus la bun sfârşit misiunea.Vedeta paradei militare din Piaţa Arcului de Triumf din anii trecuţi, se luptă de data aceasta cu o boală cronică care-i poate fi fatală în orice moment: dirofilarioza! Ce înseamnă mai exact?- Max, puternicul ciobănesc german, a fost depistat în primavara acestui an ca fiind infestat cu dirofilarii (viermi la inimă). Pentru că nu mai este un câine sănătos, Ministerul Apărării a decis să-l pensioneze. Din cauza tratamentului costisitor şi în absenţa unei adopţii, Max risca să fie eutanasiat.

Norocul lui Max a venit însă, pe neaşteptate, de la Sorina Hanea, militant vechi pentru protecţia animalelor. Auzind despre această poveste în mass media, a decis să facă toate demersurile necesare pentru a-l lua acasă şi pentru a-i salva viaţa. În septembrie- după ce a dat o declaraţie notarială - Max a intrat în familia Sorinei Hanea. “L-am preluat într-o custodie temporară, printr-un proces verbal ce va fi reînnoit din şase în şase luni”, a mai povestit salvatoarea lui Max.

În noua familie care l-a adoptat, Max a redevenit un mic erou. Toată lumea îl adoră. “Este o splendoare de câine. Eu am animale şi provin dintr-o familie în care animalele sunt iubite. Dar Max e cu totul special. Este un caine de o blândeţe extraordinară. Când îl doare burtica se apropie de tine şi-ţi cere să-l mângâi. Este un câine minunat. Abia acum face 5 ani”, povesteşte Sorina Hanea. Ea nu se va opri însă aici şi vrea să înainteze Parlamentului un proiect de lege prin care să schimbe în bine viaţa unor astfel de animale care au servit patria şi în care s-au investit bani pentru participarea lor la diverse misiuni. “Ne dorim ca şi în ţara noastră, cum se întâmplă şi în afară - legislaţia să protejeze aceste animale de serviciu de o moarte nedemnă, mai exact câinele care nu mai poate fi valorificat în serviciu, să ajungă la hingheri”, a explicat Sorina Hanea. De câteva ori pe lună, ea se duce cu Max la medicul veterinar. “Tratamentul cu şanse de vindecare de dirofilarioză este de lungă durată- cel puţin trei ani- iar cel de susţinere cardiaca zilnică costă foarte mult, aprox. 600 lei pe lună (…) Cu ajutorul nostru, al tuturor, ajutând-o financiar pe doamna Sorina Hanea pentru acoperirea costurilor zilnice ale lui Max, îl putem ajuta pe Max să învinga boala şi să redevină erou şi în propria poveste”, spune preşedintele Asociaţiei “Cuţu, Cuţu”, Marcela Pâsla.

×