x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Doctor de la Dumnezeu

Doctor de la Dumnezeu

23 Ian 2005   •   00:00

REPORTAJ
OMENIE - In lupta cu cancerul care-l macina, un tanar de 19 ani a primit ajutor de la nemti Intr-o societate in care saracia si necazurile ii fac pe romani indiferenti la nenorocirea altora, un doctor german da dovada de omenie in fata unui adolescent roman de 19 ani, bolnav de cancer. Milostenia nemtilor care au dat bani pentru tratamentul lui Fabian tine piept indiferentei Ministerului Sanatatii din tara noastra.
IOANA MOLDOVEANU

SPERANTA. Fabian spera ca intr-o zi, cand se va vindeca de tumoarea ce-i macina zilele, sa poata juca din nou fotbal
Acum cinci luni, intr-o dimineata de septembrie, mainile doctorului neamt Reza Gohlam Schahtadj tremurau pe volan si piciorul apasa grabit pe acceleratie cand auzea pe scaunul din dreapta sa respiratia greoaie a tanarului bolnav de cancer. Tumoarea cat pumnul statea sa-i pocneasca prin tampla si prin obraz. In drumul spre spital, atunci cand oprea la semafor, medicul tampona cu un servetel puroiul ce i se prelingea adolescentului pe gat.

Fabian Catalin Ceuca are 19 ani, este roman, nascut in Campeni, un mic orasel din inima Apusenilor. A sosit in Germania atunci cand doctorii din tara nu-i mai dadeau nici o sansa de a trai. Medicul Reza a auzit de suferinta sa prin intermediul unor vecini, o familie de romani stabilita in satul german Oberwetz. Inima i s-a strans de durere, s-a gandit la cei trei copii ai sai, apropiati de varsta lui Fabian, si s-a hotarat sa ajute cum poate pentru a opri chinurile copilului, care l-au adus de la 80 la 56 de kilograme. "Acest doctor este trimis pe pamant de Dumnezeu, pentru mine. De cand am venit, nu a stiut altceva decat ca mai are inca un copil pentru viata caruia trebuie sa lupte", spune Fabian.

INCOMPETENTA. Dupa 28 de ore de drum cu autocarul, timp in care, in lipsa morfinei, s-a zvarcolit de pe un scaun pe altul macinat de dureri, Fabian a fost condus de doctor la spitalul Wetzlar, unde i s-a dat diagnosticul de Rabdomiosarcom embrionar - forma rara si agresiva de cancer. In Romania i se daduse un diagnostic gresit, tumoare neuroectodermala si fusese operat de doua ori, chirurgii taind cu bisturiul acolo unde de fapt nu trebuiau sa puna nici mana. Noroc ca parintii lui Fabian au luat o mostra din tumoarea copilului si au dus-o la Institutul Victor Babes, pentru a afla rezultatul corect. Destul de tarziu insa, baiatul era deja afectat de neglijenta medicilor: "In luna iulie 2003 am fost operat la un spital din Bucuresti, unde un chirurg, in loc sa sectioneze tumoarea, a scos glanda parotida si glanda salivara si a sectionat un nerv, lasandu-ma cu pareza faciala pe partea stanga", povesteste adolescentul. De aceea, atunci cand a facut cunostinta cu doctorul Reza, Fabian i-a zambit schimonosit, doar cu jumatate de gura, din cauza parezei. In plus avea si metastaze la plamani si pe artera aorta.

TUMOARE. De trei ani, Fabian lupta cu tomoarea ce-i iese prin tampla si prin obraz, dintr-o greseala a unor doctori romani

15.000 DE EURO. Copilul a sosit in Germania fara nici un ban. Parintii au cheltuit pe doctori cam tot ce au agonisit o viata, plus ce au mai strans din bunavointa campenenilor. Doctorul Reza si-a luat concediu si a umblat din policlinica in policlinica, pentru a cere informatii despre boala copilului si despre tratament. Pentru patru luni, costurile medicamentelor au fost de 15.000 de euro. "Impresionati" de greselile doctorilor romani, medicii germani au redus costurile la 8.000 de euro. Iar doctorul Reza n-a mai pus geana pe geana si a umblat din casa in casa, pe la 600 de familii, pentru a strange cat se poate din suma necesara. Zece zile de tratament l-au costat pe baiat 4.640 de euro. Medicul a platit din buzunarul sau medicamentele tanarului si, cu ajutorul parohiei din sat, a mai pus cativa euro deoparte. "Eu traiesc sa-i ajut pe altii", isi motiveaza doctorul sprijinul. "Acest medic n-a dormit nopti intregi, s-a gandit de zece ori mai mult decat mine la sanatatea mea si la drumurile pe care le poate alege pentru a ma vindeca pe mine si pentru a face rost de banii necesari tratamentului. Nemtii sunt mult mai saritori decat romanii in ceea ce priveste ajutorul pe care il dau unui caz deosebit de boala si iti ofera mult mai mult sprijin cand ai nevoie de el", spune Fabian.

LISTA MINISTERULUI. Baiatul se recupereaza acum; daca medicii romani nu-i dadeau nici o sansa de supravietuire, acei nemti l-au asigurat ca va duce o viata lunga si linistita. Numai lipsa banilor il opreste pe Fabian sa se insanatoseasca. Tratamentul sau pentru un an si jumatate costa 50.000 de euro, din care pana acum s-au strans doar 2.300. Parintii au scos apartamenul la vanzare, si-ar da si pielea de pe ei daca ar ajuta. In noiembrie, anul trecut, au facut un dosar si l-au depus la Ministerul Sanatatii, in baza legii care reglementeaza trimiterea bolnavilor pentru tratament in strainatate. Nici pana in ziua de astazi nu au primit un raspuns, desi viata lui Fabian atarna ca un fir de ata de o aprobare. Insistand, li s-a spus sa vina in februarie, sa ceara audienta la ministru. Pentru Jurnalul National insa, cei de la minister au declarat ca exista o lista de asteptare de 85 de persoane. In fiecare luna, o comisie medicala alege din aceasta lista, in functie de gravitatea bolii, o singura persoana care sa fie trimisa la tratament in alta tara. Tot doctorul german mentine vie speranta parintilor indurerati. Deocamdata, el ii plateste baiatului citostaticele.

DURERE DE MAMA. Parintii lui Fabian sunt impresionati de ajutorul primit in Germania. Mama sa spune ca nemtii i-au primit baiatul in casa lor ca si cum l-ar fi cunoscut dintotdeauna. De aceea ii considera "o minune, o mana intinsa de Dumnezeu". Nu este insa de ajuns pentru a linisti o mama speriata ca-si va pierde copilul. "Sunt terminata psihic, o sa clachez cat de curand. Nu pot descrie durerea. Imi vad inima stand in fata mea, taiata si plina de sange. Am credinta insa ca Dumnezeu nu ne va abandona. Daca va fi nevoie, ma voi pune in fata Ministerului Sanatatii si voi face greva foamei. Trebuie sa ma ajute statul! Cum au bani sa faca sedii, trebuie sa aiba si pentru salvarea unei vieti". Mama nu si-a mai vazut baiatul de la Sarbatori, de cand s-a dus in Germania si a stat rugandu-se la capul copilului in fiecare noapte.

SPITAL. Mama lui Fabian, de vorba cu sotia doctorului Reza. Medicul nu apare in fotografii, deoarece, cand acestea se fac, el este mereu la spital

Tatal lucreaza in armata si n-a putut sa ajunga in Germania. El este insa foarte revoltat impotriva sistemului sanitar romanesc, spune ca degeaba se platesc asigurari de sanatate, "caci, atunci cand esti pe patul de moarte, doctorii profita de tine si-ti baga mana in buzunar". Impreuna, cei doi castiga aproape 15 milioane lunar. Asta nu i-a impiedicat sa incerce tratamente naturiste pentru vindecarea baiatului. A suportat Fabian clisme cu cafea, regimuri si ceaiuri care "l-au consumat pana a ajuns straverziu", dar degeaba. I-a cazut parul de la chimioterapie, iar de cand acel doctor i-a sectionat nervul facial, lasandu-l cu paralizie pe partea stanga, nu mai poate inchide ochiul si nici mesteca mancarea. Noroc cu psihologul care i-a redat curajul atunci cand parintii, in disperarea lor, nu mai reuseau sa i-l insufle. "Am rezistat atat timp, pentru ca am avut incredere in Dumnezeu - care ma iubeste - , pentru ca am iubit, iubesc si voi iubi viata si familia mea", spune Fabian, sperand parca sa fie de ajuns toate acestea pentru a avea un viitor.

FOTBALUL, VISUL LUI FABIAN
La varsta de 9 ani, mingea i-a facut cu ochiul lui Fabian, si acesta s-a inscris in echipa locala de fotbal din Campeni. Si-aduce aminte acum, cu drag, cand, la un meci, un parinte, iritat de gafele arbitrului, a sarit din tribune sa-l bata, in rasul celorlalti microbisti. Cand a facut 15 ani, talentul de fotbalist l-a dus la Cluj. N-a mai avut insa zile sa joace, tumoarea i-a iesit prin piele si l-a purtat de atunci din spital in spital. "Distractia mea, de cand sunt in Germania, este gandul ca intr-o zi ma voi insanatosi, ma voi intoarce acasa sa fac iar fotbal si poate sa joc intr-o echipa. Aici stau toata ziua si nu am ce face. Ma plictisesc", povesteste Fabian, cu o tristete mult prea mare pentru un tanar de 19 ani. Tine insa legatura cu prietenii din Campeni, cu cei care nu l-au uitat, isi trimit SMS-uri. "Cei mai buni prieteni imi sunt Dumnezeu, apoi fratele si tatal meu. Acestia nu ma vor parasi decat atunci cand voi muri eu sau unul din ei."

DONATII
Cei ce doresc sa doneze bani pentru Fabian o pot face in urmatoarele conturi: Cont In lei: 59001093501 (deschis pe numele mamei, Ceuca Natasa) Cod IBAN Ro 27RNCB 112045900010 93501 Cont In USD: 2511.2 - 3862.3 (deschis pe numele Cozma Fabian) Cod Ro 0411200000386 20003 Cont In euro: 2511.2 - 3862.2 Cozma Fabian (deschis pe numele Cozma Fabian) Cod Ro 0411 200000 386 20002 Mai multe informatii se pot obtine la numarul de telefon al mamei lui Fabian, Ceuca Natasa: 0741.161.775

COPILUL MEU
"Daca acest copil va veni in Germania la mine, voi face tot posibilul si il voi trata ca pe copilul meu. (...) Numai Dumnezeu a facut ca eu sa-l intalnesc, iar eu am menirea sa-l vindec cu ajutorul Celui de Sus. Orice ar fi, eu il voi ajuta pana in momentul cand va fi 100% sanatos. Fabian este al patrulea copil al meu"
Reza Gohlam Schahtadj doctor anestezist

DISPERARE
"Imi vad inima stand in fata mea, taiata si plina de sange. Daca va fi nevoie, ma voi pune in fata Ministerului Sanatatii si voi face greva foamei. Trebuie sa ma ajute statul! Cum au bani sa faca sedii, trebuie sa aiba si pentru salvarea unei vieti"
Natasa Ceuca - mama lui Fabian
×
Subiecte în articol: reportaj fabian dumnezeu germania doctor reza