x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Domniţe, saltimbanci şi crai la Sighişoara

Domniţe, saltimbanci şi crai la Sighişoara

de Elena Boholt    |    29 Iul 2007   •   00:00
Domniţe, saltimbanci şi crai la Sighişoara
Sursa foto: GABI BOHOLT/

Sunetul trămbiţaşilor din Turnul cu ceas al Cetăţii Sighişoarei a anunţat vineri deschiderea Festivalului "Sighişoara Medievală". Anul acesta, "Trubadurul indrăgostit" defineşte a 15-a ediţie aniversară a festivalului de artă medievală.

Regal de week-end - un festival adolescent la vărsta primei iubiri

Sunetul trămbiţaşilor din Turnul cu ceas al Cetăţii Sighişoarei a anunţat vineri deschiderea Festivalului "Sighişoara Medievală". Anul acesta, "Trubadurul indrăgostit" defineşte a 15-a ediţie aniversară a festivalului de artă medievală.

Acest spectacol grandios este primul de profil din ţară, iar tema "Trubadurul indrăgostit" a fost aleasă pentru că festivalul este adolescent, are 15 ani, deci este la vărsta primei iubiri.

De la primele ore ale dimineţii de vineri, saltimbancii, căntăreţii, vrăjitoarele, actorii şi artişti ai frumosului de toate genurile forfoteau pe stradelele cetăţii, punănd la punct ultimele detalii in aşteptarea turiştilor dornici să vadă Sighişoara de altădată. La ora 14:00, in parcul central al oraşului, un alai de domniţe şi tineri domni imbrăcaţi ca in perioada medievală, in frunte cu un toboşar (deja celebru in cetate) şi un paj cu halebardă, a strigat: "Lume! Lume! Incepe festivalul…. AM ZIS!". Un trămbiţaş a sunat trompeta, iar muzica a inceput să răsune in cetate. Alaiul a pornit uşor să urce drumul de piatră, iar la intrarea in muzeul istoriei din cetate mulţimea s-a oprit pentru căteva momente. Din incinta muzeului, alte domniţe cu buchete de flori in măini, impreună cu primarul oraşului, au intregit alaiul, pornind spre piaţa centrală. A inceput marea sărbătoare, care ţine ca’n poveste, trei zile şi trei nopţi...

CARNAVAL. "De mai mulţi ani am incercat să dăm o tentă medievală acestui festival, să-l transformăm intr-un adevărat carnaval medieval", a spus Ioan-Dorin Dăneşan, primarul Sighişoarei. "Ne-am indepărtat de genurile pop, rock şi folk, pentru că fiecare gen de muzică işi are locul său bine stabilit. Acum incercăm să refacem imaginea oraşului de altădată, deci muzica nouă nu-şi are locul aici", a mai explicat primarul Dăneşan. Din păcate, pe străzile cetăţii se desfăşoară ample lucrări de reparaţie a reţelei de apă şi canalizare, aşa că manifestarea a fost umbrită de muncitori, schele şi străzi desfundate.

PUBLIC. In fiecare zi a festivalului au loc zeci de spectacole de muzică, dans şi teatru. De exemplu, numai in prima zi, de la deschidere pănă la miezul nopţii au fost 28 de spectacole. Pentru cei interesaţi s-au organizat chiar şi lecţii de dans din perioada medievală sau renascentistă. Iar spectacolele de teatru s-au desfăşurat atăt pe scenă, căt şi in piaţă. De exemplu, in Curtea comedianţilor scena a fost construită foarte jos, pentru ca actorii să işi poată juca rolurile şi printre cei care-i urmăresc. Anul acesta s-a pus accentul pe genul "commedia dell’arte", genul italian al pieselor de teatru. Sunt mici scenete in care publicul este implicat in spectacol, realizăndu-se o interactivitate intre actori, spectatori şi piesa in sine.

TRECUT. Artiştii, fie că sunt căntăreţi, actori sau comedianţi, sunt atăt romăni, căt şi străini. Autorităţile locale au invitat participanţi din ţări precum Turcia, Italia, Lituania, Estonia, Ungaria, Croaţia etc. Dacă anul trecut organizatorii au estimat numărul vizitatorilor la 30.000 de persoane, anul acesta, numai in prima zi a festivalului, numărul turiştilor a fost mai mare. Şi

sunt foarte mulţi străini printre aceştia. Nu ştim dacă ei au venit datorită faptului că Romănia a fost acceptată in UE, dar, in această perioadă, Sighişoara incepe să semene cu cea din perioada sa de glorie, cănd aici se intălneau precupeţii de toate neamurile.

INIŢIATIVĂ. Pe lăngă spectacolele organizatorilor, tinerii cu iniţiativă au pregătit propriile scenete. Ei vor să iasă in evidenţă cu ceva nou şi să străngă un ban de buzunar. De exemplu, un grup de adolescenţi francezi cănta in acorduri de chitară versurile cunoscutului "Sur le pont D’Avignon", iar unii trecători, nu puţini, le dădeau bani. Alţi tineri impletesc codiţe contra cost sau fac body painting. S-a infiinţat chiar şi un birou de vampirizare...

SOS. Cu această ocazie, edilii locali doresc să lanseze şi un SOS către toate autorităţile competente, ca să se ia măsuri pentru alocarea de fonduri necesare reconsolidării cetăţii. In ultimii ani au fost probleme cu surparea unor părţi ale zidurilor cetăţii. De atunci, edilii au făcut o serie de demersuri la Bucureşti pentru obţinerea de fonduri pentru reparaţii, insă nu s-a realizat nimic. Abia sunt in faza de tratative cu autorităţile de la Bucureşti ca să se realizeze un studiu de evaluare a lucrărilor de reparaţii şi reconsolidare. Este vorba despre sume foarte mari, care nu pot fi asigurate din bugetul local. Bugete mari sau mici, săpături sau schele se topesc pe pavelele cetăţii sub paşii vizitatorilor care se distrează la festival.

×
Subiecte în articol: reportaj