x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Donati pentru sinistrati! - Case noi pentru Spantov!

Donati pentru sinistrati! - Case noi pentru Spantov!

de Marie-Jeane Ion    |    Nadina Nedelea Rus    |    30 Mai 2006   •   00:00

O luna si o saptamana de la dezastru. In cele trei sate din Calarasi, lovite de inundatii, Dunarea se retrage incet, aproape imperceptibil. Drumul national care leaga Oltenita de Calarasi e inca brazdat de furtunile motopompelor.

AJUTOR LA NEVOIE. Utilajul pus la dispozitie de Sofmedica lucreaza la Spantov

O luna si o saptamana de la dezastru. In cele trei sate din Calarasi, lovite de inundatii, Dunarea se retrage incet, aproape imperceptibil. Drumul national care leaga Oltenita de Calarasi e inca brazdat de furtunile motopompelor.

Vremea nu i-a iertat in ultima vreme pe sutele de sinistrati. A plouat in cateva randuri, iar oamenii s-au invatat sa sape santuri pe langa corturile de armata, pentru ca apa sa nu le intre in "casele" improvizate. Viata isi urmeaza cursul, firesc de acum, in Spantov, Chiselet si Manastirea. Bilantul s-a facut, autoritatile sunt putin mai organizate si se stie deja unde vor fi stramutate familiile ale caror case s-au pierdut sub apa.

LOC PENTRU CASE. Primaria din Spantov n-a stat cu mainile in san - a semnat un acord cu Ambasada Austriei si, in curand, 100 de case din lemn vor fi aduse si amplasate pe noile parcele. Dar terenul pus la dispozitie de primarie se afla undeva pe deal si e nevoie ca satenii, cu lopetile, sa-l niveleze.

BUNI CRESTINI. Armata Salvarii duce medicamentele in taberele de la Calarasi

"Avem proiectul facut de niste arhitecti francezi, de la Bucuresti, si ar fi trebuit sa incepem lucrarile de nivelare de multa vreme, dar nu am avut cu ce", ne-a povestit viceprimarul din Spantov, Alexandru Cernea.

Problema nu s-a rezolvat cu totul, dar de patru zile, pe dealurile din satul lovit de ape, munceste la foc continuu un buldo-excavator pus la dispozitie de firma Sofmedica, din Capitala. Toate cheltuielile sunt suportate de donator, inclusiv pretul combustibilului, iar un om a fost special detasat la Spantov, pentru cel putin doua saptamani, ca sa manevreze utilajul. Cand buldo-excavatorul va termina nivelarea, Sofmedica va trimite si un cilindru, care va tasa pamantul si-l va pregati pentru amplasarea caselor.

Sofmedica a luat fiinta in Grecia si este implicata in proiecte din domeniul medical, aici, in Romania. Dar reprezentantii companiei spun ca vor sa faca mai mult si considera ca este uman sa dea o mana de ajutor acolo unde e nevoie.

NOTARII DAU MILIARDE. Nu este singura initiativa. Camera Notarilor Publici Bucuresti a decis, tot saptamana trecuta, sa doneze nu mai putin de 2 miliarde de lei vechi pentru reconstructia de case in judetul Calarasi. Acum, donatorii sunt in contact direct cu autoritatile si cauta cea mai buna cale de a directiona fondurile existente, pentru a ajuta rapid, acolo unde este nevoie.

Autoritatile asteapta acum si fondurile alocate de la Guvern. Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Paul Dobre, ne-a spus ca planul facut la Palatul Victoria e simplu: cei care sunt in putere primesc materiale de constructie pentru a-si iradica singuri casele, iar batranii vor fi ajutati, prin grija unor firme specializate.

Dupa cinci saptamani de la nenorocire, exista o evaluare a situatiei din Dolj si Calarasi, inclusiv in ceea ce priveste necesarul de medicamente. Directia de Sanatate Publica a alocat fonduri importante, dar criza este de durata si medicii de la corturile sanitare ne-au cerut sprijinul. Miscarea Crestina Armata Salvarii a sarit din nou in ajutor. O donatie de 250 de milioane de lei, in medicamente, a ajuns astazi in trei din cele cinci tabere de sinistrati din Calarasi - doua la Spantov si una la Manastirea. Toate au fost predate, cu semnatura, medicilor care le vor distribui, in functie de nevoi. In ultima dintre tabere, Armata Salvarii a dus astazi articole de igiena si haine pentru 100 de familii, iar proprietarul Pietei Agroalimentare Tei, din Bucuresti, le-a impartit micutilor care-si traiesc copilaria in colb, printre corturi, dulciuri, rechizite si jucarii.

O MANGAIERE. Jucarii pentru copiii familiilor sinistrate

Peste doua saptamani, Armata Salvarii va face o noua deplasare in zona, cu necesarul de medicamente si produse de igiena pentru cele doua tabere din Chiselet.

"Doar faptul ca suntem aici inseamna ca-i vom incuraja pe romani sa-si ajute semenii. Daca noi putem, atunci puteti si voi! Nu vom forta pe nimeni sa faca gesturi umanitare, dar speram ca cei care sunt in masura sa le faca vor da o mana de ajutor pentru acesti oameni intr-adevar loviti de soarta", a spus Mr. William Cundiff, profund impresionat de situatia din taberele de sinistrati.

DE LA OM LA OM. De aproape trei saptamani, sinistratii din Calarasi se hranesc cu conserve si cu mancarea calda gatita in bucatariile mobile amplasate in sat. Ingredientele provin de la rezerva statului si din sponsorizari, dar, cum timpul trece si oamenii uita, donatorii vin tot mai rar. Statul poate pune la dispozitie doar o cantitate limitata de alimente de baza: carne, zahar, sare, paine si ulei. Din mancarea de zi cu zi lipsesc, aproape cu desavarsire, zarzavaturile si legumele. "Chiar daca Dunarea se retrage incet, suferinta oamenilor a ramas si au inca nevoie de hrana si de articole de igiena, pentru a-si pastra sanatatea si fortele pana cand se va putea incepe reconstructia caselor. Avem ajutor si pe plan local, si de la rezervele statului, dar realitatea arata ca e nevoie de mai mult", spune subprefectul de Calarasi, Cornel Coman.

Pentru actiunea de ieri multumim:
  • dlui George Sofianos, Sofmedica;
  • dlui Kassar Hazem, Piata Agroalimentara Tei;
  • Miscarii Crestine Armata Salvarii din Romania.
  • CAMPANIE
    Jurnalul National, Intelligent Media Solutions, organizatiile nonguvernamentale AIC si ASPIR va cheama sa-i ajutam pe cei aproape 13.000 de sinistrati! Aflati cum puteti ajuta, precum si lista donatorilor de pana acum, accesand site-ul www.salvatiromania .com, realizat si administrat de AvantajNet.
    ×
    Subiecte în articol: reportaj Calarasi spantov armata salvarii