x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Doua destine intr-un caiet: un rege si un maresal

Doua destine intr-un caiet: un rege si un maresal

de Costin Anghel    |    Mihai Stirbu    |    23 Sep 2005   •   00:00
Doua destine intr-un caiet: un rege si un maresal

Intr-o agenda a lui Carol al II-lea sta scrisa o depozitie despre care unii spun ca ar fi putut schimba macar destinul Maresalului Ion Antonescu.

Intr-o agenda a lui Carol al II-lea din 1936 sta scrisa o depozitie despre care unii spun ca ar fi putut schimba macar destinul Maresalului Ion Antonescu. In prima parte a agendei sunt scrise visurile feerice ale lui Carol al II-lea. In partea a doua, Maresalul a asternut pe hartie durerile sale.

Un singur manuscris, doua vieti asternute in el. Una fericita, una ucisa pentru raul facut Romaniei, dar si pentru faptul ca Antonescu era opozantul comunistilor, reprezentantii secerei rosii de la Rasarit. Caietul celor doua destine, pastrat acum la Directia Arhivelor Nationale Istorice Centrale, inspira respect. Iti imaginezi cum Carol sta la masa lui de rege si pe hartie asterne incet cuvinte despre Romania. Cum visele lui de marire se astern intr-o clipita pornite dintr-un gand regal.

MANA FORTE. Pe cand gandurile i se asterneau in Caietul Destinelor, Carol al II-lea era la Paris dupa abdicarea din 1926 si in tara incepuse criza economica. Tara era condusa de o regenta formata din trei persoane: patriarhul Romaniei, Miron Cristea, Constantin Sarateanu si printul Nicolae, fratele regelui. Din cauza situatiei din tara, unii oameni politici s-au gandit ca in locul regentei trebuie adusa o mana forte care sa conduca tara. Gandurile multora s-au indreptat atunci catre Carol. "In timpul acesta, el isi tinea acest caiet si consemneaza discutiile purtate cu diversi mesageri trimisi la el. La un moment dat zice: «A venit cutarica la mine, dar vad ca astia tergiverseaza lucrurile, daca o fi si-o fi ii dau dracului, in Romania e buna o dictatura»; n-ajunsese pe tron, dar isi dadea seama ca in Romania trebuie regim forte de conducere", afirma domnul Marcel Ciuca, directorul Directiei Arhivelor Nationale Istorice Centrale.

PECETE. Semnatura Maresalului Antonescu autentifica documentul

RESTAURATIA. Incurajat de demersurile facute de unii oameni politici romani de a se intoarce pe tron, Carol al II-lea a intrat in hora pregatirii pentru regimul autoritar. "E blocat avionul cu care trebuie sa vina pe un aeroport, pana la urma aterizeaza fortat undeva in Transilvania, la trecerea peste Carpati a avut iar probleme cu motorul. La 8 iunie 1930, a avut loc restauratia. Era prim-ministru Iuliu Maniu. Carol a avut o discutie cu Iuliu Maniu si acesta a fost de acord, dar a renuntat la conducerea guvernului, cred ca pentru a nu i se pune lui ceva in carca. Maniu i-ar fi spus: «Maiestate, da, dar fara Lupeasca!»", spune domnul Marcel Ciuca. Romanii au fost foarte surprinsi peste cateva luni sa afle ca aceasta ajunsese deja in Bucuresti.

PARTEA A DOUA - SUFERINTA. Preocupat de conducerea tarii, acum, dupa restauratie, Carol n-a mai scris nimic si caietul de insemnari a fost pus pe un raft in Casa Noua a Palatului. Cladirea era construita in fata Salii Palatului de acum. Era acolo chiar si un bazin care avea pesti la cele patru colturi care se aruncau in apa bazinului. In acea casa a fost arestat si Antonescu la 23 august de catre Regele Mihai. Maresalul Antonescu a stat intr-o camera fara ferestre, fara scaune, in picioare, iar dupa vreo doua-trei ore l-au scos pe un culoar. "Antonescu a luat acest caiet din raft, care era chiar in fata sa si, pe genunchi, cu un muc de creion, a facut aici, zic eu, prima depozitie a sa, pentru o situatie in care stia ca va fi pus. Acesta este scrisul Maresalului Antonescu, eu il cunosc foarte bine", spune directorul de la Arhive.

LUCRURI NESTIUTE. "Multi dintre istorici si dintre cei interesati de aceste evenimente nu stiu acest lucru. El scrie aici: «Astazi, 23 august 1944, am venit in audienta la rege, la ora 151/2, pentru a-i face o expunere asupra situatiei frontului si a actiunii intreprinse pentru a scoate tara din front, impas in care se gaseste. Timp de aproape doua ceasuri, regele a ascultat expunerea pastrand o atitudine fortat rezervata. Aproape indiferenta. La expunerea mea la audienta a asistat domnul Mihai Antonescu». Si dupa ce a scris el aici - vedeti cate un cuvant pe rand, era un tip coleric, nervos, am inregistrarile lui de la proces - a pus caietul la loc. Cred ca a vazut ca era caietul lui Carol", explica domnul Ciuca.

NOTITE
"Astazi, 23 august 1944, am venit in audienta la rege, la ora 151/2, pentru a-i face o expunere asupra situatiei frontului si a actiunii intreprinse pentru a scoate tara din front, impas in care se gaseste" - Maresal Ion Antonescu

TEXTE
"In anul 1996 am publicat «Procesul Maresalului Antonescu», volumele I si II. In aceasta editie am introdus textele scrise de Ion Antonescu dupa arestarea sa, pe caietul Principelui Carol al II-lea" - Marcel Ciuca, directorul Directiei Arhivelor Nationale Istorice Centrale

PERIPETII
Dupa ce a fost primit in audienta la Mihai, Maresalul Ion Antonescu a fost mutat din Casa Palatului si dus intr-un cartier bucurestean sub escorta comunistilor. Noaptea, germanii au bombardat Casa Noua a Palatului. In istoria acestui document se precizeaza ca a fost recuperat de maiorul care in ziua de 23 august indeplinise functia de sef al Garzii Palatului. "El spune ca a doua zi a recuperat caietul dintre daramaturi. Eu cred ca nu. L-a luat de cu seara. Pentru ca soldatul care il pazea pe Antonescu ii raportase ce a facut acesta si l-a luat de seara", afirma arhivistul. Maiorul Gheorghe Teodorescu a pastrat caietul pana in 1984, cand l-a cedat Muzeului National de Istorie. Dupa alte peripetii, agenda a ajuns la Arhivele Nationale.
×
Subiecte în articol: martorii carol antonescu caietul