x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Dovezi de iubire pentru Ceausescu

Dovezi de iubire pentru Ceausescu

de Costin Anghel    |    Mihai Stirbu    |    30 Sep 2005   •   00:00
Dovezi de iubire pentru Ceausescu

Arhivele Nationale pastreaza in depozite dovezi "nestimabile" ale iubirii romanilor pentru primul gospodar al tarii, Nicolae Ceausescu. Osanalele adresate lui si Elenei Ceausescu se traduc prin tot felul de scrisori si albume ori diplome.

Un gand bun pornit din inima de mandru comunist ori un gand secret. Printr-o scrisoare plina de elogii care ajungea la Nicolae Ceausescu puteai, uneori, sa ajungi mai sus. Puteai sa vezi mai de aproape mandra secera ori frumosul ciocan stalinist din inima stemei romanesti. Doamnelor si domnilor, va prezentam DOVEZI DE IUBIRE!!!

NEMURITOARE. "La origine erau niste dovezi spontane, daca nu de iubire, macar de simpatie, pentru ca scrisorile sunt trimise de oameni simpli catre secretarul general din proprie initiativa. Gama acestor omagii este diversa: de la cele mai simple pana la cele mai elaborate si chiar sofisticate ca tehnica de realizare", afirma Alina Pavelescu, inspector superior la Arhivele Nationale, Serviciul Publicatii, Activitati Stiintifice si Cultural-Educative.

Cand ai in fata ochilor scrisorile si albumele dedicate celor doi fosti conducatori din era comunista ramai uimit in prima instanta si apoi incepi sa surazi amuzat. Atatea epitete si metafore... nici in poezii nu prea gasesti. Iar daca scopul expeditorului era unul mai special... atunci poti sa faci manual de caligrafie dupa unele scrisori si carti postale.

PAREREA SPECIALISTULUI. "Interesant este faptul ca, pentru perioada Ceausescu, se ilustreaza pornind de la anii ’60 pana in ’89, se pleaca de la stilul spontan, care este evidenta unei popularitati efective a personajului la stilul foarte oficial, elaborat si foarte costisitor: aveau insertii de aur. Spectaculos este atunci cand se pleaca de la foaie de hartie obisnuita si se ajunge la albume imense placate cu aur. E clar ca monumentalul isi pune pecetea pe dictatura sau devine ilustrativ pentru literatura. Din perspectiva istoricului pot sa inregistrez modul in care evolueaza de la spontan la oficial, de la manifestare de simpatie reala la minciuna si chiar la fals istoric, uneori de la foarte natural la foarte sofisticat", explica Pavelescu.

ELENA. Prima doamna a tarii, in tinerete

ALBUME. Doua albume atrag imediat atentia. Sunt mari, grele si pe coperta au figurile lui Nicolae si ale Elenei sculptate in aur. In paginile lor vezi tot felul de diplome, chei ale unor orase celebre sau semne de recunostinta de la alti conducatori. Toate desenele de pe pagini sunt facute manual cu o atentie vecina poate cu nebunia. "Un album de genul acesta, inainte de a ajunge in arhivele partidului, trecea mai intai prin mana unor specialisti, fotografi, graficieni care, cu costurile de rigoare, le faceau sa arate asa. Presupun ca tot acest aparat al propagandei era sustinut de niste foarte buni profesionisti, care reuseau sa faca niste chestii exceptionale la vremea lor. Este frapanta diferenta dintre ceea ce stiai ca era orizontul nostru cultural in anii ‘70 si nivelul de realizare artistica si chiar tehnica la care ne face sa gandim aceste albume", zice Alina Pavelescu.

SESIUNE STIINTIFICA. Arhivele Nationale ale Romaniei organizeaza in ziua de 3 octombrie 2005, la sediul central, din Bulevardul Regina Elisabeta numarul 49, o sesiune stiintifica care se va numi "De la Gheorghiu-Dej la Ceausescu - mecanismele de control al puterii la varful PCR" si care va fi completata de o masa rotunda, la 4 octombrie, care isi propune sa reuneasca mai multe categorii de specialisti: istorici, politologi, filologi preocupati de memorialistica perioadei ceausiste. "Masa rotunda se va desfasura cu titlul de ‹‹Trecutul e o tara straina - comunismul romanesc intre memoria vie si memoria documentara››. Manifestarile sunt o incercare de a prezenta perioada comunista, pe de o parte, din perspectiva celor care au trait aceasta perioada si pentru care ea a reprezentat viata cotidiana o buna bucata din propria lor viata si, in acelasi timp, sa incerce sa starneasca o reactie din partea celor foarte tineri, pentru care Ceausescu e doar un personaj istoric si pentru care comunismul in general e o epoca istorica", explica Alina Pavelescu, unul dintre organizatorii evenimentului.

MULTUMIRI
CEAUSESCU. Iubitul conducator al proletarilor romani
"Catra Tovarasu Neculai Ceausescu, secretar general al CCPCR, Va trimet din parte me multi felicitari pentru An Nou 1966. Va urez ani mult si fericit la intrega fameli dumneavostra, spor la munca si ani buni imbelsugat si succes la cei doriti. Paci si Sanatate. Va salut cu drag, Cazacu. Hai cu toti frat Romani! Hai cu toti sa uram la Partid sa-l bucuram ca Partidu ne iubeste tara noastra ne infloreste cu mi de fabrici si uzani mi de scoli si dispensare si Camine Culturale iar avem mii de tractoare sa ne are tara." Expeditor: Constantin Cazacu din Comunca Tansa, Raionu Negresti, Regiune Iasi.

SANSE
"Odata cu iesirea din anul vechi si pasind intr’un an nou tin sa va felicit si sa multumesc Partidului Nostru drag pentru posibilitatile de trai pentru Batrani poporului Roman. Din care fac parte si eu. Sunt o femeie din Com. Strunga Rai Poseani, Reg. Iasi, Coltun Zenovia. Am lucrat in Colectiv si sunt istovita de puteri si sufar de inima si de Reomatism. Am 64 de ani si cand ma gandeam ca nu pot sa castig painea de toate zilele Atunci Partidul Nostru drag a intervenit cu noi Posibilitati de trai." Expeditor: Coltun Zenovia

Proiect realizat in colaborare cu Arhivele Nationale
×
Subiecte în articol: martorii ceausescu