x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Ecocetatenii" vor sa salveze Planeta

"Ecocetatenii" vor sa salveze Planeta

17 Iun 2004   •   00:00
"Ecocetatenii" vor sa salveze Planeta

REPORTAJ

Oameni de stiinta, actori, scriitori, oameni politici, printi. Cu totii ies la rampa in apararea mediului, incercand sa alerteze opinia publica mondiala. Planeta se autodistruge daca nu deschidem ochii, este mesajul pe care ni-l transmit acestia.
MARINA CONSTANTINOIU

Johannesburg, 2 septembrie 2002: in acea zi, cei mai bogati si cei mai saraci dintre oamenii planetei aveau rendez-vous la Summit-ul mondial al Pamantului, la zece ani dupa mult-discutatul summit de la Rio. Cel putin 100 de sefi de state si de guverne, 60.000 de delegati si "observatori", sute de trimisi speciali ai organizatiilor ecologiste, n-au avut parte decat de cateva minute pentru a se exprima: "Cunoastem problemele... Saracia si degradarea mediului, daca nu sunt tinute in frau, produc dezastru". Cine a zis asta? Tony Blair, premierul Marii Britanii. "Este in joc supravietuirea ecologica a planetei." Cine-a pus paie pe foc? Gerhard Schröder, cancelarul Germaniei. "Casa arde si noi ne uitam in alta parte. E cazul sa deschidem ochii." Cine-a lansat semnalul de alarma? Jacques Chirac, presedintele Frantei. George Bush, mai-marele lumii, seful de la Casa Alba, a declinat invitatia.

Multe vorbe pentru (mai) nimic

De treizeci de ani, liderii lumii se intalnesc in cadrul unor conferinte internationale pe teme de mediu, dar marile lor discursuri sunt urmate de prea putine fapte concrete, comenteaza cotidianul francez Liberation. De atunci, in lipsa unei politici globale internationale, initiativele individuale sau private sunt cele care organizeaza linia frontului. In aceasta lupta, societatea civila a luat-o cu mult inaintea clasei politice, remarca acelasi ziar francez.

Edward Goldsmith

Este unul dintre pionierii ecologiei politice. Fratele omului de afaceri Jimmy Goldsmith, el este fondatorul revistei The Ecologist si cofondatorul asociatiei Survival International, o organizatie neguvernamentala consacrata apararii popoarelor indigene. Atipic si foarte hotarat, el a participat si la crearea Green Party, in Marea Britanie, la primele campanii ale ecologistilor francezi si a publicat si numeroase lucrari. Cel pe care britanicii l-au poreclit "miliardarul verde" este peste tot: in lupta contra energiei nucleare, a taierii padurilor, a organismelor modificate genetic, a Organizatiei Mondiale pentru Comert, a dezvoltarii economice si chiar a... dezvoltarii durabile! "Dezvoltarea si ecologia nu sunt conciliabile", sustine el.

Printul Charles

A facut o criza memorabila, cand a descoperit 14.000 de hectare de rapita insamantate cu boabe modificate genetic, a interzis aerul conditionat in palatele regale, le vorbeste rosiilor (bio) din gradina sa de la Highgrove si se trateaza numai prin homeopatie. Fervent aparator al naturii, printul Charles, care a fost ales "personalitatea ecologica a anului" in 2000, de catre revista americana Time, a creat Duchy Originals Lts, unul dintre liderii pietei britanice a produselor biologice. Din beneficiile companiei, Charles finanteaza mai multe asociatii, printre care si Fundatia Prince of Wales for Integrated Health. In ultima vreme, mostenitorul Coroanei britanice se intereseaza de Romania, unde a contestat inclusiv constructia autostrazii de 450 de kilometri, Brasov-Bors, care va traversa sate clasate drept patrimoniu mondial de catre UNESCO.

Mihail Gorbaciov

Ultimul presedinte al URSS este un militant activ pentru protectia mediului si pacea in lume. A creat, in 1993, ca urmare a summitului de la Johannesburg, Crucea Verde Internationala (Green Cross International), o organizatie care se vrea un fel de Crucea Rosie pentru mediu. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Mihail Gorbaciov a facut din prevenirea conflictelor in jurul impartirii apelor una dintre temele sale predilecte de lupta. Asociatia intervine si in gestionarea energiei si se straduieste sa stearga pagubele provocate de razboaie si catastrofele industriale. Finanteaza tratamentele pentru copiii victime ale contaminarilor chimice sau nucleare din Rusia si Belarus. Fiu de agricultor, fostul sef de stat afirma ca a fost intotdeauna sensibil la problemele de mediu. El a inchis, cand se afla la Kremlin, peste 1.000 de uzine poluante, dupa catastrofa de la Cernobil.

Leonardo DiCaprio

Invitat sa prezideze Ziua Pamantului, in 2000, actorul Leonardo DiCaprio emotiona publicul, cu discursul sau: "Alarma planetara nu mai functioneaza, e timpul sa ne trezim si sa trecem la actiune". Ceea ce el a facut. Gratie substantialelor sale incasari, fundatia de caritate pe care a creat-o in 1998 varsa fonduri mai multor organizatii, cu conditia expresa ca acestea sa actioneze pentru a imbunatati soarta Planetei. Asa se face ca a sustinut o campanie de sensibilizare a Green Cross International privind energiile reciclabile si a finantat actiunea International Fund for Animal Welfare, care se lupta contra traficului cu fildes, pentru protejarea maimutelor sau reabilitarea unui parc din Kenya, decimat de braconaj.

Kofi Annan

Dupa parerea tuturor diplomatilor si sefilor de stat, este cel mai bun secretar general din istoria Organizatiei Natiunilor Unite. Pentru a evita ca generatiile viitoare sa fie nevoite sa traiasca pe o planeta iremediabil degradata de activitatile umane, ONU si-a stabilit cinci prioritati: o mai buna distribuire a apei in lume, dezvoltarea energiilor reciclabile si eliminarea supraconsumului in tarile dezvoltate, lupta contra poluarii agricole si degradarii solurilor, protectia biodiversitatii si a ecosistemelor, rezolvarea problemelor calitatii aerului. Cu ceva prudenta, acest obiectiv ambitios a fost stabilit pentru... 2005.

Regina Noor a Iordaniei

Apararea mediului este o lupta pe care o duce de multa vreme. Membra activa a RSCN (Societatea Regala pentru conservarea naturii) din 1978, ea sustine si IUCN (Uniunea Mondiala pentru Natura) si s-a alaturat in 1999 WWF International (Fondul Mondial pentru protejarea vietii in salbaticie), ca membra a consiliului fondator. In Iordania, regina Noor conduce o comisie nationala cu 180 de experti care lucreaza in cooperare cu IUCN privind problemele de mediu. Ea a sprijinit o lege privind gestionarea apelor si reducerea emisiilor de CO2, a participat la crearea a sase rezervatii nationale si a creat in scoli 500 de cluburi pentru protectia mediului.

Robert Redford

Este aparatorul indienilor si al Vestului american. Militant ecologist, Robert Redford, frumosul actor ce a populat visele milioanelor de femei, s-a implicat in ultimii 20 de ani in lupta pentru protectia mediului. In 1963 a achizitionat un teren imens in Utah, pentru a le taia craca de sub picioare investitorilor din domeniul imobiliar. Si-a creat propria ferma bio pe 46 de hectare de teren, dar si propria fundatie ecologista, Sundance Institute. Foarte angajat in lupta pentru energia solara, sustine organizatia Vote Solar, dar si miscarea de opozitie fata de extractia de petrol din Alaska.

Sting

La sfarsitul anilor ’80, Sting a abandonat scena, pentru a se consacra unor cauze umanitare, in numele Amnesty International si ecologice. Starul pop a pornit in sustinerea cauzei indienilor Xingu, din Brazilia, ducandu-l pe seful lor, Raoni, intr-un turneu mondial destinat sensibilizarii opiniei publice. In 1989, impreuna cu sotia sa, Trudie Styler, a lansat Fundatia Rainforest, gratie careia a vazut lumina zilei cea mai mare rezervatie indigena din Brazilia. In mod regulat organizeaza Carnegie Hall Benefit, ale carui beneficii sunt varsate fundatiei Rainforest. Bruce Springsteen, Billy Joel si Elton John sunt sustinatori fideli ai acestuia, spre marea bucurie a fanilor. Succesul spectacolelor este atat de mare, incat a atras atentia "Cartii Recordurilor", care i-a acordat titlul de "cel mai mare eveniment caritabil in beneficiul mediului". La 21 iunie, de altfel, Sting are programat un concert in beneficiul Rainforest.
×
Subiecte în articol: reportaj lupta