x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Esenţe tari. Sevilla - oraşul maur

Esenţe tari. Sevilla - oraşul maur

de Magda Cristina Ursache    |    18 Mai 2013   •   00:13
Esenţe tari. Sevilla - oraşul maur

Istoria oraşului începe încă de acum 2000 de ani, din epoca romană, când era cunoscut sub numele de Hispalis. Dar moştenirea romană nu constă în prea multe lucruri: substratul latin al limbii şi câteva apeducte sunt cele mai de seamă urme ale existenţei romanilor în zonă. Şi asta pentru că, începând cu secolul al VIII-lea, peninsula a fost cucerită de maurii islamici şi apoi de musulmani, de la care a rămas şi numele de Išbīliya - Sevillia. Citadela s-a aflat sub stăpânire arabă până în secolul al XIII-lea, fiind centrul lor comercial şi cultural şi unul dintre cele mai prospere oraşe ale perioadei. Din aceeaşi epocă datează şi una dintre cele mai spectaculoase construcţii ale Spaniei, celebrul Alcazar, palatul regilor mauri, edificat în veacul al XIII-lea.
Epoca maură s-a încheiat în 1248, în urma mişcării Reconquista (recucerire a teritoriului de către catolici), dar o mulţime de vestigii şi urme ale maurilor sunt încă vizibile în Sevillia: foarte multe clădiri din centrul vechi, precum şi o mare parte din zidul de apărare al cetăţii. Iar pe zidurile vechii moschei stă şi acum Catedrala din Sevillia, unul dintre centrele creştinătăţii în Spania.
Una dintre cele mai populare sărbători ale Andaluziei şi ale întregului sud spaniol o reprezintă cea numită "Moros y Cristianos" (Maurii şi Creştinii), în cadrul căreia este reconstituită, într-o manieră carnavalescă, epoca Reconquistei. Sărbatoarea are loc la date diferite, în oraşele vechi ale Spaniei, de aceea atunci când plecaţi în călătorie este bine să verificaţi şi calendarul acestui eveniment, pentru a vedea când şi unde are loc şi a putea participa.
În Spania au existat dintotdeauna trei mari oraşe cu trei profiluri individuale. Barcelona este centrul stilului şi al bunului gust, Madridul este centrul cultural al Spaniei. În ceea ce priveşte Sevillia, despre el s-a spus întotdeauna căeste capitala romantismului. Reuşind să îmbine frumuseţea exotică a culturii arabe cu duritatea rece a stilului gotic european, cu pieţele şi clădirile centrului vechi, cu aromele sale andaluziene, cu mişcările sale lascive în ritm de flamenco, cu forfota oamenilor care umple oraşul de viaţă, cu Târgul său din aprilie, când au loc luptele cu taurii, toate supravegheate de cursul lent şi răbdător, precum scurgerea timpului, a râului Guadalquivir, Sevillia este o bijuterie urbană. Tot ce rămâne de făcut este să luaţi una dintre trăsurile trase de cai din piaţa Triumfo şi să vă lăsaţi în voia oraşului.

×
Subiecte în articol: esenţe tari Jurnalul de Weekend