x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje EXCLUSIV :INTERVIU CU E.S., AMBASADORUL R.A. SIRIANĂ, DOMNUL WALID OTHMAN/Şcoliţi în România, demnitari în ţara lor

EXCLUSIV :INTERVIU CU E.S., AMBASADORUL R.A. SIRIANĂ, DOMNUL WALID OTHMAN/Şcoliţi în România, demnitari în ţara lor

de Vlad Teodorescu    |    25 Ian 2009   •   00:00

Este prezent în ţara noastră din anul 2007, fiind primul ambasador al Siriei de după revoluţia din ’89. Într-un interval scurt, a reuşit dinamizarea relaţiilor bilaterale, ba chiar şi o întâlnire siriano-română la cel mai înalt nivel.




Numirea ca Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Arabe Siriene în România în ultimul trimestru al anului 2007, a fost, pentru domnul Walid Othman, începutul carierei în domeniul diplomaţiei. "Pot spune că adevărata muncă în România a debutat la începutul anului 2008, după ce am înţeles bine condiţiile de lucru şi realitatea relaţiilor bilaterale, situaţia comunităţii siriene de aici. Apoi am început să folosim toate capacităţile noastre pentru revenirea relaţiilor tradiţionale dintre Siria şi România la stadiul dezvoltat la care au fost înainte", spune domnul ambasador. Domnia sa a activat în Siria în domeniul politic la nivelul conducerii partidului de guvernământ şi la organizaţiile executivului, începând în anii ’70, de la filiala Uniunii Tineretul şi ajungând membru al Comitetului Central al Partidului Baath Arab Socialist în Siria până la începutul anilor ’90. Din 1985 a primit mandatul de Secretar adjunct la filiala din Latakkia a Partidului Baath Arab Socialist. A fost de asemenea profesor în cadrul Universităţii Tishreen din Latakkia şi la Institutul pentru instruirea profesorilor. În 1993 a devenit prefect al judeţului Daraa.

Există o lungă istorie de distinse relaţii siriano-române, care sunt cu sute de ani mai vechi decât relaţiile noastre diplomatice, începute la data de 9 august 1955, când a fost realizat primul schimb de misiuni diplomatice. De atunci s-a înregistrat o creştere în relaţiile dintre cele două ţări, prin schimbul de vizite oficiale şi de înfiinţare a numeroase proiecte comerciale, prin acordarea burselor de studii pentru un număr mare de studenţi sirieni, la diverse universităţi din România. Aceştia au pus bazele celei mai importante comunităţi arabe din România întărind relaţiile cu ţara de adopţie prin intermediul instituţiilor comune: Clubul Cultural Siriano-Român, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Sirieni, Liga Arabilor Sirieni Emigranţi. Aceste instituţii au contribuit implicit şi la dezvoltarea economiei româneşti. Prin loialitate, s-au integrat în societatea românească, lucru simţit mai ales în timpul inundaţiilor care au afectat regiunile din nordul României, când sirienii au luat iniţiativa de a oferi contribuţii financiare şi asistenţă pentru cei afectaţi. Comunitatea a jucat un rol major în consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări prin relaţiile lor sociale şi economice. "Prin intermediul ambasadei depunem toate eforturile pentru a consolida şi dezvolta aceste relaţii, pentru a orienta comunitatea noastră în relaţia de prietenie şi construcţie reciprocă cu poporul român. Subliniem nevoia de respectare a legilor statului român şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem cum aceste relaţii se vor dezvolta pe aspecte economice, comerciale, turistice, culturale şi educaţionale. De asemenea dorim semnarea cât mai multor acorduri în acest sens", spune domnul ambasador.

Numărul absolvenţilor sirieni de facultăţi româneşti, depăşeşte 35.000 (cu o medie de 5.000 de studenţi pe an în perioade anterioare), în mare parte fiind veniţi cu burse acordate de statul român. Un mare număr dintre fiii acestei comunităţi au plecat din România către patria lor pentru a contribui la procesul de dezvoltare a Siriei, mulţi au preluat funcţii de răspundere în stat, atât la nivelul de conducere a partidului cât şi a guvernului. "Ei sunt acum miniştri, miniştri adjuncţi, prefecţi, general manageri, etc. De menţionat este că în actualul Guvern sirian sunt doi miniştri absolvenţi din România (Ministrul de Finanţe şi al Educaţiei). Ambasada depune eforturi pentru aceşti studenţi şi le supraveghează studiile, îi consiliază şi îi ajută în rezolvarea problemelor lor legate de universităţi, prin coordonarea şi monitorizarea cu Ministerele Educaţiei şi de Învăţământ Superior din Siria şi România şi conducerile universităţilor din România", a menţionat domnul Othman.
Ca toate ţările lumii, şi Siria este preocupată de criza financiară a acestor luni. Soluţia găsită constă în politicile financiare şi economice care sunt aplicate în cadrul unor reglementări speciale în Siria, care se bazează în primul rând pe resursele interne şi pe minimizarea pe cât posibil a legăturilor cu economiile altor ţări.

"Guvernul sirian elaborează şi dezvoltă, în mod continuu, planuri de control pentru cheltuielile publice, pentru raţionalizarea producţiei şi consumului, pentru serviciile care au contact direct cu viaţa şi mijloacele de trai ale cetăţenilor. Încearcă să evite în mod proporţional eventualele efecte negative ale crizei financiare globale. Astfel, economia siriană este încă departe de criza financiară care a lovit cele mai multe economii ale lumii." Cu toate acestea, relaţiile economice siriano-române au cunoscut o tendinţă  stabilă de creştere în deceniile trecute, prin multe proiecte reciproce. Toate acestea au absorbit mii de muncitori, ingineri şi tehnicieni. "Avem, aşadar, şi baza şi dorinţa comună de a dezvolta relaţiile economice şi comerciale şi de a creşte oportunităţile de investiţii şi de schimb comercial între cele două ţări, asigurând că nu există obstacole în calea acestora", spune domnul ambasador, adăugând totodată că: "Oamenii de afaceri sirieni sunt prezenţi în România de mai multe decenii şi au multe contribuţii la procesul de dezvoltare economică. Remarcăm însă că aderarea României la Uniunea Europeană şi adoptarea legilor europene, au redus şansele oamenilor de afaceri sirieni de a investi în România. Dar vom acţiona pentru a creşte oportunităţile de afaceri, inclusiv prin înfiinţarea, anul acesta, a Camerei de Comerţ şi Industrie."

Despre zona "fierbinte" de o bună bucată de vreme a Orientului Mijlociu, domnul ambasador crede că rezolvarea nu poate veni decât o dată cu retragerea trupelor americane din acel perimetru. "Noi credem că problema fundamentală constă în ocupaţia existentă acolo şi că securitatea va apărea o dată cu dispariţia ocupaţiei. Stabilitatea va fi realizată tot atunci, la fel reconcilierea naţională bazată pe respectul dorinţelor tuturor părţilor irakiene. De asemeni, Siria este pro deţinerea de către Iran a energiei nucleare folosită numai pentru scopuri paşnice, acesta fiind un drept garantat de legislaţia internaţională pentru toate naţiunile."

"Cei peste 35.000 de studenţi sirieni care au studiat aici au format una dintre cele mai mari comunităţi arabe din România. Mulţi s-au căsătorit întemeind mii de familii mixte siriano-române, dobândind cetăţenia română. Rădăcinile acestei comunităţi sunt adânci, constituind o bază principală pentru relaţiile bilaterale"

"Se poate spune că economia siriană este încă departe de criza financiară care a lovit, în ultimele luni, cele mai multe economii ale lumii. Acest fapt se datorează tocmai lipsei de asociere directă cu băncile şi pieţele de acţiuni ale Statelor Unite ale Americii, care a fost originea acestei crize"

×