x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Există viaţă după referendum. Votarea a trecut, problemele zilnice ale ţăranilor au rămas aceleaşi

Există viaţă după referendum. Votarea a trecut, problemele zilnice ale ţăranilor au rămas aceleaşi

de Paul Rogojinaru    |    07 Aug 2012   •   18:30
Există viaţă după referendum. Votarea a trecut, problemele zilnice ale ţăranilor au rămas aceleaşi

De la Marin Preda citire, in comuna Silistea-Gumesti, judetul Teleorman, timpul are o nesfarsita rabdare cu oamenii. Aruncati in mijlocul campiei Burnazului, marginiti de cateva localitati la fel de parjolite de soarele verii ca si a lor, confruntati repetitiv cu probleme marunte, la nivel de gospodarie, cu activitati rurale ciclice mostenite de cand e lumea lume, cu marunte tabieturi frivole, cum ar fi mersul la carciuma si flecareala obisnuita la un pahar de vorba, urmasii lui Moromete au ramas departe de fierberea si pulsatia sangvina a politicii facute la Bucuresti. Ca sunt unii la conducere care se cramponeaza de scaune si de functiile lor inalte, ca-si dau altii sau nu demisia, ca se razboiesc declarativ cine pe cine baga la puscarie, asta deja a inceput sa nu-i mai intereseze, fiindca in ultimii 20 de ani au ajuns sa creada ca totul nu e decat o lupta surda si paguboasa pentru putere. Si mai cred ca din acest interminabil razboi ei sunt perdantii, neglijatii, uitatii, masa de manevra resuscitata temporar pentru vadite ambitii politice. A fost referendum? Si ce! Exista viata dupa cutremur, daramite dupa referendum.

Influenta votului asupra gainilor

In fiecare an, pe data de 6 august, la Silistea-Gumesti e zi de balci. Cu tiribombe, masinute, turta dulce, gratare, mici, bere. Numai ca oamenii nu se prea obosesc sa urce coama dealului pana la locul cu pricina, fiindca in ultimii ani au trait atat de bine, incat nu se indura sa dea atatia bani pe un mic sau pe-o bere, mai ales ca la carciuma lui Bucuresteanu bautura e mai ieftina ca-n targ. Asa ca vreo zece musterii topiti de caldura, c-o bere rece alaturi, stau pe bancutele din lemn din fata carciumii, uitandu-se in lungul strazii sa vada cine se incumeta sa iasa afara din casa pe o asa zapuseala.

Desi referendumul trecuse, amanarea deciziei Curtii Consitutionale inca suscita un oarecare interes pentru unii dintre ei. "Sa traiti bine!", zice unul ivit de pe drum, care coboara tacticos de pe bicicleta. "Ete, ba, pa Minita! Ce faci, ma, Minita, ai fost la votare?" Marin Ionita, zis Minita, se asaza langa ei pe bancuta si raspunde grav: "N-am fost, ba! La ce dracu’ sa ma duc? Ce, parca-mi baga cineva ceva-n traista daca ma duceam? Lasa, ca traiesc eu si fara referendumul lor! Uite, azi luai 10 de oua din cuibar. Daca ma duceam la referendum imi ouau gainile mai bine? Ori voi credeti ca votul influenteaza ouarea?". "Pai vezi ca esti prost? Baa, nu influenta ouarea, influenta schimbarea! O sa dai dracu’ in galbenare cu ouale tale cu tot si-o sa vezi ca votu’ tau prin lipsa se duce drept la sistemul sanitar, care e la pamant. Te vad eu atunci cum o sa vrei sa pui stampila si pe ouale de le mananci! Da’ de ce n-ai fost la vot, ma, ca te laudai ca esti impotriva lu’ Basescu?" Minita da din umeri si raspunde confuz: "Ba, nu m-am dus! Stiu ca daca nu m-am dus e tot in favoarea lu’ Basescu, da’ nu m-am dus! Mi-e scarba sa ma mai duc. Nu vreau sa-l mai vad in fata ochilor, ca a fost o mare jigodie, da’ nu m-am dus. Si-al dracu’, are sistemu’ asta de prosteste lumea! Ca facem asa, ca facem asa! S-al daracu’ tot el ramane! Ba, si stiui asta, da’ nu m-am dus!". Ceilalti zambesc de optiunea personala a lui Minita si-si vad de berile lor. "De, ba, poti sa te c... in considerentu’ omului?", intervine Ciobanu Vasile, zis "Francu". "Mai tineti, ma, minte ca, pe vremuri, se zice ca unul dintre fratii lu’ Marin Preda era internat in spital. Cum n-avea ce bea, se apucase sa drojcaiasca spirt medicinal. Azi asa, maine asa, se sesizeaza doctorii, ii spun mai cu vorba buna, mai rastit ca nu are voie, da’ asta o tinea p-a lui. Nici nu puteau sa-i faca mare lucru ca, de, era fratele marelui romancier. Asa ca-l cheama pe Marin Preda, ca pe fratele mai mare, sa aibe o discutie cu asta. Se duce Preda si-i zice, ba, tu n-ai vazut ca pe eticheta scrie a se folosi numai pentru uz extern? De, ba, Marine, zice asta, daca eu consider ca e bun si pentru uz intern? La care Preda isi ia palaria, pardesiu’ si pleaca. Daca asa considera omu’, el ce sa mai zica? Asa si cu Minita: daca el vrea sa-l dea jos pa Basescu, da’ nu se duce la vot, eu ce sa mai zic?" Toti de pun pe un ras, de le pufneste berea pe nas.

Miza pe "palatul" Rahova

De langa ei, Marin Dumitrescu intervine: "Eu am fost la referendum, am votat DA pentru ca nu mai imi place de domnul Basescu. Chiar daca a amanat decizia Curtea Constitutionala, cred ca 100% castiga USL-ul, ca i-a terminat la locale. Acu’ a votat multa lume impotriva lui, da’ el nu cedeaza. Si mai are noroc si cu d-astia aldeo Minita, care nu-l vor, da’ nu se duc sa voteze. Pai mai suntem noi 18 milioane de votanti in tara asta? Ca numai aci, la noi in sat, au murit atatia! Uite, azi nu e, ma, unu’ mort de-i face Ciocoiu chiar acu’ groapa? Acuma credeti voi ca i-a ars aluia acum o saptamana sa voteze? Da’ pe liste a fost trecut! Basescu n-o sa demisioneze, ca-i place sa stea la putere, basca stie ca, daca o sa-l dea astia jos, o sa aiba probleme mari. Cred ca o sa se duca langa Nastase, ca mai are ala un pat liber acolo. Partea proasta este ca pierdem ca tara, nu ne mai vede bine nici UE". Francu sare nervos: "Domnule, nu mai trebuia atata talalaiala din partea Curtii Constitutionale. Acu’ trebuia luata hotararea, poporu’ era ridicat in picioare, asta ii era ultima suflare. Da’ cei de la conducere se cearta, si noi murim cocosati pe camp. Credeti ca le pasa de noi? Basescu zicea, mai ieri, ca pentru el miza nu mai e Palatul Cotroceni. Pai, poate e Palatu’ Rahova!". Din usa carciumii, Cristian Botoghina, zis al lu’ Bucuresteanu, intervine si el: "Lumea nu iese la vot, ca e scarbita de toti, s-au ingretosat de atata nepasare din partea oricarei guvernari si a oricarui om politic. Din cauza asta se agita mai mult la locale. Cred ca primarul ales de ei le da si lor ceva, ii mai ajuta cu un teren de pasunat, cu impozite mai mici, c-o asfaltare ceva! Sa vedeti ce absenteism va fi in toamna, la generale!".

"Basescu are vene ca nucul de la Cotigioaia"

Pedaland elegant pe o bicicleta veche de aproape jumatate de secol, Tudor Matei, zis "Ciobanu" sau "Traficantu", se apropie de grupul din fata carciumii. Este mic de inaltime, cu toti dintii imbracati intr-un metal alburiu, cu o extraordinara mobilitate a fetei si o voiciune a ochilor neasteptata pentru varsta sa. Da noroc si doar unul singur ii raspunde la salut cu voce tare, ceilalti dau numai din cap. "Raspunteti, ba, cu toata gura, fir-ati ai daracu’ sa fiti, ce dati din cap ca pestii? De unde sa stiu eu ca atunci, cand tacaniti din cap, nu ma injurati in gand de Dumnezei?" "Hoo, ba, ca putem sa te injuram si-n fata daca vrem! Sau crezi ca esti asa important sa ne pierdem vremea injurandu-te pe tine in gand?! Zii mai bine daca ai fost la vot!" "Am fost, da’ nu vezi ca degeaba am fost? Nu pica Basescu nici de-al dracu’! Ia uite, ia, are vene ca nucu’ ala de-l avem noi in valea Cotigioaei, si nu infipte in pamant adanc, ci rasfirate la suprafata! Da’ cum sa cada daca jumatate din tara a fost ca desteptu’ asta de Minita? Pai asta e votare? Eu stiam ca la votare se da raspunsul pana a doua zi pe la ora 10. Hai, pana miercuri, am zis! Da’ acu’ pana pe 12 septembrie? Asta mai e votare?" Prin fata lor, pe drum, trece o caruta cu cativa saci cu grau. "Hai noroc!", zice carutasul abia tinand in maini fraiele calului, care stia si singur ce destinatie are. "Noroc, ba, fir-al dracu’ sa fii!", ii raspunde in gura mare "Traficantu". Se intoarse spre ceilalti: "Ati vazut, ba, cum se raspunde la salut? Nu ca voi care doar motaiti din cap! Cu voce tare si hotarat, sa stie omu’ cum il simpatizezi si ce sentimente ai pentru el!". Apoi striga in urma carutei: "Ba, und’ te duci, ba, cu graul ala? Ii faci coliva lu’ Basescu sau alora morti de pe listele electorale de facem impreuna 18 milioane de alegatori?". Toti rad de se prapadesc in fata carciumii lu’ Bucuresteanu, sub ingaduinta blanda a timpului, neglijati de alesii neamului, vietuind neinsemnat undeva in campia Burnazului, intr-o nu stiu care vara, intr-o nu stiu care tara... Tara care tot asteapta sa-si recapete demnitatea pierduta.

×