x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Exploatarea copiilor, oprita doar pe hartie

Exploatarea copiilor, oprita doar pe hartie

de Alex Nedea    |    Ionela Gavriliu    |    28 Feb 2006   •   00:00
Exploatarea copiilor, oprita doar pe hartie

Pe unde ar mai scoate camasa Ilie Moromete daca ar veni cineva la el si i-ar spune ca incalca legea fiindca isi tine gospodaria din munca prestata de copiii lui? Romanii nu se sfiesc sa-si puna copiii la sapa, la taiat lemne, carat apa si pazitul vitelor incepand chiar de la 3 ani. Normele europene se lupta cu traditia, sa scape copiii de la exploatarea prin munca.

Grigore este cioban de la 8 ani. L-am intalnit in deal, la stana, la 1 kilometru distanta de casa familiei. Baiatul de 17 ani, de loc din satul Ieud, judetul Maramures, trebuie sa aiba grija de dimineata pana seara de cele 180 de "Bisisici". Oi ce trebuie sa potoleasca foamea celor 11 frati, cati are acasa. "Cat am fost la scoala mi-a placut munca. Acum, cand muncesc, as cam vrea la scoala", ofteaza baiatul privindu-te cu o privire blajina. A inceput sa urasca oile si oieritul, dar priveste in gol cand se gandeste cu voce tare ca fara carte nu are unde si cum sa-si gaseasca un alt loc de munca. A iesit din scoala doar cu opt clase. Viata lui de cioban devine cu adevarat grea la primavara. Atunci se urca pe munte cu cele 700 de animale cate se mai strang din sat si ramane acolo in salbaticie pana toamna. Zile lungi departe de parinti. Ii spunem ca in Uniunea Europeana copiii nu au voie sa munceasca. El priveste varfurile bocancilor, mai arunca o furca de fan sub botul oilor si spune cu jumatate de gura: "Daca vor sa aiba un viitor, sa munceasca!". Sunt cam aceleasi cuvinte pe care le auzisem mai inainte si de la mama lui. "Pai o sa munceasca, dar nu de la 8 ani...", ii explicam. "Dar de la cati?"

NECESITATE SI ECONOMIE. Varsta de la care un copil poate incepe activitati economice usoare este de 12 ani, conform legislatiei. Ce inseamna munci usoare? Cele care nu-i afecteaza sanatatea, dezvoltarea fizica, educatia. Un studiu coordonat de sociologul Ecaterina Stativa si realizat pe 400 de copii din cinci judete ale tarii unde populatia rurala depaseste 50 de procente - Botosani, Vaslui, Suceava, Ialomita, Calarasi - arata ca parintii romani considera ca la 11 ani copilului i se poate pune stampila "bun de munca". "In aceste zone se cultiva cu precadere porumbul, care se preteaza la munci ce pot fi facute si de copii: prasit, cules, sapat. Le fac copiii si le fac gratis", a explicat Stativa fenomenul. 90% dintre copiii care muncesc in tara noastra sunt din mediul rural si fac activitati agricole. Dupa datele Biroului International al Muncii in Romania sunt aproximativ 150.000 de copii activi economic, conform raspunsurilor date de copii. In sudul si in sud-vestul tarii sunt zonele cu cei mai multi copii activi economic.

Da la porc, du vaca, taie lemne, cara apa sunt indemnuri pe care copiii de la tara le aud tot timpul, de aceea majoritatea considera firesc sa munceasca de la varste incredibil de mici.

MUNCA LA VARSTE FRAGEDE. Nici nu au iesit bine din scutece si multi copii cu varste intre 3 si 5 ani nu scapa de munca la tara. Mai mult de jumatate ajuta in gradina, culeg fructe si legume, aduc apa - un efort mult prea mare pentru varsta lor - , au grija de animalele din curte. La 6-7 ani deja sunt trimisi cu vitele la pasune. Aceste date sunt parte a unui studiu UNICEF de anul trecut cu privire la activitatile copiilor in gospodarie, realizat pe un esantion de 817 copii intre 3 si 5 ani din toata tara.

EDUCATIE CU BATATURI IN PALME. Atunci cand nu-si pun copiii sa munceasca pentru a castiga painea cea de toate zilele, parintii spun ca munca are caracter educativ. "Sa nu munceasca copilul? Dar e mai bine sa stea la internet si la bautura. Nu vedeti la televizor ca isi omoara copilul de 16 ani tatal? Asta nu e lipsa de ocupatie?", se revolta Ioana din satul Basesti, judetul Maramures. Cristi, un consatean, spune ca daca "nu vor face bataturi in palme, copiii nu vor face bataturi nici pe creier". Sociologul de la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului sustine insa ca nu e deloc asa. Din cauza efortului fizic, multi copii nu mai dau randament la scoala, devin obositi sau abandoneaza scoala. Parintii isi pun copii la munca, pentru ca respecta traditia, si ei crescand in aceleasi conditii. "Multi parinti plaseaza responsabilitatea pe umerii copiilor: am vazut mame la poarta care dadeau ordine copiilor in curte, in vreme ce ele stateau de vorba. Asta nu inseamna ca parintii sunt rai, reproduc modelul in care au fost crescuti la randul lor."

GRIJA FRATILOR MAI MICI. Madalin e dintr-un sat la 20 de kilometri departare de Craiova. N-are decat 9 ani, dar responsabilitati de om mare apasa pe umerii lui. Sta cu o nuia in mana la poarta, semn de mare autoritate la anii lui, si asteapta sa vina mama. Mama l-a lasat singur acasa cu cei trei fratiori mai mici, de care trebuie sa aiba grija. Ridica din umeri cand il intreb cand se va intoarce aceasta. Fratele de doar 11 ani si mama copiilor sunt plecati la padure dupa lemne, la 4-5 kilometri de casa.

Supravegherea fratilor mai mici e considerata fireasca atat de parinti, cat si de micutii carora li se pune in carca asemenea responsabilitate. Din pacate, rezultatele acestei practici se vad in faptul ca, in Romania, accidentele sunt principalele cauze ale mortalitatii la copiii intre 1 an si 4 ani. Astfel de responsabilitati la varste mici lasa urme, crede sociologul Ecaterina Stativa. "Fetele care au fost lasate sa aiba grija de fratii mai mici, pot deveni mame iresponsabile, lipsite de interes pentru copiii lor", a adaugat aceasta.

"ASA-I LA SAT". Domnica Cuc, 58 de ani, dintr-o comuna maramureseana, spune ca a infiat un copil pe care il punea la felurite munci inca de cand era de-o schioapa, ca n-avea pe cine pune. "Cand era mic de tot, l-a calcat o vaca pe picior de i s-o copt piciorul", isi aminteste aceasta.

Pentru multi oameni de la sat, a nu-si pune copilul sa-i ajute la muncile casei sau ale campului e de neconceput, mai ales daca au "gospodarie grea" de intretinut. "Asa poate e in Europa la oras. Dar un taran trebuie sa lucreze de mic ca sa isi castige painea", pune punctul pe "i" batrana Anica.

JUDECATA
"Sa nu munceasca copilul? Dar e mai bine sa stea la internet si la bautura? Nu vedeti la televizor ca isi omoara copilul de 16 ani tatal? Asta nu e lipsa de ocupatie?" - Ioana, o sateanca, mama a doi copii

CATRE SATUL EUROPEAN
Solutia pentru a proteja copiii de la sate de exploatarea prin munca este abia in faza de proiect. "Ar trebui sa se accele-reze extinderea serviciilor sociale in mediul rural, unde sunt slab reprezentate. Referitor la exploatarea copiilor de la sate, exista o lege care se aplica, se fac controale de la Inspectia Muncii. Plus ca exploatarea copilului prin munca nu mai este contraventie, ci fapta penala, "a spus ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Prin OG nr. 65/2005, incadrarea in munca a minorilor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau folosirea acestora pentru prestarea unor activitati cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul de munca al minorilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani.

Tot de la Ministerul Muncii am aflat ca pentru eliminarea exploatarii prin munca a copiilor exista echipe intersectoriale constituite din reprezentanti ai Inspectiei Muncii, asistenti sociali. Despre rezultatele acestor echipe, ministrul Barbu nu a putut sa ne dea detalii. Izabella Popa, director de programe si strategii la Agentia de Protectie a Drepturilor copilului, a spus ca nu exista o monitorizare a acestor date, dar ca, incepand din acest an, va fi.

LEGE EUROPEANA
Nu toate muncile efectuate de copii pot fi considerate "exploatare prin munca". Muncile usoare (definite de Conventia Organizatiei Internationale a Muncii nr. 138, art. 7) ar trebui:
  • sa nu fie susceptibile de a le prejudicia sanatatea sau dezvoltarea copilului;
  • sa nu fie susceptibile de a le prejudicia frecventa scolara si participarea la programele de formare profesionala si nici "posibilitatea de a beneficia de instruirea primita".

    In Romania, toti copiii de pana la 11 ani implicati in activitati economice sunt considerati a fi exploatati prin munca, conform legislatiei in vigoare.
  • ×
    Subiecte în articol: copiilor copii reportaj copiii munca