x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Fair-play, 10 minute şi fără arbitri!

Fair-play, 10 minute şi fără arbitri!

de Florin Gongu    |    07 Iun 2009   •   00:00
Fair-play, 10 minute şi fără arbitri!
Sursa foto: Florin Gongu/Jurnalul Naţional

În perioada 20-24 mai 2009, tineri din ţările europene, printre care şi Ro­mânia, s-au întâlnit la Foca, în Bosnia-Herţegovina, la întrecerile prilejuite de cea de-a doua ediţie a Festivalului European al fotbalului de stradă. Festivalul a fost organizat pentru a doua oară de organizaţia "streetfootballworld" (Berlin, Germania) şi de membrul reţelei sale, Football Friends (Serbia, Bosnia-Herţegovina), în cola­bo­rare cu Comisia Europeană, Direcţia Generală Extindere, dar şi cu FIFA.



(Foca, Bosnia-Herţegovina)

Festivalul a reunit 24 de echipe, fiecare fiind formată din opt tineri jucători amatori ai fotbalului de stradă, reprezentând organizaţiile care activează în domeniul dezvoltării sociale prin intermediul fotbalului. Echipele, mixte, au fost formate din câte cinci jucători, trei băieţi şi două fete, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, pe toată durata jocului, de doar 10 minute. Douăsprezece dintre echipe au provenit din statele membre ale UE: Franţa, Germania, Irlanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit (trei echipe), Republica Cehă, România şi Ungaria. Celelalte echipe au venit din Europa de Sud-Est: Bosnia-Herţegovina (opt echipe), Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Turcia.

REPREZENTARE NAŢIONALĂ. Dacă la prima ediţie, desfăşurată tot la Foca, România nu a fost invitată, de data aceasta ţara noastră a participat prin Fundaţia Special Olympics, şeful delegaţiei fiind Viorel Mocanu. Din start, trebuie să facem o precizare. Faptul că toate aceste echipe s-au reunit în cadrul unui festival a exclus din start ideea unei competiţii în adevăratul sens al cuvântului. Scopul principal al acţiunii a fost acela de a se promova fair-play-ul, de socializare a copiilor. Competiţia a fost precedată de un seminar centrat pe stăpânirea emoţiilor, cu aplicaţii directe şi imediate în comportamentul fair-play pe durata meciurilor de fotbal. Festivalul a reprezentat şi o modalitate de promovare a fotbalului ca instrument de integrare socială. În plus, s-a născut şi sentimentul de mândrie naţională, pentru că aproape toate echipele au avut darul de a-şi reprezenta ţara. Excepţie au făcut formaţiile ţării gazdă, Bosnia-Herţegovina, fiecare dintre ele luptând în numele localităţilor din care proveneau. Meciurile s-au jucat în conformitate cu regulile speciale de fair-play şi făra arbitri, jucătorii fiind responsabili să anunţe faul­turile şi să-şi soluţioneze conflictele prin dialog, printr-o simplă ridicare a mâinii. Fireşte, au existat şi arbitri care să consemneze scorul final, dar ei au fost mai mult super-vizori, intervenind doar în situaţie de forţă majoră.

COPIII NECĂJIŢI AU ZĂMBIT. Ce echipe au participat? Să începem cu cea a României. Echipa integrată mixtă a Fundaţiei Special Olympics din România promovează integrarea socială prin sport a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. Delegaţia a fost formată din patru băieţi şi patru fete, dintre care doi băieţi şi două fete cu dizabilităţi intelectuale (IQ<70), iar ceilalţi sportivi fără dizabilităţi. De menţionat că una dintre fetele cu dizabilităţi, Ioana Tănase, a şi înscris un gol pe parcursul turneului. Sportivii ce au făcut parte din delegaţie sunt elevi la Şcoala de Arte şi Meserii Nr. 2 Bucureşti şi la Colegiul Hermes din Bucureşti.

Au excelat momentele când pe chipurile tinerilor sportivi au apărut zâmbetele, voia bună, dar şi tristeţea înfrângerii. Oricum, altceva decât starea lor de zi cu zi. La Foca au fost copii simpli, unii chiar necăjiţi. Pentru a înţelege vă oferim câteva exemple: Ungaria a venit cu o echipă a unei fundaţii pentru integrarea copiilor fără adăpost, Germania cu una pentru integrarea copiilor de imigranţi, Irlanda cu una pentru combaterea rasismului în sport, Anglia cu una împotriva narcoticelor, şi exemplele pot continua. De menţionat că în echipa Irlandei s-a aflat şi un copil originar din România, judeţul Baia Mare, Daniel, a cărui familie trăieşte acum la Dublin. Activităţile culturale de stradă cum ar fi schemele cu mingea de fotbal, beatboxing, dansul hip-hop s-au adăugat atracţiei festivalului.

TOŢI AU FOST PREMIAŢI. Iar, dacă există pasionaţi de statistică să anunţăm şi re­zultatele Fundaţiei Special Olympics din Ro­mâ­nia. În grupa principală, alături de reprezentantele Croaţiei, Serbiei, Bosniei, Irlandei şi Cehiei, ai noştri s-au clasat pe locul 3 (două victorii, două rezultate de egalitate şi o înfrângere). În faza a doua, însă, România a înregistrat numai înfrângeri în faţa formaţiilor din Portugalia, Bosnia şi Muntenegru. În semifinale? Patru echipe din Bosnia! Câştigătoarea: echipa oraşului Doboj. Pentru bosniaci, în mod evident, acest festival a însemnat mai mult decât o competiţie, ambiţiile fiind foarte mari. Totul a fost la superlativ, inclusiv vremea care a ţinut cu competiţia.

La sfârşitul manifestărilor toţi participanţii au fost premiaţi cu medalii, dar şi cu o minge, de reprezentantul Consiliului Europei şi de re­prezentanta FIFA. Cu siguranţă, o frumoasă ami­ntire ce va dăinui în timp pentru mulţi ca fiind prima lor participare pentru naţiunea lor.

Delegaţia României la European Street Football Festival Foca 09

Ghiţă    Alexandra             Sportiv
Scarlat Ştefania                Sportiv
Buga Ionela                      Sportiv
Scarlat Ştefania                Sportiv
Brebeneanu Eduard          Sportiv
Chetronie Valerică            Sportiv
Bălan Nicuşor                  Sportiv
Nichifor Florin                  Sportiv
Timofte Mariana               antrenor
Tudor Alin                       student ANEFS
Mocanu Viorel                Conducătorul delegaţiei

×
Subiecte în articol: aer liber echipe