x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Filosofia rockului

Filosofia rockului

de Mihaela Cazan    |    04 Mar 2011   •   19:55
Filosofia rockului

154837-p2220042.jpgZilele trecute a avut loc în Bucureşti workshopul „Istoria Rockului spusă de un filosof”. Tema săptămânii a fost: „Dragoste, sex fli violenţă în rock”.
„Desigur, o istorie completă a rockului este greu de gândit în câteva întâlniri”, precizează Sebastian Grama, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti şi cel care susţine cursul.

Studenţi, filosofi sau oameni obişnuiţi care iubesc genul muzical şi-au dat întâlnire într-un decor futu­rist pentru a dezbate… filozofia rockului! Cursul este unul atipic, antrenant, nu unul ca la şcoală. Momentele de istorie sunt exemplificate cu melodii rare sau mai puţin cunoscute de majoritatea persoanelor (împătimiţii cu siguranţă ştiu despre ce e vorba). Întâlnirea începe cu prezentarea „primei decadenţe” a rockului care a avut loc destul de repede, la nici doi ani de la impunerea noului gen. De exemplu, războiul din Vietnam a fost un prilej pentru Hollywood de a lua diverse Premii Oscar. Mişcarea hippy contrapunea războiului pacea. Ideea de iubire răspundea războiului, iar descătuşarea simţurilor răspundea controlului şi disciplinei militare. O „deplasare” care a afectat structural mentalul epocii şi chiar cultura. Tendinţa de recentrare a lumii în persoană (ceea ce defineşte persoana nu este inteligenţa, ci emoţia). Printre emoţii, emoţia erotică era un tabu, era la îndemână, unea oamenii. Fenomenul Woodstock a constituit o… emoţie care a adunat oamenii!

 

Date şi fenomene… muzicale
Un curs, câteva date, „câteva” fenomene… muzicale. Un băiat de liceu din Liverpool s-a gândit să-şi facă o trupă pe care a numit-o Querryman. Apoi şi-a numit trupa Johnny and the Moon, ajungându-se printr-un joc de cuvinte la numele de Beatles (lovitură, ritm). Numele trupei s-a transformat într-o isterie generală, iar „freza” acestora nu era englezească, ci franţuzească. În anul 1964 se înfiinţează formaţia The Easybeats, aceasta influenţând rockul la nivel mondial.

AC/DC a fost înfiinţată în decembrie 1973, în Australia, de chitaristul Malcolm Young, după ce părăsise trupa Velvet Underground. Observându-l pe fratele său mai mic, Angus, care la 15 ani era deja un chitarist talentat, l-a ales drept chitarist principal al trupei. Deoarece Angus încă era elev, sora sa i-a sugerat să poarte uniforma şcolară pe scenă – tablou al unei epoci.

Numele provine de la o inscripţie de pe maşina de cusut a sorei sale: Margaret. Deasupra locului de alimentare al maşinii de cusut scria: „curent electric, curent alternativ” -  adică AC/DC! Primul lor single, din anul 1974, s-a intitulat „Can I see next to you”.

Cursurile de „Istoria rockului” au loc timp de o lună în fiecare marţi seara, de la ora 18:30, la Shift Pub din Bucureşti. Printre subiectele ce vor fi abordate în viitor amintim: „Stânga şi dreapta în fenomenul rock”, „Black metal”-hardcore şi multe altele. Şi, dacă v-am făcut curioşi, trebuie să ştiţi că, de fiecare dată, profesorul de filosofie va încheia prelegerile despre rock cu o melodie-bonus, o înregistrare rară.

×
Subiecte în articol: reportaj