x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Francezii iubesc caricatura de calitate

Francezii iubesc caricatura de calitate

04 Feb 2005   •   00:00

REPORTAJ
FESTIVAL - Intalnire internationala a desenatorilor de presa Pentru patru zile, localitatea franceza Carquefou a devenit locul de intalnire a caricaturistilor de presa. Printre participanti s-a aflat si Vali Ivan, caricaturistul ziarului nostru, invitat sa expuna lucrari publicate in Jurnalul National.
REUNIUNE. 30 de desenatori de presa au fost invitati la Carquefou pentru a prezenta lumea vazuta din diverse colturi de pe mapamond
Peste 400 de desene de presa venite din lumea intreaga au surprins actualitatea de pe mapamond, vazuta prin ochii a 20 de desenatori francezi si noua straini, veniti din Statele Unite ale Americii, Germania, Iran, Argentina, Japonia, Turcia si Romania. Un mare succes, asa poate fi caracterizata cea de-a sasea editie a Intalnirii Internationale a Desenului de Presa de la Carquefou, desfasurata in perioada 21-24 ianuarie, in marele centru cultural, La Fleuriaye. Aici, caricaturi inspirate din evenimente care au tinut prima pagina a ziarelor au fost admirate de mii de vizitatori atrasi in primul rand de expozitie, dar si de interactivitatea manifestarilor oferite. De remarcat ca printre caricaturisti s-au aflat nume sonore ca Marlene Pohle, vicepresedinte al The Federation of Cartoonist’s Organisations (FECO), Neyestani Touka (Iran), Signe Wilkinson (USA), Pierre Bizalion (Franta), precum si Jaguere Bauer, castigatoarea Premiului Pulitzer pentru desen de presa.

ATRACTIE. Francezii s-au dovedit foarte interesati de caricaturi. Mari devoratori de presa si buni cunoscatori, ei au intrat in discutii cu caricaturistii si unii dintre ei chiar au cerut desenatorilor sa le faca copii de pe caricaturile preferate, insotite de autograful autorului, sau portrete caricaturizate ale unor personalitati politice. De exemplu, lui Vali i s-a cerut foarte des caricatura lui Jacques Chirac, presedintele Frantei, pe care a trebuit sa-l deseneze intr-o singura zi de peste 50 de ori. Surprinzator, multi francezi erau la curent cu evolutia vietii politice, sociale si economice romanesti, unii chiar vizitasera Romania si cunosteau zone precum Brasov, Sighisoara, Delta Dunarii, Bucuresti etc. Ei stiau ca in tara noastra au avut loc recent alegeri si erau curiosi sa afle informatii despre noul presedinte si despre noua putere de la Bucuresti.

LOCATIE. Spatiul expozitional al lui Vali Ivan, care a prezentat 10 desene, toate publicate in Jurnalul National
COADA. Copiii au dorit sa aiba fiecare caricatura sa, de care s-au amuzat copios impreuna cu colegii

EDUCATIE. Se pare ca in Franta copiii sunt invatati de mici sa guste si sa inteleaga desenele de presa. Asa se explica faptul ca pe parcursul unei zile s-au perindat in mai multe valuri clase de copii cu varste cuprinse intre 7 si 15 ani, care au venit impreuna cu profesorii sa vizioneze expozitia. S-au amuzat de caricaturile politicienilor, au vorbit cu desenatorii si au cerut sa li se faca portretele. A fost cea mai grea zi pentru Vali, care a trebuit sa realizeze caricaturi la minut timp de cinci-sase ore. Insa copiii au plecat fericiti, razand fiecare de caricatura celuilalt.

IRANUL SUB LUPA. Organizatorii isi propun in fiecare an sa dezbata o tema majora de interes mondial. La aceasta editie, subiectul principal a fost Iranul, o tara cu o cultura milenara bogata, care vine dupa o revolutie islamica si in care libertatea presei a fost grav violata. Aici, de foarte multe ori, victime au cazut caricaturistii. Unul dintre invitati, Neyestani Touka, un desenator celebru in tara sa, a fost de mai multe ori arestat si incarcerat de politia iraniana pentru desenele sale apreciate de puterea de la Teheran ca foarte critice. Acum, lucrurile par sa mearga spre bine, Touka apreciind ca, gratie canalelor de informatie internationala si a Internet-ului, poporul iranian devine un popor deschis si cultivat. Interactivitate. Expozitia a mai fost insotita de o serie de conferinte pe diverse teme, cum ar fi: "Caricatura si l

IBERTATEA PRESEI", "Iranul - intre obscurantism si speranta", "De ce sunt atat de putine caricaturiste in presa, deseneaza ele lumea altfel decat barbatii"? Vizitatorii puteau sa ceara caricaturistilor preferati sa le faca un desen pe o tema dorita sau sa le puna o intrebare despre munca lor. De exemplu, caricaturistii veniti din afara Frantei au sustinut o conferinta cu tema "Turul lumii cu desenul de presa". Dezbaterea a fost foarte animata, desenatorii confruntandu-si viziunile despre lume si munca, si raspunzand la intrebarile publicului.

ACASA
Surpriza! Mai multi romani plecati din tara si stabiliti in zona oraselor Carquefou si Nantes au tinut sa vina sa viziteze standul romanesc. Ei au spus ca sunt cititori fideli ai Jurnalului National, pe care-l citesc zilnic pe Internet, si au dorit sa discute cu caricaturistul ziarului preferat. Succesul din ultimul an al Jurnalului National a fost o tema frecventa pe care romanii din diaspora au abordat-o. Aceasta afluenta a atras mirarea desenatorilor din alte tari, care nu s-au bucurat de o vizita asa de numeroasa din partea conationalilor.

PREFERINTA. In timpul conferintei de presa, caricaturistii au creionat cate un desen pe o tema ceruta de public
DEZBATERE. Exista cenzura in presa desenata? Din pacate, exista inca zone pe glob unde desenatorii ajung in puscarie

×
Subiecte în articol: reportaj presa