x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje În memoriam Gheorghe Zet. Invitat ca cercetător de un laureat Nobel, a dus faima fizicii românești peste hotare

În memoriam Gheorghe Zet. Invitat ca cercetător de un laureat Nobel, a dus faima fizicii românești peste hotare

de Cristinel C. Popa    |    30 Aug 2015   •   12:00
În memoriam Gheorghe Zet. Invitat ca cercetător de un laureat Nobel, a dus faima fizicii românești peste hotare
Sursa foto: Prof.univ.dr. Gheorghe Zet

Cu câteva zile în urmă, profesorul și cercetătorul ieșean Gheorghe Zet a trecut la cele veșnice. Respectatul dascăl universitar și-a construit o carieră impresionantă fiind prețuit de marii fizicieni ai lumii.

Aducem în atenție în această direcție strânsele colaborări pe care le-a avut cu laureați ai premiului Nobel.

Astfel, în 1977, fizicianul român Gheorghe Zet a lucrat în laboratorul profesorului Robert Dicke pentru studii experimentale ale proprietăților câmpului gravitațional, la Universitatea Princeton, SUA.

Aici i-a cunoscut pe prof. Eugene Wigner - laureat al Premiului Nobel în fizică al anului 1963 (pentru rezultate obținute cu privire la proprietăților nucleului atomic) și a audiat lecțiile de “Fizică materiei condensate” ținute de prof. Philip Anderson, care a primit Nobelul în fizică în anul 1977, pentru cercetările sale privind structura electronică a materialelor magnetice amorfe, folosite apoi la realizarea memoriilor utilizate în calculatoare. |n perioada 1990-1995, în mai multe etape, a fost invitat ca cercetător științific de către prof. Abdus Salam - fondator și Director al Centrului Internățional de Fizică Teoretică din Trieste, Italia, laureat al Premiului Nobel în Fizică pentru lucrările sale privind unificarea forțelor electromagnetice cu cele nucleare slabe.

Doctor în fizică, dar și în matematică

Universitatea Tehnică Gh. Asachi” din Iași i-a adus un omagiu. “Ne va rămâne mereu alături prin realizările unei vieți trăite în slujba științei, în care a călăuzit generațîi după generațîi de tineri înspre a deveni cea mai bună versiune a lor, atât ca oameni, cât și ca specialișţi”, se arată înmtr-un comunicat al Politehnicii ieșene care îi schițează și un scurt portret. Gheorghe Zet s-a născut la 7 iulie 1943, în comună Mileanca, din județul Botoșani.

După absolvirea Liceului Teoretic Nr. 1 „Gr. Ghica” din Dorohoi, a urmat între 1960-1965 cursurile Facultății de Fizică, din cadrul Universității “Al. I. Cuza” din Iași. A obținut Diploma de Merit susținând lucrarea cu titlul "Ciocniri relativiste ale particulelor", sub îndrumarea lect. dr. Cleopatra Mociuțchi, şoția reputatului fizician Ioan Gottlieb. “… Pasionat și de matematică, a urmat în perioada 1965-1969 Facultatea de Matematică-Mecanică din Iași, iar în  anul 1974 obțâne titlul de doctor în Matematică, în urmă susținerii tezei cu titlul Metode grupale în fizica particulelor elementare”. În anul 1995 a obținut și titlul de doctor în Fizică, la Facultatea de Fizică a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, susțînând teza cu titlul Teorii gauge pe spații bază, sub îndrumarea prof. dr. Ioan Gottlieb”, se arată în comunicatul Universitățîi “Gh. Asachi” Iași.

Cadru didactic timp de 40 de ani, a călăuzit generații de tineri fizicieni

Din anii ’70, timp de peste 40 de ani a fost cadru didactic al Institutul Politehnic Iași. A avut și funcții de conducere: șef al Catedrei de Fizică, secretar științific al Senatului universitar, iar între anii 1996-2004 Cancelar al Politehnicii. A deţinut funcția de profesor asociat și conducător științific de doctorat la Facultatea de Fizică de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, sub îndrumarea să obțînând titlul de doctor 12 fizicieni.

Scurtă carieră și în străinătate, a publicat în reviste internaționale prestigioase

După perioada petrecută în laboratorul prof. Robert Dicke pentru studii experimentale, după cum am amintit mai sus, l-a  cunoscut pe prof. Eugene Wigner - laureat al Premiului Nobel în Fizică (1963) și a  audiat cursurile profesorului Philip Anderson, care a primit Premiului Nobel în Fizică în 1977.

“În perioada 1990-1995, în mai multe etape, a fost invitat ca cercetător științific de către prof. Abdus Salam - fondator și director al Centrului Internățional de Fizică Teoretică din Trieste, Italia, laureat și el al Premiului Nobel în fizică.

Începând cu anul 2006, a fost invitat ca cercetător științific la Facultatea de Fizică de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, în câțiva ani realizând și publicând lucrări în reviste știinţifice prestigioase, apreciate de către comunitatea științifică internățională, într-un colectiv condus de Prof. Anca Tureanu, originară din România și de Prof. Masud Chaichian - director al Departamentului de Fizica particulelor elementare.

A fost membru al multor Societăți Științifice Naționale și Internaționale: Societatea Americană de Matematică, Societatea Europeană de Fizică, Societatea Română de Fizică, Societatea Română de Gravitație și Relativitate Generală, Societatea Balcanică a Geometrilor.

A fost membru fondator și președinte al Societății Române de Gravitație și Relativitate generală și, de asemenea, membru fondator al Societății Balcanice a Geometrilor.

În această calitate, a făcut parte din comitetele științifice al mai multor congrese, conferințe și simpozioane științifice în domeniu, organizate sub egida societăților respective”.

×
Subiecte în articol: Gheorghe Zet in memoriam