x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Închisoare pe viaţă pentru ucigaşii handbalistului Marian Cozma

Închisoare pe viaţă pentru ucigaşii handbalistului Marian Cozma

de Istvan Deak    |    23 Iun 2011   •   07:17
Închisoare pe viaţă pentru ucigaşii handbalistului Marian Cozma

Judecatoria Veszprem a anuntat verdictul in Procesul Cozma: Raffael Sandor si Nemeth Gyozo au primit pedeapsa cu inchisoare pe viata, in timp ce Sztojka Ivan, 20 de ani inchisoare, fara drept de eliberare mai devreme de 15 ani.

UPDATE 12:45 - Dupa pronuntarea sentintei, judecatorul Nemeth Balazs a continuat sa prezinte motivatia pentru dictarea acestor pedepse. Daca la citirea sentintei, inculpatii si rudele acestora au stat calmi, la motivatia sentintei, Ivan Szojka a acuzat o stare de lesin, fiind scos cu escorta din sala pentru a beneficia de ingrijiri medicale. La putin timp, alti doi inculpati, Pal Gabor si Bihari Csaba au anuntat ca se simt rau si au nevoie de medic, astfel judecatorul Nemeth Balazs a decis sa suspende temporar sedinta, acordand o pauza de o ora.

UPDATE 12:30 - Petre Cozma, tatal fostului handbalist Marian Cozma, a declarat ca nicio sentinta nu poate face dreptate in cazul uciderii fiului sau si a precizat ca spera ca decizia tribunalului din Veszprem, care i-a condamnat pe viata pe doi dintre agresori, sa ramana definitiva. "Am aflat decizia tribunalului din Veszprem, m-a sunat ambasadorul dimineata. E o decizie dreapta, desi dreptate nu se va putea face niciodata. Mai mult de atat nu se putea da insa. Sper ca aceasta decizie sa se transforme in una definitiva, desi va fi recurs dupa recurs", a declarat Petre Cozma pentru Mediafax.

UPDATE 11:05 - Judecatorul Nemeth Balazs a precizat ca verdictul nu are caracter definitiv. Inculpatii vor trebui sa achite si cheltuielile de judecata in valoare de 74,6 milioane de forinti (200.000 de euro).

UPDATE 10:45 - Judecatorul Nemeth Balazs a anuntat ca Nemeth Gyozo si Raffael Sandor nu vor putea fi eliberati inainte de a ispasi 30 de ani din pedeapsa. Pal Gabor a fost condamnat la 5 ani de inchisoare (procuratura ceruse 8 ani), in timp ce Bihari Csaba la 4 ani, (procuratura ceruse 8 ani), pentru complicitate la omor. Pentru aceiasi incadrare, Antalik Laszlo a fost condamnat la 2 ani si 8 luni de inchisoare (procuratura ceruse 7), in timp ce fosta concubina a lui R.Sandor, cea care conducea masina, in momentul arestarii la Graz, a primit 4 ani de inchisoare (procuratura ceruse 7 ani).

Citeste toate informatiile despre ucigasii handbalistului roman Marian Cozma

Principalul inculpat din procesul Cozma, Raffael Sandor, cel care a recunoscut ca l-a injunghiat de doua ori pe handbalistul roman, a acordat un ultim interviu inaintea pronuntarii verdictului. El spune ca acest caz are conotatii politice si ca viitorul sau este pecetluit.

“Nu astept nimic bun de la ziua de astazi cand va fi anuntat verdictul. Acest caz a devenit unul politic. Oamenii influenti sunt in spatele procurorilor si solicita pedepse maxime pentru noi. Vor sa fim exemple, ca sa vada toata Europa ce corecta e justitia din Ungaria. Avand in vedere ca suntem la Judecatoria Veszprem si victimele au fost handbalisti ai orasului, soarta noastra pare pecetluita. Presiunea este uriasa pe judecatori

A fost o bataie obisnuita de discoteca. Mai grav este ca cineva a murit, si acel cineva era un sportiv. Daca muream eu, aparea o stire de trei randuri in ziar. Moartea lui Cozma tine capul de afis al televiziunilor si ziarelor din Ungaria de mai bine de doi ani.

Nu au gasit arma crimei. Nu au gasit macar un martor care sa spuna ca a vazut un cutit la unul dintre noi. Nu au gasit un martor care sa spuna ca eu l-am injunghiat pe Cozma. Astfel, au decis ca toti trei, Sztojka, Gyozo si cu mine, ne facem vinovati pentru moartea lui Cozma si ranirea lui Pesic si Sesum. Acest lucru nu este adevarat. Eu l-am injunghiat pe Cozma, doar eu trebuie sa platesc pentru asta. Gyozo era cu spatele, iar Sztojka nici macar nu era pe strada. La fel, Gyozo trebuie sa raspunda pentru ce i s-a intamplat lui Pesic, nu eu si nici Sztojka. Am recunoscut ce am facut, dar procurorii nu au schimbat nimic, solicita in continuare sa fie pedepsiti alti doi oameni nevinovati pentru moartea lui Cozma. Eu n-am avut legatura cu Pesic, din contra, el ar trebui sa raspunda in fata legii fiindca a spart o sticla in capul meu si m-a umplut de sange. In depozitia sa, el recunoaste asta in scris. Procurorii n-au prezentat asta in proces, iar cand au fost chestionati despre eveniment au rastalmacit cuvintele sale si au spus ca m-a lovit cu sticla fiindca aveam un cutit in mana. Complet fals. Cutitul l-am scos dupa aceea.

E clar, ca suntem dezavantajati fiindca suntem tigani. Acum cativa ani, fotbalistul Simon Tibor a fost omorat in bataie de un politist, intr-o discoteca. Politistul a scapat cu o pedeapsa de trei ani de inchisoare, mie, fiindca sunt tigan, mi se cere sa fiu inchis pe viata. Sunt pregatit sa imi petrec restul zilelor dupa gratii. Daca voi primi o asemenea pedeapsa, voi putea fi eliberat doar dupa 30 de ani', a marturisit R.Sandor, intr-un interviu acordat, aseara, televiziunii maghiare Hirtv.

Procesul privind pedepsirea vinovatilor pentru moartea handbalistului Marian Cozma, injunghiat mortal in dimineata zilei de 8 februarie 2009, a inceput in septembrie 2010, sapte persoane fiind puse sub acuzare pentru tentativa de omor, lovituri cauzatoare de moarte, ultraj si complicitate la omor. In procesul Cozma au fost audiati peste 400 de martori, 30 de experti, dosarul avand 69 de volume si peste 17.000 de pagini. Inceput in luna iunie 2010, procesul in care sunt pusi sub acuzare 27 de persoane pentru ultraj, care se desfasoara tot la Veszprem, va continua si in septembrie.

Citeste toate informatiile despre ucigasii handbalistului roman Marian Cozma

×
Subiecte în articol: cazul cozma