x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Întâmplător

Întâmplător

de Loreta Popa    |    21 Feb 2010   •   00:00
Întâmplător

Nu contează ce vei alege să faci în viaţă, important este să fie făcut bine. Cu tot sufletul şi cu credinţa că tu poţi face acel lucru cel mai bine. Poate de aceea, "întâmplător" Adrian Păduraru a ales să fie actor.



Principala calitate a lui Adrian Păduraru este strădania de a deveni om, chiar dacă fiecare pas făcut îi arată mereu cât de departe este de acest lucru. Această meserie, pe care Adrian Păduraru o poartă într-adevăr ca pe o brăţară, la vedere, are ca scop să pună oamenii pe gânduri, să-i determine să-şi dorească să devină mai umani, mai generoşi, mai buni în urma unui spectacol. La Radio3Net "Florian Pittiş", Adrian Păduraru realizează, de două ori pe săptămână, emisiunea intitulată "Întâmplător"...

"Emisiunea «Întâmplător» de la Radio3net a plecat dintr-un proiect întâmplător. Am trecut pe la radio când trăia Moţu Pittiş şi atunci am cunoscut mulţi dintre oamenii care lucrau cu el. După aceea, am trecut întâmplător pe acolo să văd ce se mai întâmplă cu ceea ce crease Moţu. Mi s-a propus o emisiune, mi s-a părut că nu m-am dus acolo

Întâmplător şi că acest tiltu ar fi cel mai potrivit. Întâmplător nu este nimic pe lumea aceasta. A devenit un proiect foarte important pentru mine, unul dintre cele mai frumoase în care sunt implicat, pentru că, pe de o parte, este o bogăţie pe care o adun din întâlnirea cu fiecare om pe care-l am în emisiune şi, pe de altă parte, e un stil de discuţie mai rară în media românească de astăzi şi nu în ultimul rând este o ambiţie de a face câteva sute de emisiuni care să se concretizeze într-o galerie de portrete, mărturie a faptului că în vremurile acestea erau şi oameni normali, civilizaţi, inteligenţi, cultivaţi, profunzi, nu doar cei care apar foarte des la televiziune, fie că sunt plutonieri ajunşi mari proprietari de nu ştiu ce club sportiv, fie că sunt oameni cu o meserie stimabilă, dar acolo la ei, la munte, şi nu în Bucureşti.

Sunt un foarte mare iubitor şi admirator al culturii, oriunde ar fi făcută ea. Îmi place foarte mult cultura arabă, africană, dar de literatura rusă, filmele ruseşti, teatrul rus m-am apropiat datorită profesiei şi pentru că a fost o vreme în care nu s-a vorbit despre Rusia deloc, nu era bine politic, am negat tot ce venea de acolo. Asta mă face să vorbesc mai mult despre această zonă, despre cultura de acolo. O sensibilitate, o profunzime unice şi mai cred că noi, românii, suntem capabili să înţelegem spiritul acesta.
Occidentalii înţeleg mai greu ce înseamnă marele spirit rus.

Programele educaţionale pe care le fac, «Aed Ludens», au succes pentru că sunt gândite de echipe de oameni care se pricep, iar copiii învaţă despre viaţa lor prin joc, fără a face efort. Şi taberele de care mă ocup, la fel. Acesta este unul dintre subiectele care îmi aduce bucurie. Să lucrez cu tinerii şi să-i fac să capete sau să-şi consolideze încrederea în valorile clasice mi se pare un lucru foarte frumos. Când spun valori clasice mă refer la cele spirituale, culturale, echilibrând un raport care este astăzi cu totul nefiresc între bani, material şi spiritualitate.

Am avut de curând premiera unui spectacol o dată cu care se înfiinţează Teatrul Profesionist la Suceava, «Plicul» de Liviu Rebreanu, şi pot să spun că a fost un succes extraordinar. Apoi, mai am un proiect de teatru despre care voi vorbi când va fi aproape de finalizare, dar şi un spectacol de unul singur cu versuri, proză, dramă cu mari texte ale literaturii tot în ideea de a ne apropia de ceea ce este peren, nu numai de moda zilei.

Aştept primăvara pentru a reîncepe filmările la un film foarte frumos al lui Geo Saizescu, «Iubire elenă», cu Maia Morgenstern şi Mircea Rusu şi sper să fac în continuare film."

×
Subiecte în articol: portret