x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Întoarcere la rădăcini

Întoarcere la rădăcini

de Luminita Ciobanu    |    08 Apr 2011   •   15:40
Întoarcere la rădăcini
Sursa foto: Luminiţa Ciobanu/Jurnalul Naţional

160326-img-7985.jpgÎntr-o splendidă zi de primăvară, am pornit pe uliţele marelui sat din Dumbrava Sibiului. Vântul, care nu contenise cu câteva zile înainte, dăduse bir cu fugiţii, lăsând razele jucăuşe ale soarelui să „colinde” în voie. Am re­des­co­perit Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale. L-am privit altfel, în liniştea care îmi picura în suflet. L-am aflat altfel, aşa cum îl văd, de fiecare dată diferit, când păşesc agale pe uli­ţe­le acestui  minunat sat din inima Tran­sil­vaniei. Doar pârâiaşul ce-şi croieşte drum spre lacul din Dumbravă se auzea, din când în când, susurând tainic.

O parte din case au acoperiş nou, din paie, puse cu furca, încărcate de la streşinarul cu ţepuşe, de un auriu curat, strălucitor. Dincolo de lac, opt monumente etnografice noi, gospodării de o deosebită importanţă din satele de olari şi de mineri, sunt reconstruite, găsindu-şi loc, şi o nouă viaţă, pe uliţele muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului…

Cu puţin timp înainte de a porni pe alei am admirat o frumoasă ex­po­ziţie deschisă de Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu la Centrul ASTRA pentru patrimoniu, o amplă in­vestiţie realizată în cadrul proiectului „Conservarea şi restaurarea patrimo­niului etnografic din Muzeul în aer liber Dumbrava Sibiului”. Într-o expoziţie pe­ramanentă publicul va fi încântat să vadă o impresionantă co­lecţie de lăzi de zestre, 40 de piese de pa­tri­moniu, alte cinci urmând a fi pre­zen­tate aici după restaurare. 

Construit la standarde inter­na­ţionale într-un timp record, un an, centrul amintit este unul dintre cele mai moderne din Europa şi va salva de la o potenţială degradare valorile de patrimoniu deţinute de Muzeul „ASTRA”. Laboratoarele de conservare şi restaurare, cu dotări de ultimă ge­neraţie, vor deservi Muzeul Civilizatiei Populare Tradiţionale ASTRA din Dumbrava Sibiului acoperind domeniile de restaurare ceramică, textile, lemn policrom, piele, investigaţii chimice. Aici vor be­neficia de instruire şi specialiştii în domeniu, spaţiul multifuncţional fiind destinat şi Centrului de pregătire a conservatorilor şi restauratorilor din România.

Proiectul a fost finanţat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtens­tein şi Norvegia prin Meca­nismul Financiar al Spaţiului Econo­mic European.

×
Subiecte în articol: reportaj