x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Inventatorul din Rosiile

Inventatorul din Rosiile

18 Noi 2004   •   00:00

REPORTAJ
RECICLARE - Ion Cojocaru construieste din deseuri masini, avioane si OZN-uri

In comuna valceana Rosiile locuieste un om mai putin obisnuit. Are 62 de ani si i se spune "Inventatorul". Caci Ion Cojocaru cu asta se ocupa; inventeaza fel de fel de masinarii, care de care mai nastrusnice.
OCTAVIAN HERTA

AEROPORT. Dupa ce a mesterit doua mori pentru faina, o batoza, un gater, o cositoare, un generator electric, nea Ion vrea sa-si doteze ograda cu un avion
Ion Cojocaru s-a nascut in comuna valceana Rosiile si nu s-a despartit niciodata de locurile natale. Are 62 de ani, dar ochii par ai unui tanar de 20. De cum intru in gospodaria sa, ma priveste cu mare atentie; si-a dat seama ca sunt de la ziar, desi nici macar nu am la vedere camera foto. Imi intinde o mana puternica, de om care toata viata si-a gasit astamparul doar in munca. Toata fiinta sa degaja tinerete, forta si curiozitate. Se vede ca se simte in largul lui in curtea plina cu unelte, bucati de metal si masinarii desprinse parca din filmele SF. Doua femei, pe langa care se invart cativa copii, sunt extrem de ocupate cu cernutul fainii de porumb dintr-o masinarie uriasa, ce troneaza impunatoare intr-unul din hambarele de langa poarta. "Rasnita" e construita in proportie de 90% din lemn.

DEPANATOR TV. Il intreb pe Ion cu ce s-a ocupat inainte de a deveni inventator. "Am fost muncitor, depanator tv", imi marturiseste el. Asta face si acum, in paralel cu "munca" de inventator pe care o presteaza cu cea mai mare seriozitate. Caci Ion Cojocaru asa este cunoscut in comuna Rosiile si in imprejurimi: ca fiind cel mai serios, original si destept om pe care l-a produs vreodata aceasta zona. Ion nici nu-si mai aduce aminte cand s-a apucat de meseria pe care o practica. In copilarie ii placea sa repare tot felul de unelte, sa sculpteze lemnul, sa aduca imbunatatiri obiectelor casnice.

Provenind dintr-o familie saraca, a fost nevoit sa-si castige painea din depanatul televizoarelor si al aparatelor de radio. Treptat, deprinzand mestesugul aparatului de lipit, a inceput sa inoveze. Mai intai a atasat tot felul de accesorii la radiouri, iar apoi, o data cu trecerea anilor, a trecut la lucruri mai serioase.

INVENTIV. Cea mai mare dorinta a sa a fost sa faca o moara pentru uzul familiei sale. "De ce sa dau o gramada de bani la particular pentru un sac de faina, cand am moara in curtea mea si nu ma costa nimic?", spune el. Si nu numai ca Ion are faina de porumb tot anul, dar poseda chiar doua mori cu piatra cu tot dischisul, facute din deseuri adunate de-a lungul anilor. Vecinii nu au decat motive de bucurie, Ion lucreaza ieftin si bine. Daca televizorul sau radioul se strica, "inventatorul" iti sare in ajutor. Atelierul sau de reparatii radio-tv cuprinde mii de componente pe care numai el stie sa le adune laolalta. Iar inventiile sale nu sunt decat la inceput...

MASINARII. Intr-un alt hambar din curte zace o batoza de porumb construita din partile componente ale unei combine. Langa ea se afla un gater si o cositoare mecanica. Toate sunt fabricate de mana lui, din deseuri adunate de pe marginea drumului. Omul nostru le-a adunat sarguincios, le-a pus cap la cap si a umplut curtea cu tot felul de masinarii.

In casa are o instalatie electrica de 220 V. Pe langa aceasta mai are una, mai puternica, pe care o foloseste doar in caz de avarie. Cand toata comuna ramane in bezna, gospodaria familiei Cojocaru se scalda in lumina. Si de parca toate acestea n-ar fi de ajuns, Ion a mai construit si un generator de curent, tot de rezerva.

AVION. In curtea lui nea Ion zac patru Lastunuri, cu piesele imprastiate prin toata curtea. "Vreau sa construiesc din patru rable doua masini bune. Vor fi decapotabile, incapatoare si foarte luxoase." "Planurile sale nu se opresc insa aici. "Tocmai m-am apucat de un proiect la care ma gandesc de mult. O sa fac o masina construita in totalitate din lemn - inclusiv rotile, mai putin motorul care o sa fie de Mobra. Rotile le-am luat de la o caruta si le-am adaptat pentru automobil."

Dar cea mai mare dorinta a sa este sa construiasca un avion, pe care-l va mesteri, in cea mai mare parte, tot din lemn. "Sigur o sa fac unul. Va zbura ca o pasare", spune hotarat Ion.

EVOLUTIE

"Acum vreau sa construiesc din patru rable, din patru Lastunuri doua masini bune. Vor fi decapotabile, incapatoare si foarte luxoase. Si mai vreau sa fac un avion care va fi in cea mai mare parte din lemn. Va zbura ca o pasare" - Ion Cojocaru, Inventator

MANDRIE

"E cel mai serios, cel mai original si cel mai destept om din zona. A facut si un tractor. Noi ii spunem OZN, ca e prea mare si prea umflat" - un satean din Rosiile

OZN
Cel mai ciudat obiect din gospodarie este insa un tractor-gigant, ceva intre o locomotiva cu aburi si o masina de epoca. "Noi ii spunem OZN, ca prea e mare si umflat", mi se confeseaza cativa sateni. OZN-ul este de fapt un tractor suprainaltat din anii ’40. Ion Cojocaru este foarte mandru de aceasta creatie a sa si cea mai mare bucurie pentru el este sa iasa la plimbare pe ulita cu masinaria sa "extraterestra".
×
Subiecte în articol: reportaj