x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje La Capritza, fabrica de obezi! Sepcarie, vopseluri, masina Singer! Reclame vechi. Si noi, cei de astazi.

La Capritza, fabrica de obezi! Sepcarie, vopseluri, masina Singer! Reclame vechi. Si noi, cei de astazi.

de Cristinel C. Popa    |    16 Apr 2016   •   19:41
La Capritza, fabrica de obezi! Sepcarie, vopseluri, masina Singer! Reclame vechi. Si noi, cei de astazi.

O lume disparuta. Un registru vechi, prafuit, consultat la Arhivele Statului. Un tabel, propozitii randuite, cuvinte aliniate, asezate ordonat, palpaind parca de noblete. Nume de firme izvorate prin literele creionate pentru vesnicie de bratele unei masini de scris. Un registru ce ascunde comori ale istoriei Iesilor. Vechi personaje ale orasului: mestesugari, muncitori, vanzatori, vagabonzi, iese la iveala dintre copertele ingalbenite de vreme depunand marturie pentru o lume care nu mai exista. Un contrast izbitor cu numele de firme, magazine, restaurante, ori micile ateliere de astazi (pline de americanisme, anglicisme, tiganeli)!  
E de ajuns sa parcurgi cuvant cu cuvant vechile nume ale atelierelor de altadata si parfumul, nostalgia acelor vremi te cuprind incet. Multi dintre cei care lucrau acolo erau evrei, foarte multi in anii 30 ai secolului trecut - pe atunci acestia reprezentau aproape jumatate din populatia Iasiului. Iata-le: Cocorul de aur. Bradul Moldovei. La Camila. Comertul romanesc. Naftule Pulver - Sepcarie. Coloniale. La patru sezoane - incaltaminte. La paun. Vopsele. La paleta, vopseluri. Manufactura. Atelier de perii. La glob. Ma[ini de cusut Singer. Isac Lifsin - manufactura. Sagel & fiul. Masini agricole. Cafeneaua Colibaru. Spicul Moldovei, Fabricica de Ape Gazoase Sanitas, Fabrica de sapun Lebada, Societate pe actiuni de locuinte eftine, C. Pavli - Fabrica de Mezeluri, Tipografiile Avantul si Victoria, C. Caprita – Fabrica de obezi si colaci, Fabrica de jucarii Inger, SA Industria Casnica, Tesatoria Moldovei, Fabrica de otet Elefant, Fabrica bomboane Gall, Fabrica Ape Gazoase Folosul, Fabrica de Siropuri Victoria, Fabrica de sapun Bercovici, Spicul Moldovei - paste fainoase, Marhur – vopsele, Lingeria Folio, Cafeneaua Colibaru, Pastravaria Buhusi, Rodia de aur – manufactura, Maruntisuri, Coly rapid, Bacanie si birt, Imparatul Napoleon, Atelier de perii, La Glob, La patru sezoane - incaltaminte, Beer Hendel, Distileria Hadul, Croitoria Triumf, Optica Argus, Fabrica oglinzi Copolovici, Comertul romanesc - coloniale, Metalica, Manufactura Orientul, Aero-club stofe, La Cristel, Magazin Sicrie,  La Bucuresteanu - stofe, Confectiunea Progresul, Lingeria Carmen, Galanterie in gros, La doi tarani - manufactura, Parfumeria - La Balena, Izvorul petrolului, La Negreanu - Croitorie, Micul Paris - corsete. Cocosul de aur - incaltaminte, Bradul Moldovei, Cavalerul sic - croitorie, Dermata, Otetul, Fratii Madovar, Furnica - tricotaje, La Camil - ulei si vopsele, Lion - matasuri si stofe, Cinema Scala, Generex - agentura si comision, Itic Strul - manufactura, Luna parc, La zebra - uleiuri.  

IT: Azi: “cumparam fier vechi!”, de fapt, masina Singer de mai ieri

Si dupa ce citesti toate acestea pare ca silueta bunicului e atat de aproape, iar capotul bunicii prafuit, din dulapul mamei, parca a mai fost imbracat o data. Iar pe la poarta casei parca trec din nou covrigari, placintari, amatori de chilipiruri. Apropo, in realitate, mai ieri a trecut un tigan cu o caruta ponosita, cu un cal slab - o martoaga obosita; un rom ce conducea atelajul striga: fier vechi, fier vechi! Cumparam fier vechi! Masina Singer de mai ieri din reclamele de demult ar fi putut sa ia drumul topitoriei, impreuna cu tiganul zilelor noastre. Aprilie 2016, un arc peste timp, de aproape 100 de ani. Un exemplu pentru mestesugarii si comerciantii de astazi. Cumparati fier vechi! Cumparati denumiri adevarate!

 

×
Subiecte în articol: reclame vechi