x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje La Iasi, nici copacii simbol nu au pretuire. Castanul fratilor Teodoreanu (scriitori), la un pas de disparitie, iar un salcam centenar a fost taiat la ordinul viceprimarului

La Iasi, nici copacii simbol nu au pretuire. Castanul fratilor Teodoreanu (scriitori), la un pas de disparitie, iar un salcam centenar a fost taiat la ordinul viceprimarului

de Cristinel C. Popa    |    09 Mai 2016   •   17:32
 La Iasi, nici copacii simbol nu au pretuire. Castanul fratilor Teodoreanu (scriitori), la un pas de disparitie, iar un salcam centenar a fost taiat la ordinul viceprimarului

Un simbol al Moldovei, unul al Iasiului, pe cale sa dispara. Castanul Teodorenilor, cum este cunoscut in urbe faimosul copac al lumii literare iesene (in afara celebrului tei al lui Eminescu), este pe jumatate uscat. Situat pe strada Mihail Kogalniceanu, arborele monument al naturii a fost victima curatarii excesive de catre angajatii municipalitatii, dupa cum spune un specialist ce locuieste in vecinatate. Castanul Teodorenilor este unul dintre arborii monument al naturii cu renume din Iasi.

Aflat pe strada Mihail Kogalniceanu, la numarul 32, unde a locuit familia Teodoreanu si unde a avut loc nunta lui Ionel Teodoreanu, copacul este pe jumatate uscat. Unele crengi au frunze si flori, insa multe dintre ele sunt complet moarte. Un fost director al Gradinii Botanice, care locuieste pe aceeasi strada, la numarul 34, spune ca vina apartine angajatilor de la Servicii Publice, care l-au toaletat prea tare.

“A inceput sa se usuce. Au venit cei de la Spatii Verzi la chemarea locatarilor de acolo, pentru ca eu l-am etichetat. Acolo au fost doi castani. Ionel Teodoreanu, cand a avut nuntat, l-a plantat el. Unul s-a pierdut, dar nu stiu cand. Al doilea a inceput sa se usuce, dar trebuiau facute taieri de regenerare. Si locatarii de acolo au anuntat Primaria, Spatiile Verzi, si au venit Spatiile Verzi si au facut taieri si nu au facut taieri cum trebuie. Si in acest context, jumatate din coronament este uscat, jumatate este verde.

Acum eu am sa vad daca cei de la Primarei vor sa ma consulte si sa ma asculte, in toamna daca pot scoate jumatatea aceea bolnava sa pot salva jumatatea viabila”, a spus prof.dr. Mandache Leucov.

 

Acum castanul, dupa ce un salcam japonez centenar a fost taiat la ordinul viceprimarului

 

Familia Teodoreanu parca e lovita de ghinion. Dupa ce locuinta din Zlataust - casa Teodorenilor - a fost lasata sa se prabuseasca, fiind mai intai declasata de pe lista monumentelor istorice, acum si castanul Teodorenilor este pe cale sa dispara. 

In privinta varstei castanului, informatiile nu sunt certe. Pe o lista intocmita de Consiliul Judetean in 2014 cu arborii monumente ale naturii, castanul figura ca avand 108 ani.

Insa, daca a fost plantat de Ionel Teodoreanu in anul nuntii sale, adica in 1920, inseamna ca arborele nu este inca centenar. Referitor la modul in care s-a facut taierea de regenerare si o posibila noua interventie, reprezentantii Primariei spun ca nu pot actiona fara acordul Academiei Romane. Presedintele Subcomisiei monumentelor naturii din aceasta institutie si-a aratat disponibilitatea de a merge imediat la fata locului pentru a evalua situatia castanului.

 

“N-am mai trecut demult, nu mai stiu situatia. Cand pot eu ajunge acolo... Maine-i marti, pot sa merg ca, dupa aceea, miercuri, joi, vineri sunt plecat. Ca sa stiu exact, asta-i copacul, haideti sa vedem ce trebuie sa facem”, a spus academicianul Constantin Toma. Recent, Iasul a mai pierdut un arbore monument al naturii. Un salcam japonez centenar, situat pe strada Lascar Catargi, a fost taiat la ordinul viceprimarului Gabriel Surdu, noul proprietar al terenului pe care era amplasat copacul.

 

 

×