x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Locuri unde nu s-a întâmplat nimic

Locuri unde nu s-a întâmplat nimic

de Adriana Oprea-Popescu    |    16 Aug 2011   •   21:00
Locuri unde nu s-a întâmplat nimic

Locuri unde nu se intampla nimic. Orasele pierdute pe harta tarii, locuite de romani uitati, pentru care viata merge inainte doar pentru ca Dumne­zeu le da zile. Altminteri, nimeni nu le da nimic. Oameni fara planuri si fa­ra viitor. Anonimi care nu apar in nici un buletin de stiri si pe care ni­meni nu-i intreaba "ce parere aveti".

Targuri vatuite si incremenite in istorie, picotind pe umarul prezentului, niciodata pomenite in planurile de investitii, strategii economice sau in programe politice. Acesti romani, oameni de serie, nu sunt decat un numar, cu ocazia recensamantului. In rest, nici ei si nici orasele lor cu nume ciudate si uitate nu exista in memoria colectiva.

Traiesc in locul unde nu s-a in­tamplat nimic, oraselul prafuit si le­nevos din romanul lui Sadoveanu. Si doar o sinucidere sau vreun scandal cu potential politic ii poate scoate din anonimat, aducandu-le o ru­si­noa­sa celebritate. Un scandal si o sabie. Deta era pe lista locurilor unde nu s-a intamplat nimic. Am renuntat la Deta dupa ce a devenit subiect de "breaking-news" prelungit, din pri­cina unor rafuieli cu intepaturi dintr-o discoteca. Insa nici astazi nu stim despre Deta mai mult decat cum ii cheama pe fiii primarului, cum arata el si coltul discotecii pe langa care a trecut masina de politie.

Ca sa merite pomenirea, orice intamplare din locurile unde nu s-a intamplat nimic trebuie sa aiba un sambure de rau. N-ati stii ca Po­goa­nele, Babadag, Zimnicea, Buhusi, Lehliu si altele ca ele mai exista pe harta Romaniei, fara o sabie, un viol sau un accident de circulatie "soldat cu multe victime". Desi fiecare dintre ele ar merita zilnic cate o stire.

In locurile unde nu s-a intamplat nimic se intampla ca traieste Ro­ma­nia, neinzorzonata de gablonturile ma­rilor orase, neametita de stiri si de via­ta online, nepacalita de inaugurari sau de promisiuni. Locurile acestea sunt fotografii neretusate ale Ro­ma­niei reale. Acestia suntem si acolo ne aflam. Jurnalul National va publica incepand de astazi, in fiecare zi de miercuri, povestea unui astfel de loc. Cu istoria, oamenii si prezentul lui, intr-o incercare de a va aduce Romania mai aproape.

×
Subiecte în articol: locuri unde nu se intampla nimic