x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Mama de "Guiness Book"

Mama de "Guiness Book"

10 Ian 2005   •   00:00

REPORTAJ
Adriana Iliescu, sexagenara care va deveni in curand mama, si-a facut sarcina cadou chiar de ziua ei. Copiii pe care-i poarta in pantece nu au insa nici o legatura genetica cu ea. Vestea ca o romanca de 67 de ani va naste gemeni a facut inconjurul lumii. Dupa ce a pus mass-media pe de intreg mapamondul pe jar, Adriana Iliescu, protagonista incredibilului eveniment, a intrat in "silentio stampa". La fel a procedat si dr. Bogdan Marinescu, "parintele stiintific" al fetitelor concepute in eprubeta. Reporterii Jurnalului National au reusit insa sa afle amanunte din culisele acestui caz unic in istoria medicinei, dar si din viata sexagenarei care va deveni in curand mama.
ADRIANA OPREA-POPESCU, IRINA MUNTEANU, LAURA TOMA

Adriana Iliescu, cea care s-a aventurat sa imbratiseze greaua meserie de mama la varsta la care colegele ei de generatie isi plimba nepotii sau stranepotii, s-a nascut pe 31 mai 1938, in Craiova.

COPIII-CADOU. Cum zilele acestea tocmai a intrat in saptamana 33 de sarcina, rezulta, printr-un calcul simplu, ca implantarea embrionilor in uter s-a facut chiar la sfarsitul lunii mai. Ca un cadou, probabil, pentru cele 66 de primaveri...

Parintii Adrianei, Maria si Aurelian, s-au stins din viata. La fel si unicul frate. In acest moment, Adriana nu mai are pe lume nici o ruda apropiata... Cu toate acestea, cei care o cunosc spun ca femeia, care a facut foarte mult bine la viata ei, se poate baza in cresterea copiilor pe foarte multi oameni.

De altfel, chiar ea, marturisind in singurul interviu acordat unui post de televiziune privat, ca familia ei este inzestrata cu gena longevitatii, a facut un calcul din care a rezultat media de viata a neamului: 87 de ani. Destul, crede ea, pentru a-si scoate fetitele la liman...

VISE SI CIZME. Fire sensibila, inzestrata cu talent, Adriana a avut dintotdeauna inclinatii literare. Apropiatii ei spun ca, inainte de a deveni profesoara de limba romana, a cochetat o vreme cu gazetaria. A obtinut o catedra la Liceul Economic nr. 5 din Bucuresti, apoi s-a transferat la Liceul "Grigore Moisil". Cei care au avut-o ca dascal spun despre ea ca era o profesoara excelenta, dar plina de ciudatenii. Se imbraca extravagant, iar pasiunea ei cea mai mare era pentru cizmulitele de cauciuc in culori stridente, indeosebi rosu sau verde... Era, si pe atunci, foarte cocheta si ii placeau bijuteriile.

Carmen Vlad, profesoara de limba romana la Liceul "Grigore Moisil", isi aminteste si ea de anii in care era colega cu Adriana.. "Era o persoana sociabila, comunicativa, iubita de copii. Era unul dintre putinii profesori in varsta care erau la curent cu noutatile din domeniul literaturii. Facea un cerc de critica literara cu elevii si scotea reviste impreuna cu ei. Avea o fire de artist, era visatoare..."

OBSESIA. Cu toate ca atunci Adriana avea peste 60 de ani, Carmen spune ca "era foarte vioaie si activa pentru varsta ei". Si mai marturiseste ca desi o aprecia ca profesionista, nu-i intelegea deloc dorinta devenita obsesie de a avea copii, la o varsta atat de inaintata. "I-am spus pe fata ce cred despre asta si, de atunci, relatiile noastre s-au racit." Vestea ca visul Adrianei va deveni realitate a mirat-o foarte tare pe fosta ei colega. "Eu i-am observat pe copiii care au parinti in varsta, parca si ei sunt mai batraniciosi. Oricum, sper ca ea sa aiba puterea pentru a-si creste copiii asa cum trebuie."

Nimeni nu poate nega profesionismul Adrianei Iliescu. In 1975, si-a sustinut doctoratul cu lucrarea "Curentul realist in literatura romana din sec. al XIX-lea" si a obtinut titlul de doctor in filologie. Dupa ce a iesit la pensie, a inceput sa lucreze la Facultatea de Filologie a Universitatii "Hyperion" din Bucuresti, unde o vreme a fost chiar decan. In prezent, detine functia de secretar stiintific in cadrul aceleiasi facultati. De cand s-a internat in spital, pentru a fi sub supraveghere medicala continua, cursurile de la facultate i-au fost preluate de alti colegi de la catedra.

SINGURA. De mai bine de 30 de ani, Adriana Iliescu locuieste intr-un bloc din cartierul Drumul Taberei. Sta intr-un apartament cu doua camere, la etajul IX al imobilului. Vecinii o respecta si se feresc sa ofere prea multe detalii din viata profesoarei. Chiar daca ar vrea, nici nu ar avea ce povesti, Adriana Iliescu locuia singura, isi vedea de cartile ei, de cursurile pe care le preda. Nu a fost niciodata casatorita si nici nu a primit vizita constanta a vreunui barbat. Vestea ca vecina lor cea in etate va deveni mama a doua fetite i-a lasat cu gura cascata pe multi dintre locatari.

Cu toate acestea, cativa dintre ei erau la curent cu planurile doamnei profesoare. "Pleca des la Timisoara, stiu asta pentru ca o duceam chiar eu la tren. La 10 noaptea trebuia sa ajunga in gara si-i era frica, marturiseste Ion Manea, administratorul blocului. E o femeie singura, niciodata n-am vazut-o in compania vreunui barbat." Cu toate ca el cunostea de mai multa vreme dorinta Adrianei, administratorul isi pune o singura intrebare: "Cum va alerga, la 70 de ani, dupa cele doua fetite?".

PRIMELE INCERCARI. Ideea ca ar putea deveni mama, chiar daca depasise de mult varsta la care femeile schimba pampersi si imping carucioare, i-a venit Adrianei atunci cand a auzit ca se practica si in Romania fertilizarea in vitro. Deschizator de drumuri in acest domeniu a fost prof. dr. Ioan Munteanu din Timisoara, care a realizat prima FIV in 1995. Pe 6 februarie 1996, venea pe lume Daniel, primul copil roman care a fost conceput in eprubeta. Adriana Iliescu a trecut pragul clinicii medicului timisoarean si, desi avea 60 de ani a inceput sa urmeze tratamentul de fertilizare.

"I-am explicat ce riscuri sunt", isi aminteste prof. dr. Ioan Munteanu. "Dar era foarte insistenta. Mi-a spus ca e singura, necasatorita, ca nu are pe nimeni altcineva si ca doreste sa aiba, macar acum, un suflet langa ea..." Medicul timisorean a primit de la Adriana Iliescu nenumarate scrisori, pline de rugaminti fierbinti. Apoi, scrisori de multumire. "Primul lucru pe care l-am facut, spune medicul, a fost sa-i readuc functiile biologice feminine. Incepuse sa aiba menstruatie, chiar daca intrase demult la menopauza."

Si in clinica timisoreana, profesoara a facut, de mai multe ori, FIV. O data, acum 3-4 ani, sarcina s-a prins insa, dupa numai 4 luni de fericire, s-a oprit in evolutie si a fost chiuretata.

ATRACTIA SPITALULUI. Ce nu s-a reusit la Timisoara s-a intamplat la Spitalului clinic de obstetrica-ginecologie "Panait Sarbu" din Bucuresti. Prof. dr. Bogdan Marinescu, cel care a luat-o in grija pe Adriana, este "parintele stiintific" al fetitelor concepute in eprubeta. Directorul Spitalului "Panait Sarbu" a incercat sa tina secret toata aceasta poveste, din superstitie, dar si de teama ca proiectul ar putea esua...

Profesoarei i-au fost implantati in uter, conform procedurii standard, patru embrioni. Doar doi dintre ei s-au prins. Ca sunt fetite a fost, crede viitoarea mama, voia lui Dumnezeu.

La inceputul lunii trecute, Adriana Iliescu a fost internata in spital. Pacienta se afla sub observatie permanenta pentru ca, in cazul ei, sarcina este una cu risc extrem de ridicat. Dupa ce a aparut pe micul ecran, profesoara a devenit, fara voie, "curiozitatea" clinicii. Toate femeile din saloanele invecinate, venite la tratament sau deja gravide, in pragul nasterii, pandesc aparitia ei si comenteaza fiecare detaliu. "Cand a venit preotul cu Boboteaza, povesteste una dintre ele, a coborat si ea. Am vazut-o cand a iesit din Amfiteatru, unde se facea sfintirea. Musca dintr-o bucata de anafura (n.r. - paine sfintita) si era tare aranjata... M-au impresionat doua lucruri: parul ei lung si tapat, prins in crestetul capului, si gleznele foarte umflate. Chiar m-am mirat ca nu e nimeni sa o ajute cand merge, cand urca scarile... Singurica le-a urcat, cred ca simtea si ea nevoia sa mai faca miscare."

MARELE EVENIMENT. De cand au inceput sa-i dea tarcoale ziaristii, Adriana s-a incuiat in rezerva de spital pe care o ocupa. Nu mai vrea sa stea de vorba cu nimeni, motivand ca ii este teama sa nu-si expuna sarcina, din pricina efortului sau emotiilor, vreunui risc.

DPN, adica data preconizata a nasterii, este prin luna februarie, dar medicii care o monitoreaza pe viitoarea mamica vor intra in alerta incepand cu ziua de 15 ianuarie. E greu de crezut ca in conditiile date sarcina gemelara va putea fi dusa la termen, adica pana in saptamana 40. Medicii stau ca pe ace, mai ales ca, in acest moment, toate cele trei aparate de respirat ale Sectiei Neonatologie de la "Panait Sarbu" sunt ocupate de "pacienti" nascuti prematur, care trebuie ajutati sa traiasca.

La fericitul eveniment (caci venirea pe lume a unor copii e intotdeauna un prilej de bucurie) vor asista se pare si medici din strainatate, care si-au manifestat deja entuziasmul si interesul in legatura cu aceasta premiera medicala mondiala. Adriana Iliescu nu va trebui sa mai astepte mult pana va tine in brate copiii pe care si i-a dorit atat de mult. Si despre care numai medicul ce i-a facut ferilizarea in vitro poate sa spuna daca, din punct de vedere biologic, au sau nu vreo legatura de sange cu ea....

SCRIITOARE
Adriana Iliescu a publicat urmatoarele carti:

  • 1. "Literatorul" (studiu monografic), Editura pentru Literatura
  • 2. "Trecuta varsta a Julietei" (proze), Editura Tineretului
  • 3. "Domnisoara cu miozotis" (roman), Editura Eminescu
  • 4. "Insula" (schite), Editura Cartea Romaneasca
  • 5. "Revistele literare in sec. al XIX-lea", Editura Minerva
  • 6. "Realismul in literatura romaneasca", Editura Minerva
  • 7. "Proza realista in sec. al XIX-lea", Editura Minerva
  • 8. "Orasul" (roman), Editura Cartea Romaneasca
  • 9. "Jurnal de vacanta" (proze si versuri), Editura Cartea Romaneasca
  • 10. "Poezia simbolistica romaneasca" (studiu)
  • 11. "Homer avea dreptate", Editura Eminescu
  • 12. "Poetii simbolisti romani in contextul simbolismului european", Editura Adria-Pres
  • 13. "Studiul textului, analize literare", Editura Expert
  • 14. "Arta portretului in proza contemporana", Editura Adria-Pres
  • 15. "Retorica si inovatie in proza contemporana", Editura Adria-Pres
  • 16. "Poezia romaneasca moderna si postmoderna", Editura Adria-Pres
  • 17. "Realismul - concept si curent in literatura romana si in literatura universala", Editura Adria-Pres
  • 18. "Nemaipomenitele intamplari ale fratilor Prepe" (carte pentru copii), Editura Ion Creanga

    Profesoara i-a daruit doctorului Bogdan Marinescu toata aceasta colectie. Belestrica, studii in filologie, povesti pentru copii... Dar cea mai importanta carte pentru Adriana Iliescu, romanul vietii ei, abia de acum incepe. Isi doreste mult sa aiba inspiratie si timp pentru a-si scrie autobiografia....
  • CINE ESTE FIV ?
    Click pentru a mari imaginea
    Fecundarea in vitro este o metoda de tratament a sterilitatii, atunci cand procrearea pe cale naturala este imposibila. Ea consta in fecundarea gametilor, in conditii de laborator, cu implantarea ulterioara a produsului de conceptie in cavitatea uterina. Programul contine patru etape:

    1. Stimularea terapeutica a ovulatiei. Procedura e complexa si dureaza o luna, o luna si jumatate. In tot acest timp, pacienta este monitorizata, ecografic si hormonal.

    2. Aspiratia ovocitelor. Ovocitele se recolteaza prin punctie ovariana si aspiratia lichidului folicular.

    3. Realizarea fecundatiei si supravegherea primelor etape de dezvoltare embrionara. Ovocitele recoltate se pun in vitro, impreuna cu sperma, care fost pregatita in prealabil. Se fertilizeaza in laborator, in cutii speciale, la temperatura corpului uman, in medii speciale de cultura (foto).

    4. Implantarea embrionului la nivel uterin. Se face la 48 de ore de la aspiratia ovocitelor. Embrionii sunt implantati in uterul femeii, care este si el pregatit pentru viitoarea sarcina. De obicei, se introduc in uter patru embrioni, pentru a fi siguri ca macar unul "se prinde". Mai departe, totul evolueaza ca intr-o sarcina obtinuta pe cai naturale....

    Sansele de reusita pentru pacientele care urmeaza FIV sunt de 20-30% si scad pe masura ce creste varsta pacientei ce doreste sa devina mama.

    In Romania, pretul difera de la o clinica la alta. In general, tratamentul de stimulare hormonala, care se face inainte de FIV, in jur de 750 de euro. Procedeul propriu-zis costa si el intre de 2.000 si 3.000 de euro. Daca pacienta doreste sa doneze ovocite pentru banca spitalului, i se face un discount de pana la 800 de euro. Aceste ovule donate pot fi folosite de alte cupluri care doresc sa aiba copii, urmand tratamentul FIV. In tarile ocidentale, tarifele percepute pentru aceeasi fertilizare in vitro depasesc, de multe ori, pragul de 12.000 de dolari.

    AI CUI SUNT COPII?
    Sunt cele doua fetite ale Adrianei? Are viitoarea mama vreo legatura genetica cu cei doi copii sau este, asa cum sustin cei mai multi, doar o "mama purtatoare" de sarcina? Nefiind casatorita, pentru fecundare in vitro s-a apelat la Banca de Sperma a Spitalului. Ale cui sunt insa ovocitele care au fost fecundate pe lamela microscopului? Puteau fi ale sexagenarei care intrase de mult in menopauza? Am rugat cativa specialisti in domeniu sa incerce sa desluseasca acest mister...

    Prof.-dr. Ioan Munteanu, specialist in FIV: "In cazul in care varsta pacientei este inaintata, embrionii care se implanteaza in uterul ei sunt rezultatul fecundarii in vitro dintre ovocitele unei donatoare si sperma unui donator. Nu s-au folosit ovulele ei nici atunci cand Adriana Iliescu a facut FIV la Timisoara". Cristina Gug, medic specialist genetician: "Daca ovulul nu este al ei, atunci nici copiii nu sunt ai ei, din punct de vedere genetic. Daca ovulul este al ei, ceea ce e putin probabil, exista riscul ca acesta sa aiba, in loc de 23 de cromozomi, cum este normal, 22 sau 24 de cromozomi, din cauza varstei ei inaintate. Ceea ce inseamna ca produsul conceptiei, viitorii copii, se pot naste cu grave malformatii...".

    Liana Ples, medic ginecolog si director al "Departamentului de jurisdictie medicala" din cadrul Colegiului Medicilor din Bucuresti: "Fiecare femeie se naste cu un numar fix de ovule, care se epuizeaza pana la menopauza. Desi sansele sunt extrem de mici, e posibil sa mai fi ramas vreun ovul care a fost activat acum. Riscurile pe care le au de infruntat si mama, si copiii sunt foarte mari. La mama, pot aparea probleme din cauza tonusului de elasticitate a tesuturilor si starii arterelor. Si, chiar daca este ovulul ei, se pune problema ce potential biologic mai are la varsta aceasta. Pentru ca, in acest caz, riscul aparitiei sindromului Down la copii este foarte mare".

    Surse autorizate din cadrul Spitalului clinic de obstretica-ginecologie "Panait Sarbu" ne-au marturisit ca toate analizele si ecografiile facute in timpul sarcinii au evidentiat ca "fetitele sunt normal dezvoltate si perfect sanatoase". Mai mult, in ceea ce priveste ovulele folosite pentru FIV, aceleasi surse au precizat ca, date fiind circumstantele cazului, s-a folosit "procedura standard la nivel international".

    POVESTEA PRIMELOR VESTI
    Click pentru a mari imaginea
    RECORD. Adriana Iliescu a devenit celebra dupa interviul aparut la Realitatea TV
    Prima stire despre Adriana Iliescu a aparut La PRO TV. Cam in acelasi timp, reporterii de la Realitatea TV au aflat si ei de caz. Initial, femeia a refuzat sa acorde vreun interviu ca mai apoi, dupa cateva zile, sa accepte, crezand poate ca, daca lumea ii va afla povestea, o va accepta mai usor...

    Reactiile acestei "spovedanii" i-au depasit cu mult asteptarile. Interviul face inconjurul lumii, iar ea e asaltata de jurnalisti din tara si de peste hotare... Cei autohtoni devin paparazzi si se deghizeaza pentru a intra in spital. Se dau rude venite in vizita la celelalte paciente sau chiar studenti la Facultatea "Hyperion", ingrijorati de soarta doamnei profesoare. Vigilenta celor care pazesc palierul pe care se afla rezerva nu poate fi pacalita...

    Asaltata de oameni care voia sa dea buzna in camera si-n viata ei, Adriana incuie usa rezervei si refuza orice contact cu presa. Nu au mai convins-o sa vorbeasca nici macar sumele cu care jurnalistii occidentali au incercat sa cumpere "story"-ul. BBC-ul, spre exemplu, oferise pentru un interviu: 4.000 de euro - medicului si 3.000 de euro - Adrianei Iliescu. A fost refuzat. "E ca si cand mi-ar oferi un elefant, a marturisit unui apropiat Adriana Iliescu. Ce sa fac eu acum cu un elefant?!"

    HANDICAP
    Aim...e Bregner, psiholog, este si ea de parere ca "nu e un lucru firesc ce se intampla. Se pune intrebarea de ce nu a inceput aceste preparative mai din vreme. Pentru ca se fac si la noi tratamente de fertilizare inca de acum 20 de ani. Implinirea unei persoane nu se realizeaza numai prin copii. De la 40 de ani incolo, riscul ca o femeie sa nasca un copil care sufera de sindrom Down e foarte ridicat. Cum mai educi tu, femeie de 70 de ani, un copil? Nu mai ai nici rabdare, vei fi plictisita, din punct de vedere psihologic. Ce va face? Isi va angaja o bona? Cred ca ea a insistat intr-o idee. Ar fi putut sa faca lucrul asta mai din vreme, sa plece la Roma, unde medicii au mai reusit intr-un caz similar. Copiii au o cruzime teribila. Ei vor resimti varsta mamei lor ca pe un handicap. Am avut cazuri de copii traumatizati de colegi pentru modul in care aratau parintii lor. Pana la varsta de 14-15 ani, cand copiii se distanteaza de tutela, ei sufera enorm din cauza parintilor si pot face diverse deviatii."

    TOP OLD MOMMY
    Click pentru a mari imaginea
  • 65 de ani. In aprilie 2003, Indianca Satybhama Mahapatra a adus pe lume, folosind tehnica FIV, un baietel. Pentru fertilizarea artificiala s-au folosit ovului unei nepoate si sperma sotului indiencei.
  • 63 de ani - Rosanna Dalla Corte, din Italia, a nascut un baiat pe 18 iulie 1994. Astazi, daca mai traieste, mama are 74 de ani.
  • 63 de ani - Arceli Keh, din California, a adus pe lume, in 1996, o fetita
  • 60 de ani. Liz Buttle din Marea Britanie, a nascut un baiat in 1997
  • 59 de ani - Lin Fu-Mei, din Taiwan, a nascut doua fete in 1998
  • 55 ani - Marilyn Nolen, fosta componenta in echipa olimpica de atletism a USA, a nascut gemeni in 2002

    La nivel mondial, prima fecundare in vitro a avut loc pe 25 iulie 1978. Louise Joy Brown (foto), primul copil conceput in eprubeta, a vazut lumina zilei intr-o clinica din Marea Britanie. Astazi are 26 de ani.
  • ×