x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Marţi, 3 ceasuri bune

Marţi, 3 ceasuri bune

de Roxana Jianu    |    11 Iul 2010   •   00:00
Marţi,  3 ceasuri bune

Când spui marţi, cei superstiţioşi se gândesc la cele "trei ceasuri rele". Că dacă e marţi, sigur o să le meargă rău, prost, groaznic. Că, deh, sunt trei ceasuri rele. Ei bine, marţea trecută a fost una mai mult decât re­u­şi­tă: a avut loc ceremonia de premiere a Burselor Na­ţi­o­nale "UNESCO L’Oréal pentru femeile din ştiinţă".



5808-125978-drruxandrajurcutbursieralorealunesco.jpgOamenii de calitate din toată lumea au avut întotdeauna un interes deosebit faţă de cercetările ştiinţifice. Iată că, după mult timp de când şi-au manifestat prin diverse proiecte pasiunea pentru ştiinţă, activitatea tinerelor cercetătoare din România va fi susţinută prin acordarea de burse anuale private, din acest an. UNESCO şi Compania L'Oréal au iniţiat de peste 10 ani programul "For Women in Science", unicul care recunoaşte şi susţine, la nivel internaţional, implicarea femeilor în domeniul ştiinţei, prin acordarea unor premii pentru excelenţă în domeniu. Cum România nu figura pe lista celor 50 de ţări participante, a avut loc lansarea programului de burse naţionale "UNESCO L'Oréal pentru femeile din ştiinţă" şi la noi. Acesta are scopul de a le oferi tinerelor cercetătoare românce posibilitatea de a continua cercetările, susţinerea necesară şi impulsul financiar, şi se desfăşoară pe trei niveluri: premii internaţionale anuale acordate celor cinci cercetătoare care au înregistrat rezultate remarcabile în domeniul cercetării, în valoare de 100.000 USD fiecare; burse internaţionale acordate anual pentru 15 cercetătoare, în urma înregistrării acestora în program şi selecţiei realizate de juriu; burse naţionale, prin care compania recompensează activitatea femeilor cercetător.

Într-un studiu realizat recent, 72% din persoanele intervievate au declarat că tinerele nu-s încurajate să îşi urmeze vocaţia în cercetări ştiinţifice. Cu toate acestea, 59 de tinere cercetătoare din toată ţara, cu vârste până în 35 de ani, au trimis aplicaţiile de înscriere în program, însă numai una a primit bursa naţională: dr. Ruxandra Jurcuţ. Câştigătoarea are 35 de ani şi este asistent universitar la Catedra de Cardiologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. Proiectul propus de aceasta vizează realizarea primului studiu populaţional din ţară de screening genetic al factorilor trombofilici la pacienţii tineri care suferă un infarct miocardic acut. Pentru primul an al acestui program, dr. Jucuţ va primi o bursă de 42.000 de lei, care o va ajuta să deruleze activităţi de cercetare în medicină.

"Primul an de program este un succes care poate transmite un mesaj optimist tinerilor care lucrează în cercetarea ştiinţifică. Programul va continua şi în viitor şi îşi va extinde în fiecare an numărul şi valoarea burselor. Anul viitor este Anul Internaţional al Chimiei şi propunem ca la ediţia a II-a a programului domeniul de interes să fie chimia", declară Şerban Ursu, secretar general CNR UNESCO.

Pentru derularea acestui program, Comisia Naţională a României pentru UNESCO şi compania L'Oréal au încheiat un parteneriat cu Academia Română şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. "Încercaţi, acţionaţi. E dificil, dar nu imposibil", ne sfătuieşte Dana Dobrescu, Corporate Communication Manager.

×
Subiecte în articol: alte orizonturi