x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Momente şi spiţe: Fasolea s-a comportat exemplar

Momente şi spiţe: Fasolea s-a comportat exemplar

de Viorel Ilişoi    |    01 Dec 2011   •   21:00
Momente şi spiţe: Fasolea s-a comportat exemplar



Anul asta a fost o fasole cuminte. De Ziua Nationala, in parcul Crangasi. A stat aproape o ora in cazan, pana sa fie impartita poporului, si n-a zis nimic. Trista fasole, trist popor. N-a scos o rasuflare pe sub capac, nu i s-a simtit in jur in jur caldura si mirosul. A stat singura, carnatii fiind tinuti separat, intr-o cratita. Cand s-a intalnit cu carnatul in castronul de plastic, fasolea a primit o gogonea deasupra. Nici atunci n-a zis nimic. In douazeci de ani de democratie, de cand e scoasa la marile sarbatori, s-a invatat cu gogonelele.

In alti ani, tot de Ziua Nationala, fasolea era de nestapanit. Bolborosea in oalele cat cupola de biserica, se agita in castroane, se intindea pe hainele romanilor veniti sa-si sarbatoreasca tara, sarea pe jos, facea acrobatii in aer, tasnea, printre dinti, din gurile care o mestecau in fuga. Si ceva din agitatia fasolei naravase se transmitea si oamenilor. Asa se nastea acea rusinoasa invalmaseala cu care televiziunile ne-au obisnuit.

Acum n-a mai fost la fel. O fi pus careva cine stie ce in fasole, de-a linistit-o in halul asta. I-o fi venit si ei mintea la cap dupa douazeci de ani de zbucium. S-o fi resemnat. Cine stie?


Cand a aparut primarul Poteras, al Sectorului 6, a avut un scurt moment de tresarire. Tusti! – a sarit din castronul unui unui batran direct pe mana primarului. Uite-asa de mare. Fost luptator de greco-romane. Isi trantea adversarii cu un tur de brat, cu un tur de sold. Acum s-a aliat cu fasolea si ii face cu un tur de scrutin. Si ce flori frumoase pune in sector!

Mai curand a fost: nu o razvratire a iahniei, ci un tremur de plans al batranului: ca nu-i ajunge pensia, ca nevasta ii moare in casa fara medicamente. Primarul s-a preocupat mai mult de fasole. A adunat-o cu grija de pe maini, a sters marginile castronului cu servetele de hartie. Atat. In rest, nici fasolea n-a mai zis nimic, nici poporul.
Se intampla ceva cu fasolea noastra, bagati de seama!

×
Subiecte în articol: momente si spiţe