x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Morocanosul a iesit, Iutila asteapta sorocul

Morocanosul a iesit, Iutila asteapta sorocul

05 Ian 2005   •   00:00

REPORTAJ
MINUNEA DE LA CIRLIG - Povestea gemenilor din Iasi, unul nascut in 2004 si celalalt asteptat sa vina pe lume in 2005 O ieseanca de peste 30 de ani a nascut luna trecuta un baietel, iar la inceputul lui februarie va aduce pe lume un al doilea copil. Desi pare incredibil, acest lucru este posibil, deoarece femeia are doua utere. In fiecare cavitate uterina s-au format sarcini diferite. Primul baietel a vazut lumina zilei cu doua saptamani inainte de Craciun in 2004. Al doilea fecior ar trebui sa se nasca anul acesta peste o luna. Medicii de la Maternitatea "Cuza Voda" din Iasi nu au mai intalnit un astfel de caz. Sunt cei doi copii gemeni sau nu? La aceasta intrebare, medicii nu au inca un raspuns sigur.
MIRELA CIMPOI

PE RAND. Maricica l-a nascut pe primul geaman in decembrie 2004. In februarie 2005 il asteapta pe celalalt
Satul Cirlig se afla la 7 kilometri de municipiul Iasi. Nu multi stiau ca aceasta asezare, in care traiesc in jur de 200 de familii, exista pe harta. Acum insa, satul vuieste. Pentru ca una dintre localnice a realizat ceva nemaiintalnit pana acum.

La primele ore ale diminetii este liniste. Doar latratul unui caine mai rupe tacerea. Pe ulita principala apare un batran. Cand aude ce caut schiteaza un zambet si indica imediat casa sotilor Tescu. Este a treia de la intrarea in sat. O casa batraneasca, simpla, care nu sare in ochi. De altfel, singura cladire din Cirlig care iti atrage atentia este scoala. Cainele din curtea familiei incepe sa latre. In cateva secunde se deschide usa. Apare in prag "vedeta" satului. Este Maricica Tescu. Femeia, de 33 de ani, l-a nascut pe Catalin Stefan la 11 decembrie. In a doua luna a lui 2005, femeia va mai aduce pe lume un alt bebelus. Minunea a fost posibila, pentru ca Maricica are doua utere si in fiecare dintre ele s-a dezvoltat cate o sarcina.

SPERANTA. Locuinta familiei Tescu este modesta. Maricica se asaza pe pat si incepe sa povesteasca. Mai are un baiat de 11 ani, pe Iulian. A aflat ca are doua utere cand l-a nascut pe el. Apoi, sotii Tescu au zis ca nu e bine sa creasca singur si si-au mai dorit inca un copil. Acum 8 ani, Maricica a ramas din nou gravida, dar, din nefericire, a pierdut o sarcina in luna a sasea. Era o fetita, nu a mai apucat sa o tina macar in brate... Cei doi ieseni au avut puterea sa mearga mai departe, dintr-un singur motiv: mai voiau un copil. Pe vremea aceea, medicii nu le mai dadeau nici o sansa, insa femeia nu a deznadajduit. A mers pe la toate spitalele. In cele din urma a urmat un tratament special pentru a ramane din nou insarcinata, iar dupa 6 ani a reusit. Avea sa fie din nou mama.

DOI DINTR-O LOVITURA. La primul control la ginecolog a aflat ca are doua sarcini, fiecare dintre ele in cate un uter. "Chiar si dupa ce mi-a facut ecografia nu imi venea sa cred ca am doi copii in utere diferite", isi aminteste ieseanca. Sotul ei, Gandurel, a fost neincrezator. "Se temea sa nu se intample ce s-a intamplat si cu fetita. Am hotarat insa sa mergem inainte cu Dumnezeu. Acum, dupa ce s-a nascut Catalin, i-a mai venit inima la loc si nu se mai teme asa de tare", spune Maricica. Bucuria sotilor Tesu nu este completa inca. Ei asteapta cu nerabdare sa vina pe lume si al doilea baietel. Chiar daca ecograful le-a aratat ca va fi baiat, Maricica inca mai spera ca va naste o fetita. Si Iulian, baiatul cel mare al familiei Tescu, vrea o surioara. Deocamdata, nimeni din familia Tescu nu s-a gandit la un nume pentru bebelusul care asteapta sa vina pe lume. "Sa-l nasc sanatos, ca nume ii gasim noi", explica femeia.

TEAMA. Cand vorbeste despre Catalin, ochii mamei se lumineaza. Micutul s-a nascut prematur, la 30 de saptamani. Avea doar 1,600 kg. In primele zile a respirat cu ajutorul aparatelor. "Cand am vazut tubul mi s-a facut pielea de gaina. Mi-a fost frica", explica ieseanca emotia prin care a trecut. Acum, Catalin sta linistit in incubator si a mai prins in greutate. Evolutia lui este buna si in scurt timp va ajunge acasa. Pentru ca nu isi permite sa mearga in fiecare zi la maternitate, mama il asteapta in Cirlig...

LIPSURI. Il viziteaza pe Catalin de doua ori pe saptamana. Ar vrea sa mearga zilnic la el, dar nu isi permite. Maricica lucreaza de 6 ani la Gradina Botanica din Iasi, ca peisagist. Leafa pe o luna nu depaseste 3 milioane de lei. Sotul munceste la Universitatea "Al.I. Cuza" si se ocupa de spatiile verzi. Si salariul lui este la fel de mic... Cu un venit de 6 milioane de lei pe luna, familia Tescu se descurca foarte greu, mai ales ca fiul de 11 ani invata la Iasi. Are nevoie de bani pentru rechizite, imbracaminte si naveta. Cand nu au nici un ban in casa, sotii Tescu il trimit pe Iulian pe jos la scoala. Si Maricica mergea la serviciu pe jos. Chiar pana in luna a patra a facut naveta zilnic intre Gradina Botanica si casa din Cirlig. Cu toate acestea, nu se plange si incearca sa vada, cum spun romanii, partea plina a paharului: "Miscarea face bine", spune ea zambind. Pentru a iesi din criza financiara cu care se confrunta zilnic, ieseanca s-a gandit la o solutie: "Celui mic ii trebuie cate trei pampersi pe zi, dar nu avem bani. L-am rugat pe Iulian sa-mi dea banii pe care i-a facut cu uratul si colinda ca sa-i pot cumpara fratiorului niste pampersi", spune Maricica. Nu ii este rusine si nici nu se plange de lipsurile financiare. Are incredere in Dumnezeu. Stie ca intr-un fel sau altul se va descurca. Isi doreste foarte mult sa le ofere un trai mai bun copiilor si nu isi pierde speranta.

PROBLEME. Catalin s-a nascut prematur, la 30 de saptamani, si avea doar 1,600 kg. In primele zile a respirat cu ajutorul aparatelor

ALINTATII. Isi mangaie burta si povesteste cum a fost in timpul sarcinii. Inainte sa ramana gravida avea in jur de 60 de kilograme. Cand au inceput sa se dezvolte bebelusii, Maricica era mai grea cu peste 15 kilograme. Se misca foarte greu. "Cand ma ridicam din pat trebuia sa ma sprijin de lada (n.r. - patului)", povesteste ea. Nu mai facea treaba aproape deloc. Sotul se ocupa de gospodarie. Facea mancare si spala chiar si rufe.

Mama le-a gasit si nume de alint celor doi bebelusi. "Morocanosul" este Catalin Stefan, iar fratiorul sau nenascut este alintat "Iutila". Maricica se astepta ca "Iutila" sa vina primul pe lume. "Este mai agitat decat Catalin. Da mereu cu piciorusele, daca sunt suparata sau ridic vocea. "Morocanosul" era cuminte. Se misca foarte rar si nu credeam ca el se va naste primul", spune femeia cu zambetul pe buze. Maricica asteapta acum sa-l aduca pe lume si pe "Iutila".

DULCE-AMAR. Cand i-am vizitat, in satul Cirlig, barbatul ei era plecat la serviciu, iar fiul lor cel mare - in vizita la bunici, intr-un alt sat din judetul Iasi. Maricica se gandea, cu bucurie si teama, la ce va fi in viitor. "Nu stiu daca ma voi descurca cu amandoi. Dupa concediul de maternitate s-ar putea sa-mi dau demisia ca sa pot sa-i ingrijesc. Nu ii pot lasa singuri", spune mama de 33 de ani.

Se pregatea sa ia micul dejun si il astepta pe preotul satului cu ajunul Bobotezei. Are emotii pentru bebelusul nenascut. Vrea sa-l nasca la fel de usor si sa fie sanatos. O raza de speranta ii lumineaza ochii: "Va fi bine".

CAZUL MARICICAI I-A LASAT CU GURA CASCATA PE MEDICI
Click pentru a mari imaginea
NOROC. Medicul Maricicai spune ca, de obicei, in astfel de cazuri de malformatie a uterului, unul dintre copii moare
La aflarea vestii, satenii din Cirlig au ramas uimiti. Nimeni nu a mai auzit asa ceva. Doi copii care sa se nasca in ani diferiti, la un interval de doua luni.

La biserica si la fiecare colt de ulita, oamenii numai despre asta vorbesc. Silvia, vecina de peste drum, crede ca este vorba despre o minune. "N-am mai auzit de asa ceva. Stiu ca a pierdut o sarcina in urma cu cativa ani si isi dorea mult inca un copil. Acum Dumnezeu a ascultat-o si i-a dat doi", este convinsa femeia. O femeie trecuta de 60 de ani se indrepta usor spre statia de autobuz. Olga Zaharia traieste de peste jumatate de secol in Cirlig. Mama ei a fost moasa satului si a fost foarte mirata cand a auzit de cazul familiei Tescu. "A adus pe lume sute de copii, dar nu s-a mai intalnit cu asa ceva", explica Olga. Oamenii din Cirlig sunt mandri ca o femeie de la ei din sat a ajuns "o vedeta", asa cum o numeste, cu mandrie si pricepere, un mos care se duce cu galeata spre fantana.

Si medicii de la Maternitatea "Cuza Voda" din Iasi sunt mirati. Pana acum nu s-au mai intalnit cu astfel de cazuri. Dr. Elena Mihalceanu, cea care a ingrijit-o pe Maricica Tesu, isi aminteste de primul consult. "Nu mi-a venit sa cred. Am vazut o sarcina gemelara dezvoltata in utere diferite. Femeia are o malformatie a uterului, si anume doua utere. Unul este normal dezvoltat, iar celalalt este mai mic", explica dr. Mihalceanu. Medicul este uimit ca cei doi bebelusi au supravietuit, pentru ca in astfel de cazuri, de cele mai multe ori, unul dintre copii moare. "Ovulatiile multiple sunt raritati, dar nu exceptii, dupa cum am citit in literatura de specialitate. Si norocul a fost foarte mare. Exista riscul sa moara unul dintre ei, prin avort spontan sau nastere prematura, si sa nu supravietuiasca", spune doctorul care se ocupa de Maricia Tescu. Medicul precizeaza ca cel de-al doilea bebelus ar trebui sa se nasca la inceputul lunii februarie si spera ca sarcina sa fie dusa pana la termen.
×