x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Muntele credinţei. Bucuria și coroana Sf. Pavel

Muntele credinţei. Bucuria și coroana Sf. Pavel

de Tudor Cires    |    25 Mai 2013   •   00:00
Muntele credinţei. Bucuria și coroana Sf. Pavel

Sfânt a cărui viață, teologie și apostolat au marcat istoria Bisericii cre știne de la începuturi până azi, Pavel s-a născut în primul deceniu d.H. din părinți evrei. Evanghelistul Luca este singurul care i-a păstrat, în scrieri, numele evreiesc, Saul care nu e altul decât cel al primului rege al Israelului. A șa se face că sfântul apare cu două nume: unul evreiesc și altul greco-roman - Paulos care derivă din primul. Pavel a primit, la început, o educație bazată pe regulile comunității lui religioase și, la 28 de ani, se număra printre fanaticii persecutori de cre știni. Schimbarea credinței lui s-a produs pe drumul spre Damasc, atunci când vocea Domnului i-a spus, într-o zi: "Pavele, Pavele, de ce mă prigone ști?". Conversia religioasă a fost urmată de descoperirea vocației lui de apostol. Botezat, la Damasc, Pavel începe un lung șir de călătorii misionare. Arabia, Palestina, Antiohia, Cipru...2400 de kilometri înainte de a ajunge și în Europa continentală. 
După ce se întâlne ște cu apostolul Luca, Paul pleacă din Atiohia (azi, în Turcia) spre Neapolis (actualul port grec, Kavala) și ajunge la Filipi, unde o cre știnează pe Lidia, primul european botezat. Despre acest moment am scris în precedentul articol; de aceea, a ș vrea să mă opresc, acum, asupra unui alt moment intersant din calatoria lui Pavel la Filipi.
Se știe ca Pavel a plecat către Macedonia în urma unei viziuni care-l trimitea în acel loc. Din Troia (Asia Minoră) el călătore ște spre Filipi făcând un popas în insula Samothraki din Marea Egee. De bună seamă că sfântul a văzut, în sanctuarul marilor zei de pe insulă, statuia înaripată, din marmură, a zeiței Nike (a victoriei, în mitologia greacă), cea scufundată, ulterior, într-un cutremur și descoperită, în 1863, de viceconsulul Frantei, pentru a deveni una din piesele de rezistență ale Muzeului parizian Louvre. Să fi prevestit acestă statuie și victoria lui Pavel asupra păgânilor? A doua zi, sfântul a traversat Marea Egee, ajungand la Neapolis. |n port, pe o culme, domina templul roman al Dianei salutându-i pe călători. Un cerc trasat nu departe de țărm, în preajma bisericii Sf Nicolae, indică, astăzi, locul unde Sf. Pavel a pus piciorul în Europa. După ce a părăsit Neapolis, a parcurs cei 12 km pe Via Egnatia, până la Filipi. Via Egnatia era unul dintre cele mai importante drumuri ale antichității; el lega, pe o lungime de aproape 1200 km, actuala coastă a Albaniei de Salonic și Edesa. Din portul Apollonia (azi, în Albania) călătorii se îndreptau către Brindisi de unde urmau Via Appia, până la Roma.
|n timpul apostolului Pavel, Filipi reflecta puterea Romei prin opulența, arhitectura și administrația sa. Cu castelul și templele lui, Filipi era, într-adevar, o aglomerație fortificată. Construit în 356 |.H. de tatăl lui Alexandru Macedon, regele Filip II care i-a și dat propriul nume, ora șul l-a găzduit, o vreme, pe cel mai mare orator al Antichității, Demostene... Pe de altă parte, Filipi a beneficiat de generozitatea împăratului roman, Augustus și de prezența fo știlor combatanți romani care au primit terenuri și privilegii, ca recompensă pentru victoriile repurtate întru gloria Imperiului Roman. Se pare că lui Pavel i-a plăcut ora șul ridicat la rang de colonie, posedând toate privilegiile romane, inclusiv scutirea de impozite. Venirea lui la Filipi a produs, însă, o răzmeriță, motiv suficient pentru a petrece câteva zile în temniță și pentru a fi biciuit, după obiceiul roman. A iesit, însă, repede, din încurcătură fara a se supăra pe locuitorii cetății care nu l-au înțeles. Ora ș emancipat și fidel în respectul pentru legi, ordine și religie, Filipi a fost, cu siguranță, un câmp de apostolat fecund pentru întreaga zonă a Macedoniei. "Stiți - le scria el filipenilor în una din cele 13 epistole ale sale - la începutul predicării Evangheliei, când am părăsit Macedonia, nici o altă biserică n-a vrut să mă ajute pecuniar cu ceva; voi ați fost singurii...care mi-au trimis, de două ori, ce aveam nevoie" ...Este vorba despre colectarea de fonduri pentru cre știnii din Ierusalim. Pavel n-a încetatat să dea, peste tot unde a călătorit, ca exemplu, pe filipeni care, spunea el, au fost, pe continentul european, "bucuria și coroana sa".



×
Subiecte în articol: muntele credintei