x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Muntele credinţei. Minunile Arhanghelului Mihail

Muntele credinţei. Minunile Arhanghelului Mihail

de Tudor Cires    |    17 Noi 2012   •   00:29
Muntele credinţei. Minunile Arhanghelului Mihail

Domina, semeaţă, stâncile, deasupra golfului pitoresc, a cărui apă lucea în soare precum caratele unui smarald. Cuibul acela de vulturi avea un nume: Arhangelos. E mănăstirea închinată Sfintului Arhanghel Mihail, în insula grecească Thassos.

Dincolo de poartă, o linişte parfumată de roze îţi impune tăcere. Şi-apoi, nici nu mai ai putere să rosteşti vreun cuvânt zărind, dincolo de acoperişurile de piatră ale bisericii vechi, întinsul mării şi Muntele Sfânt. Primele zeci de minute le-am petrecut în muţenie, sprijinind cu umărul un rodiu tânăr şi sfios, pe ramurile căruia rodiile plesniseră, împrăştiindu-şi samburii. Abia după timpul de reculegere m-am încumetat să-i vorbesc uneia dintre măicuţe. S-a împotrivit să o înregistrez, să o fotografiez ori chiar să-mi spună numele ei: "Aici, în mănăstire, sunt câteva lucruri care ţin de viaţa noastră privată. Vocea, chipul şi numele nostru ne aparţin." Poate, mai bine, doream o cafea grecească şi un pahar cu apă rece, că voi fi fost ostenit de pe drum? Ori o bucată de rahat de smochine, cu aceeaşi nelipsită apă rece? Ori o prăjitură de casă? Şi apă rece...

La Arhangelos, apa rece este o binecuvântare. Şi apoi, cum să nu fie aşa, când însăşi istoria acestui sfânt lăcaş este legată de una dintre multele minuni ale Arhanghelului Mihail, făptuite aici, în Thassos, unde din piatră seaca el le-a dat izvoare. Se spune că ar fi trăit aici un ascet numit Luca (azi canonizat). Era la sfârşitul secolului al XI-lea şi lui i se datorează ridicarea unei biserici în munţi, închinată Sfântului Apostol Ioan Teologul (de la această biserica se trage şi azi numele satului aceluia, Teologos). După mai mulţi ani trăiţi în munţi, Luca  a venit la ţărmul mării, nu departe de Aliki, construind o nouă biserică, ale cărei ruine există şi astăzi. După o vreme, s-a mutat din nou, mai spre vest, pe stâncile de care se izbeau valurile, cam pe locul unde e mănăstirea de azi. Acolo, la malul mării, i s-a arătat Arhanghelul Mihail. Şi pentru că Luca se temea că viziunea este doar o încercare diavolească, i-a cerut arhanghelului să facă o minune. Acesta a izbit cu cârja într-o piatră şi atunci a zbucnit un izvor. L-a îndemnat pe schimnic să bea din apă rece spunându-i că astfel nu va mai fi ispitit vreodata. I-a cerut în schimb să ridice o nouă biserică, unde oamenii să-şi găsească mântuirea.

Dar legenda izvorului nu se încheie aici. Se spune că pe timpul stăpânirii otomane a insulei, un turc a încercat să îi împiedice pe locuitori să se roage în sfântul lăcaş. Pentru a-şi duce planul la îndeplinire, a profanat izvorul, scăldându-se în el. Turcul a murit, iar izvorul a secat. A doua zi, preotul bisericii a avut o nouă viziune. Arhanghelul Mihail l-a sfătuit să arunce leşul turcului şi să meargă pe malul mării. Avea să vadă cum, dintr-o peşteră, ţâşneşte o lumină. Acolo va găsi un alt izvor cu puteri miraculoase. Şi astăzi, izvorul din peşteră împrăştie în aer parfumuri minunate, iar cei care se duc acolo povestesc despre minunile întâmplate.

×
Subiecte în articol: thassos arhanghel mihail