x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Nativitate şi selecţie columbofile

Nativitate şi selecţie columbofile

de Dr Geronimo Brănescu    |    01 Aug 2010   •   00:00
Nativitate şi selecţie columbofile

Spiritul competitiv al animalelor este nativ şi selecţionabil. Despre nativitate putem discuta numai legat de originea speciilor şi, cum însuşi Darwin se spune că a renunţat pe patul de moarte la propriile teorii, discuţiile se pot muta eventual numai într-un plan teoretic. Desigur, genetica justifică sub un raport biomatematic, într-o oarecare măsură, matriţa capacităţilor cu care se naşte un animal. Selecţia ulterioară este însă cea care operează eficient, în evoluţia uni sau multidirecţională a unei specii, inclusiv sub aspectul creşterii capacităţilor sportive. Specialiştii împart lucrurile în "zestre" na­turală aparţinătoare animalului încă de la naştere, denumită genotip, şi în "zestre" dobândită, adică suma acelor capacităţi acumulate sau estompate în relaţia directă cu mediul existenţial, numită fenotip. Nu doresc nicidecum să dezvolt un subiect exclusiv ştiinţific, ci doar să argumentez sumar şi aplicat importanţa celor două faţete ale medaliei, respectiv ce are nativ (din naştere) un animal destinat competiţiei sportive şi ce dobândeşte prin selecţia antrenorului.

Porumbelul călător, simbolul pasiunii noastre transpuse în această pagină, are şansa existenţei unei baze de selecţie generoase, dată, pe de o parte, de numărul mare de exemplare angajate în competiţia sportivă şi, pe de altă parte, prin capacitatea reproductivă crescută a acestei specii. Diferenţa o va face însă activitatea de selecţie a antrenorului şi a crescătorului. Subliniez acest aspect dihotomic, pentru că nu este neapărat nevoie ca cel care orientează selecţia liniilor de porumbei voiajori să fie şi un bun antrenor, nu rareori fiind chiar invers...

Cu ani în urmă am cunoscut în Olanda, la ei acasă în Tiel, celebrul tandem Krouwel-Pollman şi am fost uimit să constat un paradox din punctul meu de vedere. Krouwel este crescătorul care a făcut din Verbart46, pe care îl cumpărase ca adult de la proprietarul cu acelaşi nume, care la rândul său, fiind un muncitor fără mari posibilităţi materiale, îl achiziţionase ca ou de la cunoscutul crescător Jos van Limpt alias De Klak, un star de renume mondial. Se spune că acesta ar fi fost cel mai potent, atât din punct de vedere al longevităţii reproductive, cât şi al valorii produşilor, reproducător din columbofilia modernă. Deşi Krouwel a creat această linie cu performanţe remarcabile recunoscute atât în Europa, cât şi în afara ei, el nu şi-a zburat porumbeii călători nici măcar un kilometru.

Paradoxal, nu? L-am întrebat şi eu de ce?
"Îi iubesc atât de mult încât nu pot să suport să-i pierd." Zbura însă Pollman, partenerul său, care avea crescătoria la câţiva kilometri distanţă de el şi care îi "toca mărunt" cu antrenamente draco­nice făcute în puţinul timp liber pe care îl lasă aprovizionarea lanţului de magazine alimentare pe care le patronează. L-am întrebat pe Pollman despre liniile de descendenţă ale lui Verbart46, Dax, Old Barcelona etc. de la care proveneau puii prăsiţi de partenerul său Krouwel. Intuiţi răspunsul, nu? "Doctore, habar nu am din ce provin exact şi nici nu cred că m-a interesat vreodată. Pedigreeul campionilor mei stă pe fundul coşului de zbor..." Şi când mă gândesc că doamna Krouwel mi-a arătat cu lacrimi în ochi locul din living în care murise de bătrâneţe celebrul Verbart46 şi în care ardea încă o candelă lângă o coroniţă de flori uscate... Evident, şi de data aceasta, adevărul se află undeva la mijloc!

×
Subiecte în articol: atleţii văzduhului