x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Noul Ceausescu - Dinel face bani din brandul "celui mai iubit fiu"

Noul Ceausescu - Dinel face bani din brandul "celui mai iubit fiu"

de Veronica Micu    |    Ovidiu Ciutescu    |    25 Ian 2007   •   00:00
Noul Ceausescu - Dinel face bani din brandul "celui mai iubit fiu"

In urma cu un an uimea Craiova. Pe postul sau de televiziune, de ziua lui Ceausescu, 26 ianuarie, a difuzat peste 10 ore de program, care a cuprins strict vizitele Tovarasului in statele din lumea a treia.

Militian de cariera, Dinel Staicu a ajuns sa se confunde cu imaginea fostului dictator. In urma cu un an uimea Craiova. Pe postul sau de televiziune, de ziua lui Ceausescu, 26 ianuarie, a difuzat peste 10 ore de program, care a cuprins strict vizitele Tovarasului in statele din lumea a treia. Ba, ca sa nu uitam, s-a difuzat si celebra vizita "cordiala si de inalta tinuta morala" din Statele Unite ale Americii conduse pe atunci de Nixon. In acea vreme Dinel Staicu promitea romanilor dornici de UE ca, la 1 ianuarie 2007, vor putea sa viziteze oficial muzeele comunismului, de la Podari si Stejar.
REALIZARE. Singurul hotel de 5 stele din Oltenia poarta numele unui regim stins de aproape doua decenii. Este muzeul RSR

Pana la Revolutia din 1989 a fost un simplu militian de cariera. Apoi a ajuns in fruntea SIF Oltenia si s-a pus cu fundul pe un adevarat purcoi de bani. Lumea sa s-a schimbat. La fel si el. Pentru unii a devenit un exaltat, pentru altii, chiar si pentru el, Dinel s-a transformat intr-un smecher. Realitatea ni-l arata ca pe un ciudat. Unul care, dupa ce si-a legat numele de declinul Universitatii Craiova si a intrat pe agenda de lucru a DNA, s-a apucat de construit muzee. Si nu orice fel de muzee, ci muzeele RSR!

PODARI. Primul, cel mai semet, s-a ridicat la Podari, la doar 3 km de Craiova. Te intampina cu o mare pancarda, pe care scrie: "Bine ati venit TOVARASI!". Apoi, pe drumul pana la intrarea in incinta, iti clatesti ochiul cu diverse citate din tezele lui Ceausescu de la cele XIX congrese ale PCR. In incinta, pe zeci de hectare, a plantat efigii ale fostului sistem care a "faurit viitorul luminos" al patriei, dar si un hotel de 5 stele. Din care sa admiri trecutul sau in care sa bei o cafea, ascultand discursurile lui nea Nicu!

Frig. Ciori. Drumuri prapadite. Viscol de campie. Gard cu sarma ghimpata. Lanturi la porti. Nu este imaginea unui lagar comunist, este imaginea unui vis neimplinit de noul Ceausescu de Oltenia: Muzeul RSR de la Podari. Un vis care l-a costat circa 15 milioane de dolari.
PE DOS. La Stejar, simbolul epocii de aur a fost plantat invers

STEJARI. La cativa kilometri de Scornicesti, pe drumul spre Pitesti, faci stanga la motelul "Stejar". Treci albia unui lac si te pomenesti in fata unei steme imense din tabla si beton. Simbolul? Secera si ciocanul! Astfel ajungi la muzeul nr. 2, facut intr-una din casele de vacanta ale fostului dictator. Una pe la care, conform oamenilor locului, nu a trecut niciodata!

Parca pentru a demonstra ca pe vremea comunistilor lucrul de calitate reprezenta ceva de genul... hai sa ne aflam in treaba, secera si ciocanul au fost infipte in pamant invers. "Nu am fost acolo cand au fost montate, iar acum nu mai am cum sa le intorc", s-a justificat cu ceva timp in urma Dinel. In spatele portilor se deschide o curte imensa. O casa a oamenilor care se ingrijesc de gospodarie, o alta mai mica pentru musafiri, o gradina de vara si o vila splendida desavarsesc peisajul.

Era sa uitam paunii. Niste minunate pasari care se plimba in voie prin ograda. "La Stejarul am facut Revelionul 2006, pentru ca acolo ma simt aproape de spiritul lui Ceausescu". De atunci, Dinel a mai trecut doar de doua ori pe la mosie. Una in care, mai ales in interiorul vilei, spiritul lui Ceausescu e la el acasa. E drept, unul cosmopolit... cu termopane.

LUMANARI. Si la Scornicesti a vrut sa investeasca. Si-a dorit scoala din centru. Fosta scoala, in prezent o cladire care serveste in loc de camin cultural sau ceva in genul asta. Si s-a suparat rau. A spus ca oamenii sunt rautaciosi. Si pentru ca un esec nu vine niciodata singur, a ratat si achizitionarea casei in care s-a nascut Ceausescu. Nu s-a inteles cu urmasii: Emil, Gina si Nadia Barbulescu. In schimb, a construit o fabrica, una de lumanari. Parca pentru a fi sigur ca va avea in permanenta ce sa aprinda la capataiul celui care i-a devenit simbol si ghid in viata.

TIMPURI NOI. Pentru a pune o cireasa pe tortul format din cele doua muzee, Dinel a inaugurat, in urma cu doua luni, o statie de benzina langa Parcul Romanescu din Cetatea Banilor. A numit-o "Timpuri noi", iar ca simbol a pus pe frontispiciu secera si ciocanul. De aceasta data in pozitie regulamentara. Achizitionata in 2005, pentru 700 de mii euro in stare de proiect, de la Adrian Mititelu, ca suma parte din tranzactia de vanzare a clubului Universitatea Craiova, constructia a avut mari probleme pana la finalizare. Mai precis, ea a fost ridicata pe un teren concesionat de la Consiliul Local Craiova, dar retrocedarea a fost una dubioasa si a iscat diverse scandaluri, pentru ca terenul cu pricina nu putea fi instrainat. Apoi, imaginea aleasa de Dinel Staicu nu a fost agreata de municipalitate si a fost aproape de a i se interzice folosirea simbolurilor comunismului in pragul integrarii Romaniei in UE. La 26 ianuarie, Nicolae Ceausescu ar fi implinit 89 de ani.

Probabil, in amintirea zilelor de altadata, televiziunea controversatului om de afaceri din Craiova le va zapaci din nou mintea oltenilor cu imagini-simbol ale unei epoci apuse. Iar oltenii vor putea defila din nou, dar de asta data cu comunismul de pe sticla televizoarelor pe usile larg deschise de UE.
In pat cu Nicolae Ceausescu
Cercul idolatriei lui Dinel Staicu fata de Nicolae Ceausescu putem spune ca se inchide la locuinta din strada Bujorului, din Craiova. In urma cu cativa ani, actualul sef al SIF Oltenia a achizitionat imobilul in care locuia fostul dictator si sotia sa in timpul vizitelor din capitala Olteniei pentru infima suma de 672.000 ROL! Dinel a tinut mortis sa intre in posesia acestei locuinte, pe care a transformat-o in propria resedinta. Astfel, seara de seara, fostul patron al Universitatii Craiova se poate reculege si odihni in patul din lemn de cires care i-a apartinut lui Ceausescu. (Alexandra Chivu)
Fanaticul Dinel
  • are diploma de doctor in economie;
  • a comparat fotbalistii cu niste frigidere, care sunt importanti daca aduc profit;
  • a propus ca, atunci cand obosesc, atacantii sa faca schimb de posturi cu fundasii;
  • a vrut sa monteze in cantonamentul din Lunca Jiului dusuri in aer liber, pentru refacerea rapida a fotbalistilor
  • a recunoscut ca a cumparat Universitatea pentru a-si face imagine, apoi a intrat in politica, visand sa devina presedintele Consiliului Judetean Dolj
  • in urma unei crize de nervi s-a autoproclamat antrenor al Universitatii, nestiind ca nu avea voie sa ocupe un astfel de post fara pregatirea necesara
  • a visat sa faca din Muzeele RSR cel mai important obiectiv turistic din Oltenia
  • a declarat ca Universitatea Craiova va face cantonamentele la hotelul "RSR" din Podari, pentru ca acolo fotbalistii se vor intalni cu adevarata imagine a Romaniei
  • la aniversarea a 88 de ani de la nasterea lui Nicolae Ceausescu a ordonat ca propria televiziune sa difuzeze materiale cu "Impuscatul si Lenuta" sub motto-ul "Astazi as fi implinit 88 de ani, daca voi nu ma impuscati!"
  • ALANDALA
    "Nu am fost acolo cand au fost montate secera si ciocanul, iar acum nu mai am cum sa le intorc. E drept ca arata ciudat puse invers. La Stejar am facut Revelionul 2006, pentru ca acolo ma simt aproape de spiritul lui Ceausescu"
  • Dinel Staicu, director general SIF Oltenia
  • ×
    Subiecte în articol: reportaj craiova ceausescu dinel dinel staicu