x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje O rețetă pentru moarte sigură: țara fără doctori. Spitale la care sunt arondați sute de mii de români funcționează în regim de avarie

O rețetă pentru moarte sigură: țara fără doctori. Spitale la care sunt arondați sute de mii de români funcționează în regim de avarie

de Ionela Gavriliu    |    02 Apr 2015   •   07:59
O rețetă pentru moarte sigură: țara fără doctori. Spitale la care sunt arondați sute de mii de români funcționează în regim de avarie
De astăzi, Jurnalul Național începe campania ”România fără doctori”. Vom expune problemele, vom căuta vinovații și vom identifica împreună soluțiile. Pentru că sănătatea ne privește pe toți și doar împreună putem face bine un sistem subfinanțat și neglijat.  

“Dacă stai într-un oraș mic din țară, riști mult”: nu există doctori. O spune chiar managerul unui spital județean în care secția pediatrie s-a închis, pentru că toți doctorii au plecat. Dar criza este generalizată. Jumătate dintre medici au fugit din România, pentru că aici muncesc dublu și sunt plătiți de 10 ori mai prost decât în Occident

România este o țară bolnavă. În toate statisticile privind incidența unor boli grave precum cancerul, TBC-ul sau bolile cardio-vasculare, conducem detașat la nivelul Uniunii Europene. Suntem țara cu cea mai mare mortalitate infantilă și singurul loc din lumea civilizată unde copiii încă mor din cauza unor răceli netratate la timp sau tratate prost. Paradoxal, în aceste condiții dramatice suntem și țara care alocă cei mai puțini bani la bugetul Sănătății. Și, ca și când n-ar fi de-ajuns, cei care pot să ne vindece pleacă. Numărul medicilor s-a înjumătățit rapid; doar în ultimul an au plecat din țară 2.450 de doctori, cei mai mulți din medicina de familie, ginecologie, chirurgie, anestezie și terapie intensivă (ATI), psihiatrie, pediatrie. Cu acești medici se puteau umple 50 de spitale orășenești. În țară au rămas 1,9 doctori la mia de locuitori, cu mult sub media europeană de 3,5. Adică un medic român trebuie să muncească în aceeași perioadă de timp de două ori mai mult decât un occidental. Și de zece ori mai prost plătit.

 ″O parte din personalul rămas nu mai poate face fața solicitărilor copleșitoare și sunt nevoiți să facă compromisuri, să încalce normele etice. Și noi toți îi vom  teroriza în continuare că nu-și fac treaba. Ideea e că astfel o să-i gonim și pe doctorii pe care-i avem. Oamenii aceştia, cu toată bunăvoinţa lor, sunt obligaţi să încalce normele profesionale de câteva ori pe zi”, declară Vasile Barbu, preşedintele Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor.

Niciun medic nu vrea la Tulcea

La Tulcea dacă ai un copil mic, bolnav intri într-o loterie a morții. Degeaba bați la poarta Spitalului Județean de aici. Pentru că toți medicii pediatri au plecat, secția de pediatrie din Tulcea s-a închis. "Lipsa doctorilor este periculoasă. Dacă stai într-un oraș mic din țară, riști mult″, recunoaște și managerul Spitalul Județean de Urgențe(SJU) Tulcea, dr. Tudor Năstăsescu.

Părinții, cu micuții în brațe, n-au încotro și riscă. Riscă un drum de mai bine de o oră cu Salvarea la spitalul din Galați, Brăila sau Constanța. Riscă apoi să facă turism medical prin toată țara cu un copil în stare grav. Pentru că nici în alte orașe unde sunt îndrumați situația nu e mai bună. O parte dintre copiii de la Tulcea sunt preluați de Spitalul Județean din Constanța, care are și el probleme. Secția de pediatrie a fost luni la rând subiect de presă din cauza mizeriei, așa că în curând va intra în renovare. Cu toate acestea, secția este acum supraaglomerată și presiunea asupra doctorilor – enormă. ″Sigur că ne afectează situația de la Tulcea. Nu e simplu ca într-un spital care deservește 600.000 de oameni să vină pacienți din încă un județ cu 400.000 de oameni. Când nu facem față la numărul de cazuri, îi trimitem mai departe la București″, recunoaște managerul SJU Constanța, dr. Dănuț Căpățână.

 

Închiderea secției de pediatrie din Tulcea e doar vârful iceberg-ului, spune managerul de aici. "Neonatologia, cardiologia, secţia ATI funcționează în sistem de avarie. Noi scoatem locurile la concurs, dar nu se prezintă nimeni. În acest moment spitalul are ocupat doar 60% din medicii necesari. Aici, dacă se îmbolnăvește un medic, activitatea e dată peste cap. În plus, nu ne permitem să fim exigenți cu doctorii rămași, dacă nu au standarde profesionale normale; riști să-l pierzi. Sistemul moare pe barba lui", recunoaște directorul Năstăsescu. 

Asociația pentru Protecția Pacienților: “Îi înțelegem pe medici, ținem cu ei”

Unii doctori simt că în România, o dată cu sistemul de sănătate, le mor și visele profesionale. Chirurgul Dan Oprea de la Spitalul Județean Ploiești a fost una din puținele voci din rândul halatelor albe care a avut curajul să spună la ce compromisuri îl obligă o țară care nu investește în propria sănătate. Printr-un comentariu pe site-ul unui ziar local, a denunțat bisturiele refolosite, mizeria, riscurile la care sunt supuși pacienții care își pun viața în mâinile lui. În scurt timp, mesajul lui a devenit viral.

Toate neajunsurile din sistem se traduc astăzi într-o luptă între medic și pacient. ”Sănătatea nu este corect finanțata. Noi plătim asigurări, dar când mă duc în spital, de ce plătesc analizele, de ce doctorii și asistentele mă tratează cu lehamite, de ce mulți dintre ei pleacă în căutarea unor condiții normale de lucru? Iată cu ce mă confrunt eu, ca pacient, și totul se întoarce împotriva mea. Noi, ca asociație a pacienților, îi înțelegem pe medici, ținem cu ei pentru că doar ei ne pot face bine. Și știm că problema e în altă parte. De ce statul nu-mi dă mie, pacientului, posibilitatea să mă asigur cum trebuie? Guvernul doreşte reducerea CAS în 2016 cu 3%. De ce nu transferă acești bani în sistem? Ar fi de-ajuns să dubleze salariile doctorilor... Medicii ar merita o asemenea mărire”, spune Vasile Barbu, de la Asociația Națională pentru Protecția Pacienților.

INFO: 15.000 de medici au părăsit România, între 2008 și 2014, înjumătățind personalul și lăsând spitalele să funcționeze în regim de avarie

INFO: ”Primim semnale disperate în fiecare zi. Din țară, lipsesc medicii de gardă, rezidenţii sunt exploatați, epuizaţi, folosiţi peste limită, ca să mai poată învăţa ceva. Pe ATI e lipsa cea mai mare, acolo e foarte grav. Oricărui pacient care intră pe poarta unui spital trebuie să i se facă o evaluare cardiacă - la noi nu se face, că nu sunt medici" (Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților)

×
Subiecte în articol: România fără doctori