x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Oraşul de sub Autostrada Soarelui.

Oraşul de sub Autostrada Soarelui.

de Vlad Teodorescu    |    Roxana Roseti    |    04 Iun 2011   •   13:30
Oraşul de sub Autostrada Soarelui.

Erau mici de statura, dar vinjosi si harnici. S-au stabilit in zona Valu lui Traian, exact pe locul pe unde trece acum Autostrada Soarelui. Daca aveau noroc, apucau 40 de ani. Atit era speranta de viata. In zona Valu lui Traian lucrarile pentru autostrada au scos la iveala un sit medieval, iar arhelogii spun ca ar putea fi foarte bine un mic oras, "deoarece este intins si bine impartit'. Asa cum o demonstreaza si imaginile luate din satelit.

Sint stra-stra-stra bunicii nostrii, sint poporul roman in formare. Au lasat in urma lor …propriile trupuri, adica sute de schelete care se incapatineaza sa stea de-a curmezisul inaintarii buldozerelor insetate de autostrada. A Soarelui… Arheologii spun ca doamna ministru Boagiu a venit, a exclamat "Ce frumossss!', si a trecut mai departe amintindu-le ca au termen pina pe 5 iunie sa-si impacheteze scheletele, vestigiile si necropola. Fiindca apoi utilajele grele vor ingropa pentru a doua oara in decursul istoriei de peste un mileniu ceea ce se crede a fi unul una dintre cele mai interesante si valoroase descoperiri arheologice din Dobrogea.

Mai in gluma, mai in serios, localnicii pun graba autoritatilor de la Ministerul Transporturilor pe invidia indreptata asupra acelor oameni mici la stat dar vinjosi, harnici si priceputi la "autostrazi' despre care am vorbit la inceput.

Chiar si astazi, basculantele incarcate cu tone de pamint circula pe drumurile construite in urma cu o mie si ceva de ani, pe vremea geto-dacilor…

Cititi in editia de luni, 6 iunie, materialul integral, un reportaj in exclusivitate al ultimelor zile si ore pe santierul arheologic denumit "V L T 2011, KM 197 + 700 – 198 + 040 G5 – 0,80'.

×