x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Palatul “Coolturii”, noul loc pentru “selfie”. De la 11.200 de vizitatori “moca” ieri, la 300 cu plata biletului, azi (Galerie Foto cool)

Palatul “Coolturii”, noul loc pentru “selfie”. De la 11.200 de vizitatori “moca” ieri, la 300 cu plata biletului, azi (Galerie Foto cool)

de Cristinel C. Popa    |    28 Apr 2016   •   17:00
Palatul “Coolturii”, noul loc pentru “selfie”. De la 11.200 de vizitatori “moca” ieri, la 300 cu plata biletului, azi (Galerie Foto cool)
Sursa foto: Sursa foto: Facebook

Iesenii sunt celebri. Nu este saptamana sa nu vezi o stire cu pedofili, crime, interlopi, ori cu imbulzeala la promotiile pentru tigai de pe la malluri. Ori cu bucuria la primirea “mitei electorale” constand in galeti si sacose de rafie.

Cu toate acestea, ei au cu ce se mandri: mostenirea culturala grea, mostenire cu care uneori nu stiu ce sa faca. Dupa cum deja ati aflat, recent a fost redat publicului spre vizitare Palatul Culturii, dupa o renovare ce a durat opt ani (aproape jumatate cat perioada constructiei) si care a costat 26 de milioane de euro.

Ei bine, daca in prima zi, cand s-a intrat liber, fara bilet, s-au inregistrat 11.200 de vizitatori, oameni avizi de cultura, dar si de fotografii pe scarile suflate cu aur, azi, cand oamenii au trebuit sa scoata din buzunar cateva zeci de lei, la ora 12.00, abia de trecusera pragul 70 de “turisti culturali”. De altfel majoritatea acestora au cumparat bilet pentru “turul Palatului”.

Probabil sa aiba cat mai multe locuri marete unde sa-si traga “selfie-uri”. Insa, printre acestia, s-au numarat si “profesionisti” ai culturii.

“Astazi sunt persoane care stiu exact ce vor sa vada, sunt documentate, stiu cate ceva despre expozitii, majoritatea biletelor vandute au fost pentru turul palatului, adica 40 de lei”, a spus Gina Popa, purtator de cuvant la Palat.

 

Elevii au gratuitate pe toata durata vacantei

 

Insa recordul din prima zi este datator de sperante. 11.200 de vizitatori, estimare facuta de managerul institutiei, dr. Lacramioara Stratulat. “Pana acum (ora 14.00 - n. red.) au fost 300. Studentii platesc doar 10 lei, iar pensionarii 20. Important este faptul ca elevii au intrare libera in perioada vacantei si mai sunt doar cateva zile de vacanta”, a mai spus Gina Popa.

Pe langa acesti 300 de platitori de bilet au fost si azi multi copii (scolari) care n-au platit din nou nimic, acestia ii insoteau de regula pe adulti. Am cautat si eu ca reporter sa vad reactia unora dintre vizitatori la vederea minunatiilor culturale din Palat: picturi, ruine, megafoane. Pe adresa de facebook a instituitiei gasesti mii de “selfioti”. Poze cu vitralii in spate, cu scari “imbracate” in poleiala, cu candelabra aurite etc. Iata si reactiile unora dintre ei:

CLICK PE FOTO, PENTRU O  >> GALERIE FOTO COOL

Foto: Facebook.com

“Este locul in care de cate ori fugeam de la ore era refugiul principal de a imi pierde timpul liber, ori in biblioteca palatului, ori in salile de muzeu”, spune Gh. Grosu. “Se da ceva gratuit?”, intreaba Ana. “Si noi”, raspunde Adi. “Cand e var langa var, toti dusmanii mor”, scrie un alt iesean, care se pozeaza la palat cu verisorul sau.

”La intalnire cu marii maestri ai picturii romanesti: Grigorescu, Aman, Luchian, Tonitza...”, scrie Cosmina, care era cat pe ce sa-si bage si ea capul intr-un tablou. Cam asa petrec iesenii ultimele zile din Saptamana Patimilor, ultimul mare hop dinaintea “marii petreceri” de Pasti. Hristos a inviat! Si Palatul de la Iasi, odata cu EL! Insa nu trebuie uitat: ieseni, atentie, au inceput alegerile! Asa ca, grija mare la “adevaratele” promotii…“culturale”!

×
Subiecte în articol: palatul culturii iasi selfie galerie foto