x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Paradoxul sărăciei - Moldova, o ţară plină de sărbători

Paradoxul sărăciei - Moldova, o ţară plină de sărbători

de Vitalie Calugareanu    |    02 Mai 2007   •   00:00
Paradoxul sărăciei - Moldova, o ţară plină de sărbători

Republica Moldova este ţara cea mai săracă din Europa, dar şi cu cele mai multe sărbători cu roşu in calendar din lume - 65 de "bucăţi", marcate ca sărbători oficiale, profesionale şi religioase.

Corespondenţa din Chişinău
Ţară amărată, populaţie aşijderea, dar 65 de sărbători! Aceasta este Republica Moldova.

Republica Moldova este ţara cea mai săracă din Europa, dar şi cu cele mai multe sărbători cu roşu in calendar din lume - 65 de "bucăţi", marcate ca sărbători oficiale, profesionale şi religioase, la care se adaugă multe altele bisericeşti, specifice localităţilor, cum ar fi hramurile oraşelor şi satelor. Dar aceasta nu e tot. De la o vreme, autorităţile comuniste de la Chişinău au grijă să asigure clasei muncitoare o perioadă de odihnă cat mai indelungată. De exemplu, de 8 Martie, de Ziua Internaţională a Femeii, autorităţile au oferit, prin hotărare de guvern, tocmai patru zile de odihnă, iar acum, de 1 Mai - trei zile.

ECONOMIE PREJUDICIATĂ. Presa şi analiştii economici acuză Guvernul de faptul că ar prejudicia in acest fel economia, care şi aşa este la pămant. In plus, statisticile arată că in zilele de sărbătoare se consumă de şase ori mai mult alcool decat in zilele obişnuite. Dacă ţinem cont de faptul că in ultimii doi ani numărul alcoolicilor din Republica Moldova practic s-a dublat , argumentul invocat de societatea civilă merită atenţie.

BOALA SĂRĂCIEI. Alcoolismul insă este boala sărăciei. Fiecare al doilea locuitor al Republicii Moldova suferă in prezent din cauza sărăciei. Şomerii formează cea mai mare grupă de săraci, urmaţi de copii şi de pensionari. In zonele rurale, patru din zece copii sub varsta de 10 ani trăiesc in sărăcie extremă. Cu o situaţie asemănătoare se confruntă şi 43% dintre bătranii cu varsta de peste 55 de ani. Mai mult de jumătate dintre agricultori şi 46% dintre fermieri trăiesc sub minimul de subzistenţă. Persoanele fără studii şi analfabeţii constituie 20% dintre cei săraci.

Autorităţile caută să facă un atu electoral din reducerea numărului de adresări la medic ale cetăţenilor, acreditand ideea falsă că multtrambiţata creştere economică ar fi condus şi la insănătoşirea societăţii. Realitatea este insă alta: din cauza taxelor mari, a corupţiei din sistemul ocrotirii sănătăţii şi al preţului exagerat al medicamentelor - persoanele bolnave grav refuză internarea. Numărul persoanelor decedate la domiciliu in Republica Moldova a crescut in anul trecut cu 15 % faţă de anul 2005.

LA MUNCA "AFARĂ". Aproximativ 24.000 de copii din Republica Moldova au rămas fără ingrijire părintească din cauza emigrării acestora in căutare de surse de existenţă. Din această cauză, tot mai mulţi adolescenţi cad sub influenţa narcomaniei şi sunt atraşi de grupările criminale, iar intr-un sat de la nordul Moldovei trăieşte un singur om. Transferurile de bani din străinătate, care depăşesc de două ori valoarea bugetului anual al Republicii Moldova, reprezintă principala sursă de supravieţuire a cetăţenilor moldoveni şi a economiei moldoveneşti in general. in legătură cu acest fenomen, basarabenii au inventat o zicală populară care sună in felul următor: "Italia este vinovată de faptul că in Republica Moldova nu a avut loc, deocamdată, o revoluţie!".

Săptămana trecută, revista Todo a publicat un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit căruia moldovenii se află pe prima poziţie in topul ţărilor care alimentează cu organe umane clinicile din America şi din Europa. Revista citată scrie că există moldoveni care, din cauza sărăciei, şi-au vandut cate un rinichi doar cu 1.000 de dolari.

RELAS. De 8 Martie basarabencele au patru zile de odihna

AMAR. Anul acesta, de Ziua Internaţională a muncii, basarabenii au şi mai puţine motive să prăznuiască. Ajunsă la limita disperării, majoritatea populaţiei din cea mai săracă ţară din Europa suportă tot mai greu şi mai nervos declaraţiile oficialilor despre presupusa creştere economică inregistrată in ultimii ani. Deşi oficial, de la revenirea comuniştilor la putere, in 2001, salariile s-au dublat, fenomenul inflaţionist i-a făcut pe oameni de două ori mai săraci. Guvernul mizează acum pe creditele externe, iar cetăţenii - pe transferurile de bani ale celor care muncesc in străinătate.

VECINA UE. Un recent sondaj de opinie realizat la Chişinău arată că majoritatea cetăţenilor mizează pe faptul că statutul de vecin al UE va conduce la o imbunătăţire a situaţiei economice din Republica Moldova. UE vrea insă să se convingă de faptul că autorităţile moldovene implementează uniform prevederile Planului de Acţiuni UE - Republica Moldova mai ales in domeniul respectării drepturilor omului.
×