x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Parfumul istoriei

Parfumul istoriei

de Magda Cristina Ursache    |    23 Feb 2013   •   01:53
Parfumul istoriei

Nu puţini sunt cei care au încercat, de-al lungul vremii, să găsească reţetele originale ale unor parfumuri pe care le-au folosit oameni care au marcat istoria. Unii au încercat chiar să le (re)creeze, fără lista de ingrediente, ghidaţi fiind doar de descrieri ale aromei, aflate din cine ştie ce surse. Dar există un parfumer care reuşeşte să readucă la viaţă istoria, prin miros, utilizând mult mai mult decât reţetele acelor fragranţe uitate.

Carlos Huber este, la bază, arhitect, specializat în prezervare istorică. În afara programului, însă, făcuse pasiune pentru parfumuri şi istoria lor. În 2007, a avut norocul să întâlnească doi parfumeri renumiţi, Yan Vasnier şi Rodrigo Flore-Roux, de la care a învăţat câte ceva despre arta amestecării aromelor.

Cu sprijinul mentorilor săi, Huber a deschis, în 2011, propria sa  casă de parfumuri, Arquiste, care îşi propune să readucă la viaţă, prin intermediul aromelor, momente-cheie din istoria omenirii. Fiecare dintre parfumurile sale aduce, olfactiv, în timpul prezent unul dintre aceste evenimente tecute, iar aromele folosite sunt alese în funcţie de informaţiile care vin din perioada respectivă. Şi nu e vorba strict de reţeta unui parfum, ci şi de alte date care întregesc lumea acelui timpului.

Huber spune că ideea creării acestor parfumuri a fost una cât se poate de simplă. Ca arhitect specializat în prezervare istorică, el are o vastă experienţă în ceea ce priveşte clădirile vechi, pe care, pentru a le restaura, trebuie să le studieze în amănunt în tot decursul existenţei lor. Combinând această experienţă cu pasiunea lui pentru arome, Huber a ajuns ca, ori de câte ori vizita o anume locaţie, fie pentru muncă, fie pentru relaxare, să-şi pună întrebarea: “Oare cum a fi mirosit acest loc, în anii lui de glorie?”.

A început să caute tot mai multe informaţii despre locurile care îl pasionau, pentru ca mai apoi să transforme aceste informaţii în arome. “De exemplu, spune el, dacă cineva spunea că Ludovic al XIV-lea se întâlnea cu soţia sa, în 1660, într-un pavilion construit din lemn, care încă avea miros de pin şi smoală, atunci toate informaţiile astea le iau în considerare în crearea parfumului. Dacă, în plus, mai ştiu că la acele întâlniri ea tocmai se parfumase cu apă de portocale, iau şi asta în considerare. Şi tot aşa... E ca şi cum ajungi să “porţi” istoria pe piele. Tocmai ai făcut o scurtă călătorie în timp! Iar în combinaţia asta, tu devii unul dintre... ingredientele evenimentului. Participi şi tu la poveste.”

Cele 7 parfumuri create până în prezent de Arquist recreează momente din toate perioadele istorice şi din toată lumea, legate de... ţari ruşi, călugăriţe mexicane, regi francezi şi celebrări aztece.

×
Subiecte în articol: parfum Jurnalul de Weekend