x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Părinţii încep să-şi retragă copiii de la clasa pregătitoare

Părinţii încep să-şi retragă copiii de la clasa pregătitoare

de Carmen Preotesoiu    |    25 Sep 2012   •   18:49
Părinţii încep să-şi retragă copiii de la clasa pregătitoare

Abia daca pot auzi ce imi spune baiatul blond, cu ochi caprui, la ureche. S-a cocotat cu genunchii pe scaunul din lemn si invarte carioca neagra, incercand sa gaseasca raspuns la intrebarea: 'Ce ai invatat de cand esti la scoala?' 'Pai nu prea stiu', se balbaie Victor, mai-mai sa cada de pe scaun. "Mai mult desenam si in pauza ne jucam pe hol. E asa o galagie, copiii se ciocnesc intre ei ca masinile, si domnul primar ne cearta: <>. Zice ca ne da afara', spune copilul, bucuros ca in sfarsit cuvintele ii ies din gura, pline de avant. Pleaca capul rusinat cand il corectez inlocuind cuvantul 'primar' cu 'director', dupa care isi baga nasul in ghiozdanelul mic, din care scoate tacticos tot ce i-a spus doamna invatatoare sa isi puna: servetele umede si uscate, penarul cu culori, sendvisul. Jucaria preferata pe care trebuia azi sa o aduca a uitat-o. Nu simte ca este la scoala, desi mama, in fiecare dimineata ii spune ca acum, de cand nu mai merge la gradinita, nu mai trebuie sa lipseasca, si nici sa intarzie la ore, 'si sa ciulesc mereu urechile la doamna'. Nu are teme de facut, 'doamna ne lasa sa alergam pe aici, sa ne jucam. Imi place foarte mult. La scoala cred ca ar fi mult mai greu. De fapt, sunt sigur', imi explica Victor si ma priveste cu ochii lui mari si seriosi, dupa care tusti, sare de pe scaun si merge la prietenul lui, care manevreaza cu repeziciune o masinuta, pe banca lucioasa, special facuta pentru copiii de clasa pregatitoare si cumparata din banii primariei.


'Haideti sa cantam un cantecel!', le cere doamna invatatoare si abia atunci vocile celor 36 de copii ai clasei pregatitoare din Scoala nr 146 par sa se adune intr-una singura. Repede insa, se plictisesc si de cantat. Amalia se foieste pe scaun, mai ca s-a bagat cu capul sub banca. Are doar 5 ani, nu stie sigur daca ce face ea aici se cheama gradinita sau scoala si cel mai urat ii este de 'copiii astia care sunt atat de mari. Si mai tre' sa stau si pana la 16:30 la after school, pana vine mami sa ma ia'. Copila pune capul pe banca si priveste in gol. Este 8:30 si iar i s-a facut foame. 'Doamnaaaa', spune ea miorlait. 'Pot sa mananc?' 'Cui ii este foame?', intreaba invatatoarea. Mainile copiilor se ridica in aer si intr-o clipa, pe mesele lor, apar pachetele de acasa. 'Cea mai mare problema este cu mancatul. Din jumatate in jumatate de ora trebuie sa mancam. Li se face foame', se amuza invatatoarea Roxana Maria Gavrila. "Sunt somnorosi, chiar si pe baietelul meu il imbrac mai mult adormit. Trebuie sa se obisnuiasca cu scoala', spune dascalul si sustine cu hotarare ca ideea de a se face aceasta clasa pregatitoare 'este una foarte buna', mai ales ca dansa a fost cea care a lucrat la elaborarea metodologiei si a ajutat la formarea a 194 de formatori care sa instruiasca la randul lor cadrele didactice. Gaseste insa si un cusur acestui plan maret al fostului ministru de a revolutiona invatamantul prescolar: lipsa cadrelor didactice si a spatiului. 'Proiectul acesta este bun, numai daca ar exista dotarile necesare', spune invatatoarea si ne explica cum ar fi trebuit sa arate incaperea: 'Aici ar trebui sa fie dulapioarele lor, cu numele fiecaruia scris de tipar, pe care ei sa il poata citi, ar trebui sa avem covorase pe jos, pentru a face activitati de relaxare, ludice. Ar trebui, de asemenea, sa existe zone amenajate, care sa le starneasca interesul: biblioteca, constructii, etc.. Nu avem asa ceva, suntem extrem de inghesuiti. Ora dureaza 45 de minute, dar dupa 20 de minute, deja nu mai au stare. Pentru activitatile de miscare si de educatie muzicala mai mergem in sala de sport, atunci cand nu este ocupata'.

'Doamna, mi s-a blocat papusa. Veniti sa ma ajutati?', o trage de maneca o fetita subtirica si firava. Ana-Maria are 5 ani si vine tocmai din Cornetu. Spune ca ii placea mai mult la gradinita, ca apucase sa se imprieteneasca cu cativa din clasa, iar gandul ei este tot la fostii colegi. Nu mai stie ce a facut la scoala saptamana trecuta. La fel si Nicholas. Sta cu ochii pironiti la retroproiectorul pe care ruleaza un desen animat si spune ca a venit aici 'ca asa a vrut mami'. 'Acum, cand a vazut despre ce este vorba, ar fi vrut sa il retraga de la scoala', ne dezvaluie Jasmine, sora lui mai mare, din clasa a III-a. Pe baiatul cu ochi negri si gene lungi nu-l mai incanta nici fluturii lipiti pe geam, nici farul colorat cu albastru din preajma unui vapor ce atarna pe perete. 'M-am plictisit si ma doare capul de la atata zgomot', spune el, enervat, si isi pune mainile la urechi. 'Ne descurcam destul de greu. Numai sa merg cu ei la toaleta era un chin, vasele fiind prea inalte pentru ei. Ii dadeam bip femeii de serviciu ca sa vina sa ma ajute. Acum au instalat chiuvete si toalete la nivelul lor', spune invatatoarea Gavrila, multumita ca 'totusi, in scoala noastra tot s-au mai aranjat lucrurile, dar in alte parti este dezastru'.

Pe jos, printre puii de perne. Asa au inceput anul scolar prichindeii de clasa pregatitoare la mult ravnita Scoala nr. 11. Cu ochii atintiti la o invatatoare "in curs de calificare, care habar nu are care este programa pe care trebuie sa o urmeze. Pe la mijlocul saptamanii, invatatoarea de la clasa paralela a afisat literele pe perete. Am intrebat-o daca si copiii nostri o sa aiba parte de asa ceva si mi-a raspuns: <>, povesteste o mamica si indignarea i se simte in voce. Dupa o saptamana de scoala, copiii inca mananca pe jos, nu au mobilier, iar peretii sunt goi, asemeni unei incaperi obisnuite ce nu are nimic in comun nici macar cu sala de gradinita cu care cei mici fusesera obisnuiti. "Cand am vazut ca efectiv nu faceau nimic, ca se jucau titirezul, am ramas blocata. Am crezut ca vor continua sa invete prin joc, ca intr-adevar va fi mai relaxant decat ar fi la clasa I, dar nu intr-atat incat sa simt ca copilul meu iroseste timp pretios, ca nu invata nici macar pe sfert din cat ar fi invatat la grupa pregatitoare', spune mamica ce a dorit sa isi pastreze anonimatul. A incercat sa isi spuna ca e prea mica fiica ei de 6 ani, ca e corecta alegerea pe care a facut-o de a o da la clasa pregatitoare, insa lipsa de experienta si de tact pedagogic a invatatoarei a determinat-o sa se razgandeasca. Si-a inscris copilul la clasa I. "Nu sunt singura care a procedat asa. Am auzit de multe cazuri. Atata vreme cat e bezna in mintea celor care ar trebui sa se ocupe de bunul mers al acestei clase, nu are cum sa fie bine', spune femeia, convinsa ca a facut ceea ce trebuia pentru copilul ei, desi fata, de doar 6 ani si cateva luni, va avea de infruntat in clasa inca 37 de copii.

'Parintii au fost facuti varza in primavara asta, la fel si noi. De la Inspectoratul scolar mi s-a spus clar, atunci cand i-am anuntat ca nu am spatiu pentru clasa pregatitoare, <>. Nici cadre didactice suficiente nu aveam', se revolta directorul Scolii nr. 146, Petre Crasoveanu. 'Sunt de 40 de ani in invatamant, dar pana acum nu am trait asa ceva. A trebuit sa duc doua clase pregatitoare la alta scoala, dupa ce am fost la un pas sa lucram aici in trei schimburi si sa chinui copiii de clasa a IV-a, dar si pe parintii lor, cu inceperea orelor pe la 11:00 si terminarea lor la 14:00-15:00. Era vineri, iar luni trebuia sa incepem scoala si noi nu stiam unde sa ducem copiii', povesteste directorul. La numai cateva zile de la inceperea scolii, parintii au inceput sa-si retraga copiii. Sa tot fie 12 pana acum. Directorul nu exclude posibilitatea ca fenomenul sa ia amploare. Disciplinele prevazute pentru clasa pregatitoare, precum Comunicare si limba romana, Matematica si explorarea mediului, Dezvoltare personala sunt doar pe foaia de hartie. Si cum ar putea fi predate, cand la una dintre clasele pregatitoare preda un psiholog, la alta o chimista. 'Nu mai zic nimic. Acolo se joaca sotronul si se bate din palme. Nu stiu, am senzatia ca tot ce a facut fostul ministru, care are copiii la scoli in strainatate, e o tradare a tot ce a fost bun si de calitate in invatamantul romanesc!'

×