x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Piața Obor – raiul strugurilor de aprilie la 2,90 lei/kg

Piața Obor – raiul strugurilor de aprilie la 2,90 lei/kg

de Mihaela Bîrzilă    |    15 Apr 2019   •   12:20
Piața Obor – raiul strugurilor de aprilie la 2,90 lei/kg

Cu două săptămâni înainte de Paște, în Piața Obor, un kilogram de struguri e mai ieftin decât 2 legături de ceapă. Nu e scumpă ceapa, cum s-ar putea crede, ci strugurii sunt cei care au eclipsat verdețurile de sezon, răsfățându-se pe tarabe la super-ofertă. Un kilogram de struguri costă 2,90 lei, ceapa - 1,5 lei legătura. Este doar una dintre anomaliile din Piața Obor, cea mai cunoscută piață din țară și cea mai mare și mai veche zonă comercială din București și ţară. 

 

De cum treci strada, chiar la intrarea în zona tarabelor, te întâmpina cel puțin 10 vânzători gălăgioși care te îmbie să cumperi struguri din Republica Moldova, negri și frumoși, nestafiditi, deși a trecut mai bine de jumătate de an de la culesul viilor. Lângă strugurii de peste Prut, stau frumos aliniate niște căpșuni cât toate zilele, la un preț de asemenea suspect de mic: 4,90 lei kilogramul. Din supermarket, cu acești bani abia dacă poți lua o caserolă de 250 de grame. Cu etichetă, ce-i drept. Căpșunile sunt mari cât cepele și strugurii tari ca piatra, însă nu știe nimeni să-ți spună cu exactitate de unde provin. Dar nici cumpărătorii nu par deranjați, atâta vreme cât prețul e de nerefuzat. 

Salata „de gradină”, cât varza

O altă anomalie care s-ar putea să vă sară în ochi: ridichile roşii sunt mari cât cartofii. Iar prețul a rămas tot un leu, ca anii trecuți când erau mici, mititele. Și salata așa zis „de gradină” are dimensiuni impresionante, indiferent dacă e simplă sau creață, să nu plece omul cu sacoșa goală. La o altă tarabă, plină de liliac, narcise și lăcrămioare, lalelele se vând la snop, cea mai bună ofertă: „25 de fire, la 10 lei”. „Sau 40 de bani firul”, calculează repede vânzătoarea, pentru clientele care încă mai stau în cumpănă dacă să cumpere sau nu. 

E dificil să faci concurență unui astfel de preț dacă ești țăran și ai venit în piață cu cele câteva lalele culese cu grijă din grădină, pe care vrei să le dai cu un leu firul, după ce le-ai mai și transportat vreo 40 de kilometri. 

Pe gardul Pieței Obor, scrie mare: „Tradiție din 1865”. Din păcate, a rămas tradiție doar să te târguiești cu vânzătorii. A rămas de pe vremuri și moda șorțurilor cu buzunare mari, din care comercianţii scot un teanc de bancnote, atunci când nu te conving să cumperi de toți banii și trebuie să îți dea rest.  

 

Cei mai mulți producători autentici par să fie în zona unde se vând merele. Sunt mere pe alese, chiar pentru toate buzunarele, nu e doar un clișeu. Iar lângă mere, se vând și pere românești ținute la beci peste iarnă. Merele pornesc de la 1 leu kilogramul. Iar cu 2,5 lei poți lua chiar mere frumoase, mai apetisante decât cele de la supermarket: crețești, bot de iepure sau ionatan de Voineşti.

 

Pentru cei care nu apreciază tradiția și strâmbă din nas când văd coajă patată la vreun măr sau o pară stacojie, există și tarabe pline de fructe exotice, cu mere și pere mari, frumoase, bune de pus în vitrină, dar tratate cu cine știe ce chimicale. 

Cartofi la preţ de trufandale

Cartofii noi se vând la Obor cu 10-12 lei kilogramul. Sunt gata spălați și nici nu mai trebuie curățați. Tradiționalele urzici de sezon costă 3 lei punga, dar nu-ți spune nimeni că dintr-o pungă abia dacă scoți jumătate de porție după ce le fierbi. Pătrunjelul de grădină este o raritate, chiar dacă piața e plină de bunicuțe de la țară, care udă cu grijă marfa de pe tarabă, ca să își mențină prospețimea. Oricum, se recunoaște ușor dintr-o mie de legături de verdeață, pentru că nu îl ajută dimensiunea. Pătrunjelul de seră a crescut aproape cât ceapa verde și se mai face până la Paște. La fel, și mărarul sau leușteanul. Leurda concurează cu usturoiul pentru cei care sunt în căutare de plante miraculoase, cu un conținut bogat de minerale. De asemenea, untișorul se vinde cu un leu legătura, dar clienților nu le spune nimeni că devine toxic dacă este cules după ce a înflorit. 

Nuci la jumătate de preţ

Usturoiul verde e mai ieftin decât ceapa, spre deosebire de anii trecuţi, dar explicațiile diferă de la tarabă la tarabă. Tanti Florica, din Băbeni, susține că a fost scump arpagicul și de aceea e mai scumpă ceapa decât usturoiul. Un vecin care vinde urzici și țelină la bucată zice că nu s-a prea făcut ceapa anul acesta. Fiecare cu povestea lui.

Nucile s-au ieftinit înainte de Paște. Costă 25 de lei kilogramul, adică cel puțin jumătate față de prețurile de supermarket. Cine știe să caute țărani adevărați, cu marfă din propria grădină, găsește câteva tarabe cu cimbru, busuioc și ardei iuți înșirați pe sfoară, leuștean uscat, frunză de viță, mălai, tărâțe, murături și ce mai produce fiecare prin gospodărie. 

Nici cozile n-au dispărut de tot în Obor: e coadă la automatul de cafea și la cel de lapte proaspăt.

 

Spre deosebire de anii trecuţi, o legătură de usturoi verde este mai ieftină decât una de ceapă verde

 

Prețuri în Piaţa Obor:

 Usturoi: 1 leu legătura

 Ceapă:  1,5 lei legătura

 Mărar, leuștean, pătrunjel: 1 leu legătura

 Leurdă: 1 leu legătura

 Ridichi: 1 leu legătura sau 4 lei/kg

 Ouă: 1 leu bucata

 Salată verde: 2 - 3 lei

 Hrean: 2 lei rădăcina

 Țelină: 2 lei bucata

 Urzici: 3 lei punga mică

 Spanac: 6 lei/kg

 Varză nouă: 7 lei/kg

 Castraveți: 7 lei/kg

 Roșii: 8 lei/kg

 Mere: 2-4 lei/kg

 Pere:  5 – 6 lei/kg

 Cartofi noi: 10 lei/kg

 Miez de nucă: 25 lei/kg

 

  

   

 

×
Subiecte în articol: piata obor