x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Politistul lautar cu taraful pe Dunare

Politistul lautar cu taraful pe Dunare

23 Sep 2004   •   00:00

Lupta cu infractorii, verifica pasapoartele celor care intra si ies din tara si controleaza TIR-urile cu marfa - aceasta este "fisa postului". Nicu Dumitrica este un politist de frontiera, care gaseste insa timp si pentru pasiunea sa de-o viata - muzica populara. Si o face chiar cu succes, omul legii castigand nenumarate premii la festivalurile de gen.

EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU

In Oltenia, pe malul Dunarii, la margine de tara, in Punctul de Frontiera Bechet, reporterii Jurnalului National au descoperit un politist de frontiera deosebit. Dupa ce, in urma cu aproape o luna, au localizat in nordul tarii, in locul peste care trece meridianul 24, la Sighetu Marmatiei, politistul in sutana acum, la sudul tarii, pe acelasi meridian, am descoperit un politist rapsod. Putem spune ca cei doi au in comun un singur lucru, si anume meseria de politist de frontiera. Nu putini au fost aceia care au intrat in mana subcomisarului Nicu Dumitrica atunci cand au trecut granita. Unii l-au recunoscut si au cerut un autograf cantaretului. Altii, stiindu-se cu musca pe caciula, l-au apostrofat in fel si chip. "Riscul meseriei", spune subcomisarul Nicu.

HAR. Nascut in anul 1961, in Dabuleni, intr-o familie de oameni simpli care in afara de munca campului nu stiau altceva, Nicu Dumitrica a decis sa se ridice peste conditia lui. Astfel, incurajat de parinti, Nicusor urca pentru prima data pe scena caminului cultural la varsta de sapte ani. Un ropot de aplauze l-a facut sa roseasca de rusine. "Este un dar de la Dumnezeu", spune Dumitrica, aducandu-si aminte si aratandu-ne premiile pe care le-a castigat la diferite concursuri folclorice. Aceste trofee sunt pastrate cu sfintenie in vitrina personala, ca semn ce va fi lasat peste vremuri, drept dovada a harului pe care Nicu s-a incapatanat sa-l exploateze. Diplomele castigate sunt si exemple ale reusitei in viata pe care politistul de frontiera rapsod le da copiilor sai, Alex si Cristi. Primul a trecut anul acesta de varsta majoratului, in timp ce mezinul de-abia si-a scos buletinul de identitate.

HAINA MILITARA. In timp ce primea laurii la Festivalul "Maria Tanase", Nicu Dumitrica a descoperit a doua pasiune a lui si anume haina militara. Asa se face ca, in anul 1993 s-a incadrat la Graniceri. Ulterior, in anul 1999 a trecut la Politia de Frontiera. De atunci si pana in prezent este politist de frontiera la PCTF Bechet. Din cauza ca s-a dedicat foarte mult timp muncii de politist de frontiera, subcomisarul Nicu Dumitrica a reusit dupa aproape zece ani sa inregistreze primul sau album intitulat "Daca n-as fi fost oltean". El promite ca anul viitor va iesi pe piata cu un album cu melodii de petrecere de altadata.

ALBUM

"Am reusit dupa aproape zece ani sa inregistrez primul album. Urmatorul o sa apara anul viitor, ca nu mai vreau sa astept atat. Va fi un album cu melodii de petrecere vechi, cum nu mai sunt acum".

DEBUT

"Prima oara am urcat pe scena la sapte ani. Am cantat la caminul cultural din sat, in Dabuleni. Mare lucru nu mai stiu, ca eram asa emotionat, dar a fost bine pana la urma". - Nicu Dumitrica, subcomisar

TROFEE SI FAIMA INTERNATIONALA

In anul 1990, Dumitrica a castigat la Iasi marele premiu al festivalului "Trandafir de la Moldova". Un an mai tarziu a castigat la Tulcea marele premiu al festivalului "Cununa Cantului si Jocului Romanesc", iar in anul 1993, cu ocazia editiei a XII-a a festivalului international "Maria Tanase", Nicu Dumitrica a castigat marele premiu si trofeul festivalului. Melodiile care l-au consacrat in lumea mare a artistilor populari si care la spectacole au cules ropote de aplauze sunt inregistrate pe primul album. Mentionam doar cateva dintre ele. "Drum la deal si drum la vale", "Calatorule ce treci", "Daca n-as fi fost oltean" si "Doda, doda si-a mea doda".
×
Subiecte în articol: anul reportaj nicu frontieră dumitrica