x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Primele fiice" ale Americii

"Primele fiice" ale Americii

27 Iul 2004   •   00:00
"Primele fiice" ale Americii

A te folosi de imaginea familiei in campania electorala si a poza, astfel, alaturi de copiii tai nu mai pare ceva iesit din comun, cel putin in Statele Unite ale Americii. La fel procedeaza in campania pentru prezidentialele din acest an presedintele George W. Bush si rivalul sau, democratul John Kerry.

DANA CIURARU

George W. Bush nu isi face turul electoral prin tara pentru al doilea mandat la carma SUA fara cele doua fete, Jenna si Barbara. Pe cand era guvernator de Texas, colegii il auzeau mereu pe Bush jr. afirmand ca nu va incerca niciodata sa calce pe urmele tatalui sau, din cauza celor doua fete ale sale, carora nu vrea sa le ruineze viata.
Cum de s-au schimbat insa lucrurile?

CALCUL. Bush se afla acum aproape de sfarsitul primului sau mandat, iar sansele de a fi reales in luna noiembrie, la prezidentiale, sunt din ce in ce mai reduse. Contracandidatul sau democrat, John Kerry, a inaintat binisor in sondaje si, in plus, a facut o alegere excelenta pentru postul de vicepresedinte, in persoana senatorului John Edwards, un familist convins. De altfel, Edwards pare exact opusul actualului vice de la Casa Alba, Dick Cheney. Numele acestuia a tot fost amintit in ultima vreme in mai multe scandaluri, sanatatea ii este subreda si, colac peste pupaza, mai are si o fata lesbiana. Asa ca Bush jr. are nevoie de tot sprijinul de care poate beneficia, inclusiv de cel al fiicelor.

IN CARAVANA. In ultima perioada, fetele au fost alaturi de tatal lor in campanie. Jenna a mers in Pennsylvania acum o saptamana, apoi caravanei electorale i s-a alaturat, in Michigan, si Barbara. Cele doua fete urmeaza sa lucreze la campania Bush - Cheney, la cartierul general din Washington al republicanilor. Folosirea lor in campanie poate fi o chestiune de inteles acum, pentru ca acestea nu mai sunt doua fetite. Jenna a absolvit Universitatea din Texas, iar Barbara a terminat cursurile Universitatii Yale. Ce vor face exact inca nu se stie. Deocamdata ele dau interviuri. Au si aparut recent intr-un amplu articol din revista Vogue, care sustine ca fetele au afisat, pana acum, un look conservator si ca sotii Bush au reusit sa le tina departe de ochii mass-media. Autoarea materialului crede ca gemenele au trait si supravietuit aceastei experiente foarte bine. Gemenele, acum in varsta de 22 de ani, raman asa cu au fost crescute. Au fost in taberele de vara, au urmat cursurile scolii publice, adora mancarea mexicana. Au stat patru ani in facultate in timp ce tatal lor era la Casa Alba si tot au reusit sa devina rafinate si educate, noteaza Vogue.

Fetele insa nu au scapat intru totul de atentia presei. Se stie ca cele doua sunt petrecarete si, din acest motiv, au avut tot felul de necazuri cu legea. In 2001, au fost amendate fiecare cu cate 100 de dolari si au muncit in folosul comunitatii, ca pedeapsa pentru consum de alcool inainte de varsta majoratului.

MANDRU. Cat de utile pot fi Jenna si Barbara inca nu se stie. Poate doar sa sustina moralul tatalui lor. Actualul presedinte este decis sa mearga in campanie cu fetele de mana. El a declarat pentru Vogue ca este "extrem de entuziasmat" ca lupta alaturi de fiicele lui, pe care le iubeste. Trebuie sa ne intrebam insa la ce tip de electorat apeleaza Bush prin aparitiile "stralucitoare" ale fetelor la tribunele de unde ia el cuvantul. Cotidianul Washington Post sustine ca imaginea fetelor s-a schimbat foarte mult, in presa, in ultima perioada, de la studentele indiscrete la fiicele educate, "programate" sa zambeasca la momentul oportun si sa vorbeasca doar cand sunt intrebate ceva. Gemenele lui Bush au indemnat luna aceasta alegatorii sa voteze pentru tatal lor. "Ca majoritatea copiilor, nu suntem mereu de acord cu parintii nostri. Dar stim sigur, toata familia, ca tatal nostru este omul perfect pentru functia de pretedinte al SUA. Daca promite ca va face ceva, sigur va face. Niciodata nu si-a incalcat promisiunile fata de noi cand eram copii si asta a contat foarte mult", si-au laudat Jenna si Barbara tatal. Totusi, este putin probabil, sunt de parere specialistii, ca prezenta lor sa atraga voturile tinerilor americani.

TABARA LUI KERRY. Kerry se pare ca va fi, insa, mai norocos. Cele doua fiice ale sale au de impartasit alegatorilor americani povesti de viata mult mai interesante. In parte si pentru ca au o experinta de viata mai bogata decat cea a fiicelor lui Bush. Alexandra are 30 de ani, Vanessa, 27. Nu sunt casatorite, locuiesc, una pe coasa de est, cealalta, pe coasta de vest a Americii si sunt foarte diferite. Alexandra este bruneta, are alura de fotomodel si face filme. Este o rebela. Vanessa in schimb e blonda, are ochi albastri si este foarte serioasa. Urmeaza medicina la Harvard. Spre deosebire de pustoaicele lui Bush, care abia i s-au alaturat presedintelui, Alexandra si Vanessa au fost in campanie cu John Kerry inca de la inceputul acesteia.

Mai sunt cateva luni pana la prezidentialele din noiembrie. Nu va fi numai batalia dintre doritorii postului de presedinte al SUA, ci si lupta dintre fiice. Care pereche, oare, va fi mai convingatoare?

PROTEJATA LU’ TATA

Familia Clinton a reusit sa mentina un zid de protectie in jurul fetei, Chelsea, atat in timpul campaniei electorale a tatalui si chiar si pe durata mandatelor acestuia la Casa Alba. Mama, Hillary Rodham Clinton, s-a folosit insa de imaginea fetei pentru a-si sustine campania pentru Senatul american. Lumea modei a adus-o, in 2002, pe Chelsea in atentia publicului. Publicatiile au avut atunci ocazia sa o filmeze la prezentarea colectiei Versace de la New York. Era atunci in compania Madonnei si actritei Gwyneth Paltrow. "Sunt de parere ca fiii sau fiicele politicienilor ar trebui sa beneficieze de intimitate. Ar fi o greseala ca acestia sa fie adusi in atentia publicului", afirma Bryce Nelson, profesor de jurnalism la Scoala de Comunicare din Annenberg, scoala din cadrul Universitatii Carolina de Sud.

IN AVANTAJ

Senatorul John Kerry va fi maine seara nominalizat oficial, la Boston, drept candidatul democratilor la prezidentialele din toamna. De ieri, Bostonul gazduieste Conventia Democrata. Lucrarile se defasoara intr-o atmosfera destinsa, mai ales ca rivalul lui Bush o duce bine in sondaje. Kerry este cotat cu 47% dintre optiunile de vot ale americanilor, fata de cele 46 de procente ale lui Bush. Acesta din urma va fi nominalizat la Conventia Republicana, in perioada 30 august-2 septembrie.
×
Subiecte în articol: reportaj bush