x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Rahova, rezervatia batranilor jefuiti

Rahova, rezervatia batranilor jefuiti

17 Mar 2005   •   00:00

REPORTAJ
TEAMA - Pensionarilor din Sectorul 5 al Capitaleile este frica sa mai iasa pe strada dupa orele dupa-amiezii si acuza Politia ca nu face nimic ca ei sa se simta in siguranta Peste 3.000 de batraneti sarace si lipsite de speranta il roaga printr-o scrisoare pe presedintele Traian Basescu sa intareasca paza pe strazi si sa elimine hotii din mijloacele de transport, pentru a-si putea sfarsi zilele in pace.
IOANA MOLDOVEANU

DISPERARE. De doua ori pe saptamana, peste 100 de batrani se inghesuie la orele diminetii sa primeasca doua paini gratis de la CARP "Omenia", Sector 5
Presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) "Omenia", Sector 5, Gheorghe Chioaru, ofera celor 17.000 de membri ai sai - pensionari care se intrec in saracie - servicii la preturi derizorii, de croitorie, de cizmarie si de tamplarie. Un tuns costa 10.000 de lei. Le vinde chiar si cruci la mana a doua. De doua ori pe saptamana, peste 100 de batrani se asaza cu noaptea in cap la coada la CARP pentru a primi doua paini gratis. Cand raman fara bani, pensionarii au speranta zilei de maine facand un imprumut la aceeasi casa. Unii cer 250.000 de lei pentru medicamente si ii dau inapoi in 12 rate. Altii cer mai mult, sa-si ingroape rudele. Acesti amarati vin la Chioaru sa se vaite ca li s-a dat in cap, ca li s-au taiat gentile, buzunarele sau li s-au jefuit apartamentele. Iar tot ce poate face Chioaru este sa-i asculte, sa scoata 50.000 de lei din buzunarul sau si sa le dea de paine. Mai mult nu poate nici el.

SCRISOARE PENTRU BASESCU. Pana de curand, cand, asaltat de batranele care-i intra in birou plangand, Chioaru i-a scris lui Traian Basescu, Presedintia fiind "singura institutie in care pensionarii mai au incredere". In reclamatie spune ca membrii sai s-au saturat sa "isi ascunda banii in lenjeria intima" si sa tot fie jefuiti. "Neputinta fizica a batranilor si lipsa de curaj in a interveni a celor prezenti fac din acestia victime sigure pentru agresori. Pentru ca organele abilitate nu pot sau nu se implica in rezolvarea cazurilor respective, pagubitii renunta la a mai face plangere, convinsi de nulitatea reclamatiei", se mai spune in scrisoarea adresata presedintelui si semnata de peste 3.000 de pensionari. La aceste semnaturi, Chioaru a mai adaugat 51 de plangeri scrise, in care batranii povestesc cum au ramas fara mancare si medicamente. Ei isi pun sperantele, iesite si ele la pensie, in competenta sefului statului. "Nu mai stim ce sa facem noi, pensionarii, care suntem jefuiti si avem pensii mici"; "Va rog, domnule presedinte, a da dispozitie la militieni, sa fim protejati de hoti", scriu acestia tremurat.

SARACIE. Familia Grigoras mananca usturoi in loc de medicamente

BUCURIE LA BRANZA. Cei mai multi batrani membri ai CARP "Omenia" locuiesc in Rahova, cartierul imbibat in miros de mici, de unde au fost smulse si furate pana si cosurile de gunoi de pe stalpi si capacele la canalizari. Ca sa ajungi la casa lui Ion Grigoras, 77 de ani, mergi prin hartoape si noroi, nu exista asfalt. Traieste cu sotia in trei odai, cea mai spatioasa, mare cat o camera de baie. Au o fata, pensionata pe caz de boala, si doua nepoate. Nu indraznesc sa-i ceara copilului bani, dar ne intreaba pe noi de le iese ceva daca ne povestesc de saracia lor. El a fost o viata muncitor la fabrica de pile, sotia, femeie de serviciu. Grigoras a lucrat in mediu toxic, spune ca spala pilele in cianura, dar acum nu-i da nimeni spor de toxicitate la pensie. Primeste doar 1.600.000 de lei. La fel si sotia. Nu si-au mai luat ciorapi de 15 ani. Platesc gazele, lumina, telefonul si gunoiul, iar restul, daca le mai ramane ceva, il dau pe medicamente. Cateodata renunta la ele si le inlocuiesc cu usturoi - in schimb, se bucura la un kilogram de branza de 70.000 de lei. Sunt sase luni de cand fratele lui Grigoras a murit. Ca sa ajute la inmormantare, batranul s-a imprumutat atunci de la CARP "Omenia" de 850.000 de lei, dar nu a ajuns sa-i dea cumnatei sale. In autobuzul 139 i-a fost taiat buzunarul. "Erau niste tigani, ne-au vazut batrani si suparati. N-am zis nimic, ca luam bataie. Ce tristi eram, dar ce ne-am mai intristat apoi!", spune batranul si se plange ca Politia nu a facut nimic, "mi-a zis ca nu am martori".

COSCIUG DE 30 DE ANI. Nedelcu Buica are "40 de ani pe-un umar si 41 pe celalalt", spune si lasa la iveala zambetul stirb. L-am intalnit in fata portii, astepta, responsabil, sa plateasca lumina, din pensia de 3.200.000 de lei. Sotia sa, o farama de bunicuta cu buzele supte din cauza lipsei dintilor, are 1.500.000 de lei. Impreuna se bucura ca a trecut iarna - au dat pe lemne patru milioane de lei. Medicamentele ii costa alte doua milioane de lei pe luna; amandoi sufera de reumatism si de inima. Mancarea este insa problema care ii framanta in permanenta. "Nu se gandesc sefii ai mari care iau milioane ca noi impartim, cum putem, cartofii si fasolea. Cateodata miroase in piata a friptura si mi-e asa pofta, ca ma sterg la gura", spune batranul, resemnat. Noroc ca au copii, nu le dau bani, dar nu vin niciodata cu mana goala la parinti. Nedelcu are 34 de ani de munca, vanzator la un magazin de haine vechi. Asa se face ca acum, la batranete, sotii Buica au cu ce se imbraca. Precaut si speriat din cauza unei boli, batranul a cumparat acum 30 de ani scanduri si si-a mesterit singur cosciuge. Le are si acum, le tine in pod, sa nu-i prinda moartea nepregatiti. Acum trei luni, cand se ducea la CARP "Omenia" sa-si achite o rata de 400.000 de lei, a fost furat in autobuzul 139. Nu s-a dus la Politie, "oricum faceam reclamatie degeaba".

O VIATA BOLNAVA. Sofia Firica locuieste singura, intr-o garsoniera de 27 mp, intesata de amintirile tineretii: carti, fotografii, papusi. Si hainele ce le poarta sunt tot din tinerete, gaura din pantalonii rupti in fund lasa la iveala un furou ros de vreme si de molii. Are 50 de ani si nu s-a casatorit niciodata, "n-a avut noroc". A iubit pe vremea lui Ceausescu un doctor legist, persecutat de Securitate. Tot ei l-au otravit si astfel i-au luat si Sofiei viata. A stat atunci la sanatoriu, in Predeal, a suferit de nevroza. Nimic nu i-a mai luminat zilele, ele s-au scurs la serviciu, in mediu toxic, intr-un laborator de medicamente. De aici s-a ales cu insuficienta hepatica si cu probleme la inima. De-abia merge, acum trei ani si-a fracturat mana si piciorul. Cand face curat insa, da cu matura, pentru ca aspiratorul incarca nota de plata la energia electrica. Are si osteoporoza, dar nu are 400.000 de lei sa dea doar pe medicamentul pentru aceasta boala. Da dublu pe cele pentru inima, iar apoi le vomita, din cauza ficatului. Are si anemie, o doare si fierea. Mai de mult a fost operata, avea doua chisturi de sange, dar "mi-a pus doctorul intestinele pe masa si le-a curatat". Castiga 3.700.000 de lei si se imbraca cu bluze impletite pe vremea dictatorului. Luna aceasta, dupa ce a luat pensia, a mai ramas cu 500.000 de lei pentru mancare. "Noroc ca sunt bolnava si n-am voie orice", spune Sofia si povesteste ca isi cumpara doar strictul necesar: orez, zahar, ulei.

GRIJA. Sotii Buica si-au facut cosciuge acum 30 de ani

DORINTA: LA SANATORIU. Nu are cablu, nu are radio - sunt scumpe. Tot ce avea pana anul trecut erau doua cutii de bijuterii. Un talhar a intrat insa pe geam noaptea, i-a rascolit casa si a lasat-o fara mica-i avere si fara mancare in frigider. "Nu l-am simtit, cred ca mi-a dat cu spray", spune Sofia. Ea a banuit niste vecini, "tigani", dar Politia nu a crezut-o, a zis ca de obicei hotii nu fura in apropierea casei. Au luat amprente, dar nu au rezolvat nici pana in ziua de astazi nimic. Nu este prima data, batrana a mai fost o data furata in tramvaiul 34, i s-a taiat geanta. Hotii nu s-au multumit doar cu portofelul, i-au luat si actele varate intr-o punga. "Or fi crezut ca am bani in ea." "Politia nu a rezolvat niciodata ceva. Dar sunt fericita, ca puteau hotii sa-mi dea in cap", zice Sofia si incepe sa planga, cu o mana pe punga de medicamente. Spune ca tot ce-si mai doreste de la viata este sa se duca la un sanatoriu, dar biletul, 70% din pensie, este mult prea mult pentru ea. In schimbul aerului curat de munte, batrana se plimba prin cartier, in praf si miros de mici. Doar pana la cinci dupa-amiaza, dupa aceea ii este frica. "N-am vazut in viata mea chipul sectoristului. Nici nu stiu daca exista", spune ea.

DOLIU SI JAF. Elena Gheorghe (50 de ani) este mai insistenta cu Politia, "ma stiu la sectie ca pe-un cal breaz". Ei i-a fost spart apartamentul anul trecut, imediat dupa ce si-a inmormantat sotul rapus de boala. I-au facut o paguba materiala de cateva zeci de milioane de lei. A venit Politia, a luat amprente de pe butucul usii, "dar n-au mai facut nimic. Ma duc la ei, la Circa 19, in fiecare luna. Imi spun ca inca asteapta sa vina rezultatul amprentelor de la Parchet", se vaita femeia. Ea are o banuiala unde i-ar putea fi bunurile furate. Dupa moartea sotului, si-a facut mila cu un copil al strazii de 20 de ani. L-a primit in casa, l-a spalat, l-a hranit, ba chiar i-a facut si acte de identitate. In schimb, tanarul a ajutat-o sa care cosciugul sotului. "Era prieten insa cu niste tigani si probabil l-au tras de limba sa spuna ce am in casa si cand sunt plecata. Eu am spus la Politie ca-i banuiesc, dar ei mi-au raspuns ca nu pot intra intr-o casa fara mandat de perchezitie. Ce-i opreste sa ia un mandat de perchezitie?", se intreaba Elena nervoasa si izbucneste in lacrimi. Printre sughituri isi varsa oful, are doi copii si impreuna castiga sapte milioane de lei. Ea a fost data in somaj in 2002, lucra ca gestionara la o firma. De suparare, a facut depresie anxioasa si s-a pensionat pe caz de boala. Medicamentele le primeste gratuit. Are si osteoporoza, dar nu se trateaza, caci e nevoie de odihna, iar ea are de umblat, de crescut doi copii si de avut grija de o mama bolnava, in provincie. "Nu-mi doresc decat sa am bani sa-i pot face sotului pomenile." Din cauza asta are restanta la intretinere, 1.500.000 de lei, si nu si-a platit ratele la un imprumut facut la CARP de doua luni. "Eu tin post, copiii sa aiba ce manca", spune Elena si-si lasa privirea trista in doliul ce-l poarta.

SUPARARE
Presedintele CARP "Omenia", Gheorghe Chioaru, crede ca, pentru a preveni furturile de orice fel, "politistii trebuie scosi din birouri". "Am vazut eu statistica la televizor ca 70% din subofiteri stau toata ziua inchisi." De asemenea, trebuie desfiintati "politistii ciubucari". "In Piata Rahova stau tiganii la tarabe si vand telefoane mobile furate. Politistul trece pe langa ei si se face ca nu-i vede. Care e concluzia, nu ca sunt corupti?", se intreaba Chioaru si isi intareste afirmatia indicand un articol de presa care povesteste cum un comisar din Constanta si-a cumparat salupa. Iar ca sa ne demonstreze cum poate fi coruptia inlaturata, ne spune cum a dat el afara, cand a ajuns presedinte, jumatate din angajatii CARP, care cereau spaga, chiar si 10.000 de lei. "Acum am apelat la Basescu, poate da o rezolutie. Altceva e cand pleaca de la el. Daca faceam reclamatie la Ministerul de Interne, nu afla nimeni de ea", spune batranul.

Proceduri legale

TEAMA. Pensionarilor le este teama sa nu-i lase hotii fara bani de mancare si de sicriu
Am intrebat organele de ordine care este procedura in cazul in care un om este furat in mijloacele de transport sau i se sparge apartamentul si ce face Politia pentru a prinde faptasii.

trei CATALOAGE DE HOTI. Adjunctul sefului Sectiei 25, care se ocupa de furturile in mijloacele de transport, comisarul-sef Vasile Toma, a declarat ca, atunci cand primeste o reclamatie, victimei i se cer detalii despre bunurile furate si despre persoanele pe care le-a vazut in jurul ei. Dupa care politistii se deplaseaza la locul faptei, adica la statia in care a coborat hotul din autobuz, si intreaba un eventual vanzator de ziare sau o florareasa daca a zarit cumva un om avand semnalmentele descrise de victima. Toma spune ca primeste doar una-doua reclamatii pe saptamana, cu toate acestea are trei cataloage cu fotografii ale hotilor, inca din 2000. "Pe unii ii arestam noi si le da drumul Parchetul", zice comisarul. Nu poate spune cati agenti sunt mobilizati pentru flagranturi pe mijloace de transport, "pentru ca e secret", dar marturiseste ca are doua echipe pe teren in Rahova si ii lauda ca sunt "atat de bine mascati, ca n-ai spune ca sunt politisti". Dupa care se razgandeste, nu mai e secret si zice ca pe 117 si 139 are patrula zilnic. Toma recomanda oamenilor furati in mijloacele de transport sa nu mai faca reclamatii la alte sectii de Politie decat la 25. "Aici trebuie sa vina, noi ne ocupam de asta. La noi vor gasi intelegere."

PROBE LIPSA. Seful Serviciului Judiciar al Politiei Capitalei, Mihai Pitulescu, a declarat ca primeste, de la toate sectiile din Bucuresti, in medie cam 30-40 de reclamatii pe luna pentru spargeri de locuinte. Dintre acestea, rezolva 35-45%. Politia se deplaseaza la locul faptei si ia amprente. "Nu pot sa arestez pe cineva decat daca ii gasesc bunuri in casa, altfel il aduc degeaba la sectie", spune Pitulescu si admite ca pentru acest lucru ii trebuie mandat de perchezitie, care se obtine prin solicitare la procuror, care la randul sau il trimite in instanta. Ii relatam politistului cazul Elenei Gheorghe, careia politistii "i-au aruncat in fata ca nu au probe pentru a cere un astfel de mandat", dupa cum a spus femeia, dar Pitulescu marturiseste ca "si declaratia victimei este o proba".

MASURI. Atat Toma, cat si Pitulescu stiu de reclamatia pensionarilor adresata lui Basescu. Reprezentanti de la Sectia 25 au fost la CARP "Omenia" si au pus un afis la intrare, sa stie batranii unde sa se adreseze dupa ce au sa fie furati in autobuze. I-a mai facut o vizita presedintelui Chioaru si Politia de proximitate si l-a asigurat ca va intensifica paza, vor patrula mai des agentii. Tot ce a putut Pitulescu sa spuna in privinta masurilor luate este ca "a luat contact cu victimele si a constatat ca spargerile de apartamente s-au intamplat cu ani in urma". Apartamentul Elenei Gheorghe si cel al Sofiei Firica au fost insa sparte anul trecut.

VENITURI MICI, DAR RECALCULATE
In luna ianuarie, in Romania erau 6.039.011 de pensionari, din care 4.609.860 cotizasera la asigurarile sociale de stat, iar restul erau fosti agricultori. Pensia medie neta a fost de 2.173.646 de lei. Venitul mediu al celor care au muncit in agricultura a fost de 817.147 de lei, iar al celorlalti, de 2.594.189. Asta, in timp ce salariul mediu net pe economie, tot in luna ianuarie, a fost de 7.233.398 de lei.
Luna aceasta a inceput prima etapa de recalculare a pensiilor, iar primele persoane ale caror dosare au fost reanalizate sunt cele care au iesit la pensie pana la 31 decembrie 1980. Din totalul celor 206.480 de dosare recalculate, 81.990 de persoane au primit un punctaj mai mare decat cel in plata si, in consecinta, vor primi pensii mai mari. Persoanele care au acum un punctaj mai mic vor ramane cu aceeasi pensie. "Cea mai mare crestere va fi de aproape 5.700.000 de lei, iar cea mai mica, de 50.000 de lei", a declarat saptamana trecuta ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. "In continuare, casele teritoriale de pensii continua operatiunile de recalculare pentru persoanele care au iesit la pensie in perioada 1980-1990. Speram ca pana in iunie sa intre si pensiile recalculate ale acestora in plata", sustine Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii. Potrivit acestuia, despre majorarea pensiilor nu se pune inca problema. (Cristian Petru)
×
Subiecte în articol: luat casa luna reportaj politia chioaru carp omenia