x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Războinicii caniculei

Războinicii caniculei

de Andreea Sminchise    |    21 Iul 2007   •   00:00
Războinicii caniculei
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/

Unde e aglomeraţia mai mare, acolo sunt şi ei. Au, n-au treabă, la douăşpe trecute fix sunt in piaţă, in parc sau intr-un autobuz plin.Şi asta in ciuda faptului că avertismentele medicilor ii vizează in mod direct in zilele caniculare.

Unde e aglomeraţia mai mare, acolo sunt şi ei. Au, n-au treabă, la douăşpe trecute fix sunt in piaţă, in parc sau intr-un autobuz plin.Şi asta in ciuda faptului că avertismentele medicilor ii vizează in mod direct in zilele caniculare.

Dintre cele aproape 1.000 de solicitări pe care Serviciul de Ambulanţă Bucureşti le primeşte zilnic de două săptămăni, 60% au ca personaj principal o persoană trecută de 60 de ani. "Persoanele cărora li se face rău pe stradă sau care leşină sunt de toate vărstele. Am avut şi tineri care erau imbrăcaţi prea gros sau nu se hidrataseră corespunzător, dar numărul cel mai mare de astfel de incidente este in răndul vărstnicilor", spune dr Lucia Oană.

CU SOARELE-N CAP. E trecut de ora prănzului. Bucureştiul miroase a incins, iar aerul expirat din plămăni pare mai rece decăt cel inhalat. La căţiva metri in faţă, asfaltul parcă fierbe şi pantofii lasă urme pe trotuar. La Aviatorilor, in staţia de autobuz, o doamnă de vreo 50 de ani se şterge cu batista pe frunte. Doi bărbaţi cu părul alb s-au retras intr-un petic de umbră in aşteptarea autobuzului. Restul bătrănilor, nicidecum puţini, n-au soluţie la problemă şi se mută de pe un picior pe altul, suflăndu-şi din cănd in cănd in săn - fără rezultat.

Un 331 işi face, după căteva minute care au părut o veşnicie, apariţia in staţie. Lumea coboară şi urcă. In maşină e mai cald ca afară şi, surpriză, vărstnicii ii depăşesc numeric pe tineri. In căldura năucitoare, autobuzul pare că se tărăşte intre staţii. Femeile işi fac vănt cu evantaiul, bărbaţii, cu ziarul. "Ştiţi că nu-i bine să ieşiţi din casă pe vremea asta?", o intreb pe doamna care abia mai respira pe scaunul incins. "Ştiu, domnişoară. Ştiu. Da’ şi-n casă... ce să fac? Că tot aşa de cald e! Ia, aşa... Mi-am luat apă la mine şi mă duc la fie-mea, in Bucureştii Noi. Mai stau cu nepoţelu’ ca să poată şi ea să mai umble pe unde are treabă", se justifică bătrăna şi imi arată o sticlă de plastic de o jumătate de litru, aburită. Un domn cărunt, cu pălărie, căruia i s-a lipit cămaşa de spate, se uită cu jind la lichidul incolor.

OFERTE CANICULARE. Doamna Maria are 72 de ani. Poartă o pălărie cochetă, cu boruri largi "pentru soare, că aşa au zis la televizor". E ora 15:00 şi tocmai şi-a făcut cumpărăturile in Piaţa Crăngaşi. Parcă toate mirosurile grele de pe pămănt s-au străns aici, intre tarabele inghesuite şi incinse. "Am văzut şi eu la televizor că nu ar trebui să ies, dar, dacă vrei să mă crezi, vin de la muncă! Nu te uita aşa! Dacă pensia e mică, trebuie să muncesc! Şi uite cu ce merg la mine, de ce să-mi fie teamă?", intreabă retoric scoţănd o sticluţă cu apă din sacoşa cu porumb.

IN CĂLDURA DE LA UMBRĂ. Pe aleile parcului din vecinătatea Pieţei Crăngaşi, bătrănii care sfidează canicula aventurăndu-se la cumpărături in plină vipie abia işi mai trag sufletul. Tanti Nora cară roşii, brănză şi porumb "pentru fiert". S-a aşezat pe o bancă şi soarbe incet apa minerală rece dintr-o sticlă de jumate. "Ştiu că puteam să ies şi mai tărziu la cumpărături, dar mă plictisesc, mamă, toată ziua in casă. Ce să fac? Uite, acu’ duc astea acasă şi plec iar. Am programare la doctor. Da’ pănă acuma n-am avut probleme de la căldură. Merg şi eu mai pe la umbră...", imi impărtăşeşte ea secretul.

Nea Tudor e tot unul care n-are stare. La cei 78 de ani ai săi, singura plăcere pe care spune că o mai are e să meargă in parc. "Nu-mi face rău căldura, că stau la umbră", expune şi el teoria miraculoasă. "In plus, la mine in casă e la fel de cald ca aici. Uite, acuma vin din Herăstrău. In fiecare zi mă duc acolo. In autobuz e mai rău, că e prea cald... Da’ rezist", face el pe viteazul. Ceva mai incolo de banca pe care stă nea Tudor e gălăgie. Vreo şapte-opt pensionari s-au ingrămădit pe două băncuţe, in jurul unei mese de lemn, la table. Combinaţia e mortală: umbră dată de o copertină din tablă incinsă şi bere la pet.

BUNICI ŞI NEPOŢI. Locul de joacă amenajat pentru copii in parc n-are pic de umbră. Plasticul colorat al leagănelor şi toboganelor arde. Noroc că cei mici dorm la ora asta... Sau nu? Ion Bălteanu traversează aleile cu paşi mari. La 67 de ani e sprinten ca un adolescent şi zice că ştie că nu-i bine să iasă pe căldură, dar trebuie să meargă să-şi ia nepotul de la grădiniţă. Dar nu-i vacanţă? "L-au dat copiii la una cu program şi pe timpul vacanţei, că ei lucrează şi n-are cine să vadă de el", imi explică. "Il iau şi vin cu el aici, la leagăne. E 3 jumate. Pe la 4 se adună şi ceilalţi copii din cartier." Deşi copiii şi bătrănii sunt categoriile cu cel mai ridicat risc de a fi afectate de caniculă, Ion Bălteanu nu se teme. "Eu mă trag aici, sub un pom, pe bancă şi-l urmăresc. Dacă i se face prea cald, am apă rece la mine să-i dau."

STAŢI IN CASĂ! Prima greşeală pe care o comit vărstnicii, spune dr Lucia Oană, este că ies din casă intre orele 11:00 şi 18:00. "Temperaturile ridicate din zilele acestea pot răpune şi un tănăr zdravăn, darămite un bătrăn!" O sticluţă cu apă rece purtată in sacoşă se incălzeşte la soarele dogoritor in cel mult 15 minute. "Oricum, o jumătate de litru nu-i suficient. Hidratarea corectă pe timpul caniculei presupune consumarea a cel puţin 2 litri de lichid pe zi", explică dr Oană. Berea şi ţigările, preferatele pensionarilor care joacă table in parc, sunt complet interzise de medici. "Staţi in casă, odihniţi-vă şi, dacă nu aveţi aer condiţionat sau ventilator, faceţi duşuri frecvent", este sfatul specialistului.

Eu nu! Doar ceilalţi...

Principala justificare a celor de vărsta a treia care ies in aglomeraţie in plină arşiţă este "mie nu mi se poate intămpla". "Pe toţi bătrănii ajunşi la spital după ce au leşinat pe stradă i-am intrebat de ce nu stau in casă. Răspunsul invariabil a fost intotdeauna: «Dar mie niciodată nu mi-a fost rău de la căldură»", povesteşte dr Lucia Oană. "Dacă nu există precedent, asta nu inseamnă că o lipotimie sau o cădere pe stradă nu se poate intămpla. Vărsta inaintată şi problemele cardiace sunt principalii factori de risc", explică ea.

Şi in zonele rurale, vărstnicii ignoră cu desăvărşire indicaţiile medicilor. Zeci de ţărani merg la muncă la cămp in orele de vărf ale caniculei, riscănd in fiecare moment un accident vascular cerebral. Dacă nu muncesc pămăntul, n-au ce pune pe masă.

×
Subiecte în articol: casa reportaj