x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Recalificare - Un american preda democratia la sat

Recalificare - Un american preda democratia la sat

de Radu Tutuianu    |    22 Feb 2006   •   00:00
Recalificare - Un american preda democratia la sat

Localnicii invata engleza cu limba intre dinti. Americanul a adus in comuna revista Newsweek, cursuri de Drepturile omului si un proiect despre spiritul democratiei. Misiunea voluntarului: solutii la problemele materiale si de mentalitate ale comunitatii.

Pe axa Washington-Londra-Bucuresti a mai aparut un reper, comuna Cudalbi, jud. Galati. Aici, anul trecut a sosit un voluntar din Corpul Pacii - serviciul guvernamental al Statelor Unite ale Americii. Contrar asteptarilor, americanul Russell Shankland nu a facut nici un accident rutier, nici nu a produs victime colaterale. Dimpotriva, baiatul in varsta de 24 de ani preda linistit limba engleza la clasele de gimnaziu si ii ajuta pe adultii din comuna - politisti, someri, contabili-sefi, administratori - sa afle mai multe despre democratia americana. "Doi ani voi sta la Cudalbi, pur si simplu sa ajut, spune Russell. Le-a fost greu satenilor sa inteleaga acest lucru."

CINE L-A CHEMAT. Invatatorul Iulian Ciormila, 30 ani, preda la Scoala nr.2 din Cudalbi si e unul din cadrele didactice pe care Romania ar trebui sa-l cloneze. In ultimii ani, invatatorul a propus mai multe proiecte de finantare si a castigat doar unul - "Iarba verde de acasa", un parc in jurul scolii, finantat de Banca Mondiala. A inteles repede ca are nevoie de un consilier in demersurile sale si a cerut la Peace Corps Romania un profesor de engleza american pentru scoala sa. Astfel, acum opt luni, Russell Shankland - un absolvent de Jurnalism din Missouri si un impatimit dupa calatorii si experiente multiculturale - a fost repartizat in localitatea cu pricina. "Avem nevoie de tot la noi in sat. Drumuri, canalizare, centre de informare, educarea copiilor", spune invatatorul Cioromila, privindu-l pe yankeul Shankland cum urca in spatele Daciei sale. "E o masina care merge tot timpul. Ridici capacul, lovesti motorul si porneste", zice Russell intr-o romaneasca stalcita.

FURTUNA DE CREIERE. Imediat ce a ajuns in sat, americanul a organizat o intalnire in cadrul Asociatiei pentru dezvoltare rurala Cudalbi. Ca un manager occidental, Russell le-a cerut satenilor prezenti sa faca un "brain-storming" si sa identifice o problema generala a comunei, apoi sa identifice doua probleme particulare si sa gaseasca solutiile. "In America noi invatam sa gandim in scheme, dupa o logica a progresului. La Cudalbi, localnicii au inceput sa vorbeasca despre orice in acelasi timp", isi aminteste voluntarul si presupune ca acesta e un alt mod de organizare.

Russell a identificat problema abandonului scolar. Copiii termina clasa a VIII-a, dar nu au motivatia sa invete, din cauza ca parintii agricultori nu-si permit sa-i tina la liceu. "Ma doare si incerc sa fac ceva. Sa adunam fonduri si sa sustinem aceste familii sarace, marturiseste voluntarul. Trebuie sa ne asiguram ca orice copil care invata si ia note bune merge la liceu. Eu trebuie sa gasesc banii."

SCHIMB. Americanul a dat supermarketul din Missouri pe bacania din Cudalbi

INCEPE COMPETITIA. Americanul a adus cu el si o ascutire a concurentei intre cele doua institutii de invatamant din sat. Conducerea Scolii nr. 1, care detine centrul financiar subordonand Scoala nr. 2 unde preda Russell, a devenit mai maleabila. Directorul Mircea Crasnic de la nr.1 a inteles ca americanul e un as in mana scolii nr. 2: "Am dori ca Russell sa vina si la scoala noastra, sa faca ore macar cu cei mai buni elevi." Dar americanul, care a studiat in 2003 la Camera Transatlantica de Comert din Londra, are deja multa treaba: preda la clasele I-VIII, participa la proiectul "Spiritul democratiei" (in cadrul programului european COMENIUS) si ii aduna de doua ori pe saptamana pe parinti la lectii de engleza. "Vreau sa fac un guvern al elevilor. Fiecare clasa sa fie reprezentata prin doi elevi in fata directorului si a profesorilor; acelasi proiect e dezvoltat de o scoala partenera din Polonia. Elevii vor avea dreptul sa voteze si vor putea discuta pe ziarul online al celor doua scoli", spune Russell, care culege de pe internet, noapte de noapte, materiale pentru cursul despre Drepturile omului.

LA ORE. In fiecare marti si miercuri, parintii vin la scoala sa invete engleza lui Russell. Profesorul are abonament la revista de peste Ocean, Newsweek, si ii incurajeaza pe cursanti sa o citeasca. Acum trei luni, blondul american a dat un anunt pe canalul tv al firmei de cablu din sat. "Am vazut ca-s lectii gratuite si m-am gandit ca o sa-mi prinda bine sa-mi ajut copiii la teme", spune o mamica, asezata in ultima banca. Contabila sefa, politista din sat, administratorul unei firme isi fac timp sa participe la curs. Au nevoie de o limba internationala pentru calculator, internet, sa inteleaga filmele si "poate ajungem in strainatate, unde ne trebuie engleza". Initial, 50 de parinti s-au inscris la curs. "Au venit si oameni simpli, dar, daca n-ai macar liceul, nu poti sa tii pasul", spune o invatatoare. Astfel, la lectiile de engleza si democratie participa 30 de adulti care au depasit cel mai mare chin, acela al pronuntiei englezesti cu limba intre dinti.

INTERES
"Ma doare cand copiii din sat abandoneaza scoala. Incercam sa facem ceva, sa adunam fonduri si sa sustinem aceste familii sarace. Orice copil care invata are dreptulsa mearga la liceu"
Russell Shankland - voluntar american

EXPERIENTA
Russell Shankland a ajuns la Cudalbi datorita Agentiei guvernamentale americane Corpul Pacii. In 1961, John F. Kennedy, pe atunci senator, a propus studentilor de la Universitatea Michigan sa-si serveasca tara, lucrand ca voluntari in tarile inapoiate. De atunci, 170.000 de americani au intrat in Corpul Pacii si au muncit in peste 137 de tari. Primii voluntari au ajuns in Romania in 1991, infiintand un orfelinat, dupa care au fost asaltati de cereri de ajutor. In 15 ani de functionare, 780 de voluntari au servit in Romania, avand ca parteneri ong-uri nationale si internationale. Cand Russell a ajuns la sat, in august, a intrat in magazinul mixt si a vrut sa cumpere de mancare. "Am gasit doar sucuri, chipsuri si condimente. Nu aveau legume, fructe, carne. Am iesit ingrijorat ca n-o sa am ce manca in Cudalbi."

DE CE A VENIT LA CUDALBI
Russell Shankland a fost foarte norocos, s-a nascut intr-o familie buna si a avut o viata fericita in Statele Unite. A vrut sa intoarca aceasta multumire lumii si a devenit voluntar in Corpul Pacii. "In plus, e un mod de a afla mai mult despre sine. Sa aflu ce pot si ce nu pot. Am un coleg care face voluntariat in Africa, n-are electricitate si apa in casa. Aici, scoala imi plateste chiria, iar Corpul Pacii, cheltuielile de intretinere", spune tanarul. Prima data a aflat de Romania la Olimpiada de vara din 2004, cand a remarcat lotul de gimnaste. Apoi a inclus tara noastra pe lista preferintelor, iar Corpul Pacii l-a trimis la Cudalbi; Scoala nr. 2 e unica din mediul rural care are un profesor american de engleza. Russell considera ca a gasit o Romanie rupta in doua. "Multi oameni muncesc pamantul cu bratele si in acelasi timp copiii lor se joaca la scoala pe internet." Americanul crede ca la sat e nevoie de oameni ca el si ar fi fost o eroare daca nimerea la oras.
×