x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Regina neincoronata a spionajului sovietic

Regina neincoronata a spionajului sovietic

07 Aug 2004   •   00:00

Jurnalistul Mark Steinberg noteaza in Nezavisimaia Gazeta ca in vremurile naziste, agentii sovietici au transmis, cu eficienta, informatii importante la Moscova. Printre acestia s-a numarat si nepoata renumitului scriitor rus Anton Pavlovici Cehov.

ROXANA ROSETI

Olga Leonardovici Kipper, s-a nascut intr-o familie de nemti "rusificati". La inceput, acest lucru nu a avut nici o importanta. Mai tarziu insa, cand Olga - devenita o actrita apreciata a MXAT-ului (Teatrul Artistic din Moscova) va veni in Germania, originea sa va juca un rol colosal. Olga se invartise de mica in cercul aristocratiei ruse, iar in adolescenta era deja clasata drept o frumusete rapitoare.

VIZITA. Printre cei care au fost prinsi in mrejele farmecului ei, un nepot al lui Cehov, Mihail. S-au casatorit in 1914, iar casatoria a "tinut" sase ani. Mihail Cehov era apreciat la Moscova, ca artist, fiind considerat, mai tarziu, unul dintre marii actori si regizori ai secolului al XX-lea. La un moment dat a plecat in Germania, apoi in Franta, Anglia si SUA. Unica sa iubire avea sa poarte, pentru totdeauna, numele Olga.

Dupa un an de la divort, Olga se va casatori cu un regizor, necunoscut pe atunci, ungurul Ferenz Iarosi. In 1922 vor pleca impreuna in Vest, dar, dupa un timp, va interveni ceva. Actrita va fi chemata la Comandamentul militar sovietic si, prin metode de santaj, obligata sa lucreze pentru o agentie de spionaj de peste hotare. Brusc, Olga a plecat "in vizita" in Germania pentru a-si vedea o matusa, repectiv sotia lui Cehov.

ADMIRATIE. Interesant este faptul ca sotul Olgai, Ferenz, nu va sti niciodata de cea de-a doua "ocupatie" a jumatatii sale. Cariera sa de actrita nu va avea de suferit, dimpotriva, va fi stralucitoare si cu mult succes, mai ales la publicul spectator masculin. A inceput sa fie cautata de regizori de teatru si producatori de film. Va juca in cele mai bune teatre berlineze si va filma foarte mult: de la roluri frivole, chiar erotice, pana la roluri de compozitie. Criticii erau de acord ca Olga, atat in rol de prostituata, cat si de aristocrata, dovedea un sarm deosebit si un talent stralucitor.

Olga nu a pierdut timpul, devenind cea mai buna prietena a amantei lui Hitler, Eva Braun. Prin intermediul acesteia, il va cunoaste pe Adolf , ce va deveni cel mai mare admirator al ei. Dictatorul chiar va ordona crearea unui "ordin" special pentru ea - "Actrita Reich-ului". El stia ca este nemtoaica si acest lucru a jucat un mare rol in relatiile lor publice si… intime. De multe ori, Hitler i-a propus sa-si schimbe numele pastrat de la primul ei sot, Mihail Cehov, pe motivul ca acesta, dupa mama, era evreu. Dar Olga a fost de neclintit. Astfel, ca spioana a sovieticilor, s-a bucurat de posibilitatea fantastica de a avea acces la informatii strict confidentiale. Sursele sale? Nimic mai simplu: oficiali de prim rang ai Reich-ului si… insusi fuhrerul.

Mai ales cu un important lider al regimului nazist, maresalul Hermann Goering, Olga se comporta intr-un mod special. Sotia acestuia era, de asemenea, actrita si, lucru notabil, cea mai buna prietena a spioanei!

ATRACTIE FATALA

Multi biografi au incercat sa explice atractia fuhrerului pentru aceasta Cehova. Unii au pus-o pe seama "anomaliilor sexuale" ale lui Hitler. Unele informatii in acest sens reies si dintr-o carte autobiografica a Olgai, ce a vazut lumina tiparului la Munchen, in 1973. In aceasta carte, Olga reda fragmente din jurnalul Evei Braun. Eva scrie ca daca intelectul partenerei era sub un anumit nivel, Hitler o obliga la perversiuni sexuale. In aceasta situatie a fost chiar si Eva. Se pare ca numai Olga a fost o partenera speciala pentru el, datorita calitatilor ridicate. Oricum, femeile din Germania il considerau, conform marturiilor vremii, "politicos, sarmant, stilat si foarte chipes". Probabil ca ochii lui hipnotici le inspirau multora dintre ele o atractie fatala. Dar vorba unui istoric britanic: "O data ce te detasezi de imensul pe care il are acest om, observi ca viata sa personala nu este deloc interesanta. Sau viata sa sexuala. Nu este mai nimic de spus, zau".

I-A CALCAT PE URME

La finele anilor ’20, Olga Cehova era considerata cea mai buna actrita a Germaniei. Dar a mai existat o stea a cinematografiei care, intr-un anumit fel, i-a calcat pe urme. Este vorba despre actrita de origine ceha Lida Baarova, unul dintre starurile cinematografiei germane, iubita a lui Joseph Goebbels, seful propagandei naziste. Baarova, pe numele ei adevarat Ludmila Babkova, a devenit un star cu primul ei film german "Barcarole" (1935), inainte ca relatia ei cu Goebbels sa o aseze in centrul unui scandal, omul-cheie al regimului nazist trebuind sa aiba o viata de familie exemplara. Dupa ce fostul ei sot, actorul Gustav Froehlich, a palmuit-o in public pentru aceasta relatie, Adolf Hitler insusi a obligat-o sa paraseasca Berlinul, pentru a se refugia intai la Praga si apoi la Roma, in 1943. In Italia si-a urmat cariera actoriceasca turnand filme cu Vittorio de Sica si Federico Fellini. In 1946 s-a intors in orasul ei natal, Praga, si s-a casatorit cu Jan Kopecky, un nepot al unui ministru comunist, de care a divortat in 1956, cand s-a stabilit la Salzbourg. A incetat din viata in anul 2000, la varsta de 86 de ani, lasand in urma o viata aventuroasa si banuielile ca a spionat… pentru rusi.

RISC

In vara anului 1944, pe Olga a pandit-o pericolul deconspirarii. Gestapo-ul a pus ochii pe ea, dar ii lipseau datele concrete. A intervenit la Hitler, iar Gestapo-ul a inteles mesajul. Olga va fi arestata la 27 aprilie 1945, de ofiteri rusi, dar ea isi va suna "prietenii" de la Moscova si totul se va termina cu o imbarcare rapida intr-un avion cu destinatia Rusia. Viata ei la Moscova nu se va dovedi diferita de cea din Germania: intalniri cu Beria - seful NKVD-ulului (Comisariatul Poporului pentru Afacerile Interne), cateva vizite la Kremlin incununate de intrevederi cu insusi Stalin - care ii va conferi ordinul "Lenin". In 1949, Olga se stabileste, cu nonsalanta, in Berlinul de Vest. De-a lungul timpului i s-au luat multe interviuri, in cadrul carora a contracarat incercarile de a o acuza de colaborare cu serviciile secrete sovietice. Mai mult, in Occident au fost publicate cateva carti, in care Olga Cehova este denumita "Regina neincoronata a spionajului sovietic" sau "aceasta Mata Hari a Imperiului Rosu". "Regina" a murit in 1980, la 83 de ani, bolnava de o tumoare canceroasa la creier. Moartea oricarui spion are ceva neobisnuit. In cazul ei, boala a atins tocmai organul ce a "intermediat" atatea planuri de spionaj.
×
Subiecte în articol: reportaj actrita olga