x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Rusii prefera blondele ca bodyguarzi

Rusii prefera blondele ca bodyguarzi

02 Iun 2004   •   00:00

In Rusia post-sovietica, in care asasinatele la comanda ale oamenilor de afaceri si reglarile de conturi sunt la ordinea zilei, garzile de corp sunt folosite pe scara larga. Multi dintre oamenii de afaceri s-au orientat spre blond. Femei blonde.

MARINA CONSTANTINOIU

Victoria este o tanara zvelta, cu parul blond, finuta si cu gesturi elegante. Greu de crezut ca lucreaza ca garda de corp de aproape zece ani. "In meseria noastra, femeile cu alura masculina si cu un aer brutal isi gasesc cu greu de lucru", declara Victoria Korceagina, care conduce filiala din Sankt Petersburg a Asociatiei ruse a garzilor de corp, cu care a stat de vorba reporterul agentiei France Presse.

Garda de corp si mama

"Cand un barbat din Rusia angajeaza o femeie ca garda de corp, se uita mai intai la fizicul ei. Majoritatea prefera, insa, blondele", adauga profesionista in domeniu. Are 40 de ani si este mama a trei baieti, in varsta de 3 pana la 18 ani.

Asociatia Nationala a Garzilor de Corp (NAST), creata in 1995, reuneste cateva sute de profesionisti recrutati din randul sportivilor, al militarilor sau chiar dintre membrii serviciilor de securitate ruse. Potrivit expertilor, circa 7% dintre ei sunt reprezentante ale asa-zisului "sex slab".

Trei tipuri de clienti

Korceagina este licentiata in educatie fizica si se mandreste deja cu un CV deosebit: ea i-a asigurat securitatea printesei Sarah Fergusson, in timpul vizitei sale in fosta capitala imperiala rusa in 1998.

Conform criteriilor ei, exista trei categorii de clienti: "Cei care au nevoie de garzi de corp, din motive de statut social, cei care sunt intr-un real pericol si cei care angajeaza bodyguarzi doar pentru a-si impresiona anturajul".

Oamenii de afaceri rusi, care fac parte din cercurile influente in economia si, de ce nu, politica Moscovei, simt deseori nevoia de a-si proteja inclusiv familiile. Acestia sunt cei care prefera femeile, si nu barbatii, pentru a le fi bodyguarzi sotiilor si copiilor lor.

Aleksei este om de afaceri. Acum doi ani a angajat-o pe Svetlana, o tanara "bine", pentru a-i asigura protectie sotiei sale. "Eram intr-o situatie delicata cu afacerile si voiam sa-mi protejez sotia. Dar n-as fi vrut sa fie un barbat in preajma ei zilnic", le-a explicat el reporterilor. "La inceput, relatiile lor au fost un pic tensionate, dar in cele din urma s-au inteles", adauga el.

Neveste geloase

Unii barbati prefera sa aiba alaturi o femeie frumoasa si nu un alt barbat "bine", genul "dulap", marturiseste aceeasi Korceagina. "Sotiile clientilor mei sunt deseori geloase, dar, dupa ce-si dau seama ca pe mine nu ma intereseaza sotii lor, pot sa imi fac treaba in liniste", mai spune ea. La Sankt Petersburg, salariul unei garzi de corp variaza intre 600 si 2.500 de dolari pe luna. Exista, bineinteles, si cei care castiga mult mai mult, dar ei nu sunt prea numerosi, dupa cum marturiseste Victoria. Ea nu scoate un cuvant despre salariul pe care-l incaseaza si nici despre clientii ei, nu de putine ori oameni foarte cunoscuti.
×
Subiecte în articol: reportaj corp