x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Să stai sub ploaia de vară!

Să stai sub ploaia de vară!

14 Oct 2007   •   00:00
Să stai sub ploaia de vară!
Sursa foto: Oana Georgescu/

Din nou despre Zimbabwe. Celebrele fluvii Zambezi (la nord) şi Limpopo situat la sud, oferă turiştilor care aleg croazierele privelişti unice.

Malurile sunt veritabile rezervaţii naturale, in care trăiesc hipo-potami, elefanţi, sute de specii de păsări, antilope, zebre. Apusul pe Zambezi este cea mai frumoa-să "vedere" pe care o poţi surprinde cu aparatul de filmat sau de fotografiat. Zborurile cu elicopterul, hidroavionul, ULM-urile (avioane mici, numite "Ultra Light Machine") sau cu motodeltaplanul in apropierea cascadei sau deasu-pra ei, vizitele in Parcurile Naţionale din Bulawayo sau in cele aflate la marginea capitalei Hara-re, partidele de pescuit, de safari şi cele de bungee-jumping sau banji cum spun localnicii (săritura se face de pe un pod care trece peste fluviu, de la 110 m inălţime), plimbările pe elefanţi şi pe cai prin savană, dificilele trasee de rafting şi cannoeing ("coborărea" pe apele involburate ale fluviului Zambezi are o diferenţă de nivel de 250 m!) sau cele destinate amatorilor de escaladă (climbing) sunt "plăceri" in faţa cărora nici un turist nu poate rezista. Clima tropicală moderată este perfectă şi asta pentru că Zimbabwe este situată la o altitudine de 1.350 m, are păduri tropicale, la est se află lanţul munţilor de rift Inyanga (2.592 m), iar 50% din te-ritoriu este savană. Iată de ce vegetaţia este extrem de bogată, iar in sezonul ploios este o adevărată plăcere să stai sub ploaia caldă de vară care incepe la ore fixe şi ţine numai 30 de minute!

LUX. Exploratorul David Livingstone a lăsat importante descrieri ale obiceiurilor şi tradiţiilor africane şi a fost incăntat mereu de măncărurile pe care le-a descoperit. Fiertura din mălai alb - un fel de mămăligă romănească (terci) - este delicioasă şi ţine loc de păine. Ea reprezintă măncarea de bază a familiilor sărace, dar o regăseşti şi in restaurantele celor mai mari şi luxoase hoteluri.

Şi, apropo de hoteluri, toate marile reţele hoteliere din lume se regăsesc in capitala Harare, dar şi lăngă cascada Victoria. Clădiri inalte din sticlă cu arhitectură specială, străzi şi şosele asfaltate, "periferii", care sunt de fapt veritabile cartiere rezidenţiale ce oferă imaginile superbelor case coloniale cu garduri dotate cu sărmă ghimpată prin care tre-ce curent electric - cam astfel işi intămpină turiştii capitala unei ţări africane despre care se vor-beşte tot mai mult in termeni tot mai sumbri. Luxul rezervat turiştilor contrastează insă cu sărăcia din stradă. Pe arterele principale tronează panouri mari prin care turiştii sunt avertizaţi sau mai bine zis sfătuiţi să nu schimbe valută pe stradă... Dincolo de toate acestea, Zimbabwe este şi deocamdată rămăne o destinaţie turistică ce nu trebuie in nici un caz ratată.

oana.georgescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii